„Žena je jako krajina, která má také roční období a své nálady. Dovede být romantická i bouřlivá. Mám krajiny rád, proto rád fotím akty. Snažím se je fotit jinak, než naturalistickým způsobem. Snažím se lidské tělo pojmout ve stylu esoteriky, romantiky, pocitů a emocí,“ uvedl svou výstavu fotografií v hořovické Galerii Starý zámek Jiří Steinbach.

O tom, že autor dává na svých fotografiích vyniknout ženám a jejich půvabu, se mohli přesvědčit návštěvníci úterní vernisáže, která výstavu aktů zahájila. Společně s Jiřím Steinbachem ji navíc uvedla také žena, a to galeristka a fotografka Veronika Souralová.

Návštěvníci si mohou snímky Jiřího Steinbacha v hořovické galerii prohlédnout až do 22. listopadu. Fotografie ženského aktu vznikaly od roku 1996. Řada z nich vznikla později jako fotomontáže snímků z různých období, nedají se tedy zcela časově zařadit. „Ty první jsou z doby, kdy jsem studoval na medicíně. Následně jsem měl dlouhou pauzu,“ prozradil fotograf a doplnil, že focení vážněji věnuje v posledních deseti letech.

Jiřího Steinbacha fotografie upoutala už v dětství. „Nepamatuji si přesně rok, ale prvním impulsem bylo, že mi otec přinesl knihu známého českého fotografa Františka Dostála, který fotí výborné snímky na ulicích. Řekl jsem si, to bych chtěl také umět,“ prohlásil autor hořovické výstavy, který dává přednost černobílé fotografii, a to především kvůli její atmosféře

Jiří Steinbach se v regionu nepředstavuje poprvé, lidé mohli zhlédnout jeho výstavu i v tmaňské Galerii Čerťák. Některé jeho fotografie byly oceněné na mezinárodních fotosalónech.

K regionu poutá Jiřího Steinbacha i jeho profese, je lékařem hořovické nemocnice, kde působí jako zástupce primáře oddělení ARO.

A jak se mu daří skloubit náročné povolání se svou zálibou? „Fotografováním se nezabývám profesionálně, tak se mu nemusím věnovat pravidelně. Je to otázka příležitosti a především jde o relaxační záležitost,“ prohlásil Jiří Steinbach.

Jak uvedla galeristka Veronika Souralová, Jiří Steinbach je členem sdružení Berounští fotorici a věnuje se také hudbě, historii středověku a dějinám umění.