Po Litoli, která se protrápila loňským podzimem a zkraje jara dala odhlášením z divize Středočechům smutnou jistotu prvního sestupujícího, panuje letos špatná nálada v Libiši na Mělnicku.

Čtyři body za remízy, výhra žádná, dokonce ani v penaltovém rozstřelu. K tomu nejméně vstřelených gólů (10). Podzimní bilance pasuje tým okolo kapitána Škody (35 zápasů v 1. lize) na nejslabšího účastníka čtvrté nejvyšší soutěže a nedává zrovna nejlepší vyhlídky na její udržení. Konkrétně to pro Libiš znamená zlikvidovat v odvetách momentálně jedenáctibodovou ztrátu.

Co stojí za chudým podzimem, není těžké určit. Letní úprk nejméně pěti dřívějších opor, podle tvrzení Libišských bez souhlasu klubu, do Nymburka je patrný na první pohled. O tom, že odešla kvalita, nemůže být pochyb. Současný tým bývalého libišského trenéra Kabyla stejné soutěži bez porážky vládne. Za vše mluví i porážka 0:5 ve vzájemném utkání na závěr podzimu…

„Počet hráčů se podařilo nahradit jakž-takž, kvalitu už méně. Většina příchozích mladých hráčů nastupovala doposud jen v dorosteneckých soutěžích a dospělý fotbal neokusili," posteskl si po skočení podzimu Petr Pálka, Kabylův nástupce v Libiši. Právě nedostatečné zkušenosti a nesehranost se podle něj projevily. „Nejvíce nás tlačí bota v útoku, kde jsme nedokázali proměňovat ani nejvyloženější příležitosti, což se promítalo okamžitě ve ztrátě bodů, a to v utkáních, kde hrál celý tým dobře," mrzí Pálku.

Český Brod to dokázal
I s jednociferným ziskem po podzimu se ovšem dá soutěž zachránit. Před necelými dvěma roky o tom ve skupině C přesvědčil Český Brod. Nejhorší tým prvního poločasu sezony přidal k devíti bodům jako vítěz jarní tabulky dalších 36. Výsledkem byla sedmá příčka. Předcházelo jí ovšem razantní zimní posílení kádru.

Bez něj to podle trenéra Pálky ani v Libiši nepůjde. „Pokud se chceme v soutěži udržet a hrát důstojnější roli, je nutností další doplnění, teď už z hlediska kvality, a to ve všech řadách," má jasno devětašedesátiletý stratég se zkušenostmi z nejvyšší soutěže. Podaří se na jaře zázrak?

Další divizní Středočeši v ohrožení

Velvary (14. místo, 14 bodů). Výhra nad Libiší byla pro nováčka z Kladenska na dlouho jediná. Když už se začalo spekulovat o odvolání trenéra Janečka, začal tým pravidelně sbírat body. K vyplutí nad hranici ponoru mu ovšem ještě dva chybí.

Dobříš (12. místo, 20 bodů). Pátý tým loňského středočeského přeboru vydoloval z posledních šesti zápasů pouhý bod a po slibné první části podzimu se propadl ve skupině A dvě příčky nad sestupovou hranu. Na tu má ovšem nadále k dobru pět bodů. Ztráta na lepší polovinu tabulky naopak činí pouhé dva.

Tatran Rakovník (11. místo, 19 bodů). V loňské sezoně měl tehdy nováček v poločase o bod víc a nakonec se bez problémů zachránil. V létě na Tatranu přebudovali tým, který si zajistil pětibodový náskok na čtrnáctou příčku až dvěma závěrečnými výhrami nad soupeři ze spodku tabulky. Trenér Pavel Mareš ale čekal i horší průběh.

Poznámka: Platí při aktuálním stavu, kdy by z druhé ligy nesestupoval ani jeden celek do ČFL.