„Zmíněný autor je zároveň zakladatelem a principálem osovského amatérského Divadla ze stodoly, jehož prvopočátky sahají až k roku 2001," říká kronikářka obce a divačka Marie Plecitá. Jak dále uvedla, svoji první opravdovou divadelní hru tento soubor nabídl v létě roku 2008 na mlatě skutečné stodoly, kde uvedl s velkým úspěchem tři Čapkovy povídky.

Následovaly další kusy a věhlas divadla narůstal. „Také tentokrát návštěvníci zaplnili sál v bývalém hostinci ve Skřipli do posledního místa. Scéna sestávala z dlouhého stolu, kde se potkávaly postavy nejrůznějších vyznání, názorů a životních postojů. Byl tu šaman, indiánka, námořník, žid, pastor, sedlák, mladý kovboj, sedlákova dcera, indián a ti všichni dohromady tvořili trochu podivnou společnost popíjející namísto kýženého studeného piva teplý čaj," popisuje Marie Plecitá s tím, že samotný děj není nikterak složitý. Hlavní osou příběhu je láska mladého kovboje ke sličné dceři sedláka.

Ten se ke svazku staví zprvu nepřátelsky, ale jak už to u takových příběhů bývá, svůj názor nakonec změní a mladým požehná. „Nutno vyzdvihnout, že přínosem a obohacením kusu je forma provedení. Hra je proložená zpěvem a hudbou, která je zčásti převzatá, zčásti dílem Pavla Čabouna, který je vedle Jiřího Hály a Josefa Kozáka i autorem písňových textů," připomněla Marie Plecitá.

Podle diváků vtip hry a propojení mluveného slova s písňovými výstupy připomíná princip, na němž si svoji skvělou pověst vybudovalo například pražské divadlo Ypsilon a je divácky velmi vděčný, jak se potvrdilo i v tomto případě. „Účinkující do jednoho odvedli výborné výkony herecké i pěvecké, dá se říci až profesionální. Autor hry projevil velkou invenci i v samotném závěru, který je skutečně překvapivý a velmi vtipný, jako ostatně celá hra," uzavírá Marie Plecitá s tím, že poděkování za zprostředkování příjemné zábavy zaslouží bez rozdílu všichni účinkující ve složení Petr Novotný, Zdena Seidlová, Josef Kozák, Luboš Vaňata, Pavel Čaboun, Filip Jandus, František Šebek, Standa Houba, Lukáš Jahoda, Lucie a Anna Sedláčkovy, Markéta Šebková a Pavlína Čabounová. Ke zdaru představení přispěli značným dílem i techničtí spolupracovníci, jmenovitě jde o Pavla Zavadila a Pavla Čabouna.