Zámek Hořovice se akce účastní pravidelně. V roce 2010, kdy se konal nultý a zároveň testovací ročník, byl dokonce zvolen hostitelem hlavního programu. Na třech scénách se tehdy vystřídaly desítky umělců, zámek navštívilo kolem 700 návštěvníků.


Hradozámecká noc se v Hořovicích nese každoročně v podobě, kterou si vlastně vyžádali sami návštěvníci. 

Přes centrum Hořovic projede každý den na 150 kamionů. Nejvíc jezdí po hlavních silnicích v Tyršově a Masarykově ulici.
Města bojují za vytlačení kamionů ze silnic


„Spousta lidí si touží zámek projít vlastním tempem, aniž by byli omezeni dobou prohlídky nebo výkladem průvodce. Každý návštěvník obdrží krátký text o historii zámku a o jednotlivých místnostech a po celé trase jsou jim k dispozici naši průvodci s odpovědí na každou otázku. Každý si ale může prohlížet jen to, co ho zajímá, aniž by musel poslouchat to, co ho nebaví,“ upřesnila za zámek Hořovice pracovnice vztahů k veřejnosti Kateřina Bařtipánová.


Kouzlo Hradozámecké noci tkví v tom, že se koná ve večerních a nočních hodinách. Lidé jsou zvědaví, jak to na zámcích a hradech vypadá, když se setmí.
„Prohlídková trasa osvětlená nádhernými lustry vypadá tak nějak romanticky a pohádkově, někdy i tajemně. A to návštěvníky láká. Hlavně díky atmosféře navštíví každoročně během akce zámek přes 200 lidí,“ dodává Kateřina Bařtipánová.


Letos bude možné si hořovický zámek projít vlastním tempem v sobotu 26. srpna od 19 do 23 hodin za jednotné vstupné 100 korun.

Festival Hrady.CZ, který si oblíbily tisíce fanoušků po celé České republice, zahájil letošní ročník opět na louce pod Točníkem.
OBRAZEM: Festival Hrady.CZ přilákal pod Točník tisíce lidí


Hradozámecká noc se koná i na hradech Točník a Karlštejn, kde na návštěvníky čeká od 19.30 do 2 hodin v noci kromě samostatných prohlídek i vystoupení tanečnic s fakírem, šermířů, ohňostroj na počet 700. výročí narození Karla IV. či promítání filmu Noc na Karlštejně. Vstupné činí 170 a 110 korun.