„Při oslavách budou pro veřejnost otevřena všechna muzea, galerie a další kulturní zařízení, která má Středočeský kraj ve své správě. Vstup pro návštěvníky bude zdarma,“ sdělil mluvčí kraje Martin Kupka s tím, že řada institucí připravuje program již na sobotu 27. října.

„Stejně jako v loňském roce chceme občanům Středočeského kraje nabídnout právě v tento den zajímavý kulturní program byť se s přímou připomínkou vzniku samostatného Československa potkají jen v některých našich muzeích,“ uvedl hejtman Středočeského kraje Petr Bendl a radní pro oblast kultury a památkové péče Jiřina Pospíšilová doplnila: „Chceme tímto dnem zároveň ukázat, o co všechno kraj v oblasti kultury pečuje. Stěžejními akcemi bude oslava keltského svátku Samhain v Nižboru a prezentace Tetínského pokladu v Berouně.“

Na základě úspěšného loňského Dne kraje ve středních Čechách se k této akci v letošním roce připojí další kraje České republiky.
V Muzeu českého krasu v Berouně se v sobotu ve 13 hodin uskuteční za účasti hejtmanan Středočeského kraje Petra Bendla vernisáž výstavy Tetínský poklad. Na konci ledna minulého roku byl totiž nedaleko Tetína nalezen v keramické lahvi zdobené dvěma vlnicemi unikátní soubor mincí z 1. poloviny 13. století. Obsahoval přes 900 kusů stříbrných platidel známé i neznámé ražby. Depot se podařilo zachránit celý a navíc byl, dosud jako jediný na našem území, odborně vyzvednutý archeology. V neděli bude v muzeu následovat mimořádný program, v rámci kterého si mohou zájemci prohlédnout všechny expozice a výstavy zdarma. Na výstavě Tetínský poklad se uskuteční v 15 hodin beseda s archeologem k tomuto unikátnímu nálezu. K vidění budou fotografie Viléma Kroppa se souborným názvem Václavák aneb Příběhy a postřehy z 50. až 80. let minulého století. Dále obrazové rekonstrukce prvohorních moří doplněné paleontologickými nálezy. Tato výstava má název Ztracená moře uprostřed Evropy a jejím autorem je Jan Sovák. Poslední výstavou, která bude k vidění, jsou obrazy a kresby berounského výtvarníka Karla Součka s názvem Můj Beroun.
Informační centrum keltské kultury v nižborském zámku připravilo na sobotu od 14 hodin slavnost keltského nového roku – svátek Samhain. V neděli bude vstup do Informačního centra keltské kultury zdarma. Více informací o akci čtěte v dalších vydáních našeho deníku.