Na jeho samém začátku si mohli návštěvníci poslechnout staropražskou skupinu Třehusk, řada z nich si s oblíbenou kapelou písničky dokonce zazpívala.

HISTORIE A SOUČASNOST
Jak uvedl starosta Hlásné Třebaně Vnislav Konvalinka, tradiční setkání má vždy dvě části. „První je zaměřená na historii, týká se především hlásných. Druhá část je věnovaná soutěži o nejlepšího zpěváka písně Ivana Mládka Hlásná Třebáň je krásná," vysvětlil Vnislav Konvalinka.

Pořadatelé se letošním ročníkem Slavnosti trubačů přidali k oslavám 700. výročí narození císaře Karla IV. „Vděčíme mu za to, že jsme byli pověřeni službou hlásných v Karlštejně, že nás ke Karlštejnu přiřadil," pokračuje hlasnotřebaňský starosta.

Program Slavností trubačů byl pestrý, vystoupila zde šermířská skupina Fuente Ovejuna, královský průvod ohlásili Karlštejnští trubači. Dále se zde představilo několik hudebníků.


ARNOŠT Z PARDUBIC
Záštitu nad akcí i v letošním roce převzal senátor Jiří Oberfalzer, ke královskému průvodu se připojil v roli Arnošta z Pardubic. „Tato setkání jsou modelem, jak uspořádat akci pro sousedy, jak pěstovat obecní život," prohlásil Jiří Oberfalzer těsně před tím, než se oblékl do dobového oděvu.

Pořadatelé připravili pro návštěvníky stan, ve kterém se mohli ukrýt před červencovým sluncem a přitom sledovat pestrý program. „Moc se mi líbilo vystoupení šermířů," prohlásila jedna z návštěvnic.

Mnohé návštěvníky zaujaly stánky s občerstvením, kořením či řemesly. Představila se zde nejen přadlena, ale i písař.