„Sjela po skále dolů asi z dvacetimetrové výšky a spadla do vody. Měla štěstí, že jí viděli dva lidé, kteří jí vytáhli z vody na kámen, a že se neutopila. Rozdrtila si rameno, pohmoždila páteř a zlámala stehenní kost,“ popsal nehodu ředitel záchranné služby Trans Hospital Řevnice Bořek Bulíček. 


Zraněná zůstala po pádu při vědomí a komunikovala se záchranáři. Ti ji kvůli velkým bolestem uvedli do umělého spánku a letecky přepravili do nemocnice.

V srpnu je to již druhý případ, kdy šlo člověku v lomu Velká Amerika o život. K tragické události zde došlo 18. srpna. Zkrvavené tělo na dně lomu objevil muž, který šel kolem. „Jednalo se o pětatřicetiletého muže. V současné době je nařízena soudní pitva, aby se nám podařilo ověřit totožnost mrtvého a my mohli zjistit příčinu a okolnosti jeho pádu,“ uvedla k tragické události mluvčí berounské policie Marcela Pučelíková.

Hrnčířské trhy v Berouně
Hrnčířské trhy v Berouně začínají už třetí dekádu


Jestli muž spadl dolů nešťastnou náhodou, nebo se jednalo o sebevraždu či něco jiného, kriminalisté zatím vyšetřují


Do lomu Velká Amerika jezdí záchranáři velmi často. Každoročně se v něm zraní hodně turistů a také jich v něm hodně zemře. „Vyjíždíme jen k těm vážným. Mnozí, kteří si přivodí jen nějaký lehčí úraz, vyhledají ošetření lékařů až doma. Do lomu je vstup zakázán a oni se bojí pokuty. Pak si vymyslí, že třeba zakopli a rozbili si při tom hlavu,“ vysvětlil ředitel záchranné služby Trans Hospital Řevnice.


Hlavní důvod proč Velká Amerika v létě láká tisíce turistů je koupání. Úrazy se nestávají při fotografování, ale přitom, když se lidé snaží dostat ze shora dolů a pak sebevrazi. „Těch je do roka kolem tří až čtyř,“ poznamenal Bořek Bulíček. 


V roce 2014 si zde vzal úmyslně život i čtyřiadvacetiletý mladík, a to údajně jen kvůli tomu, že se s ním rozešla jeho dívka. Mladík měl po jejích slovech o rozchodu okamžitě skočil do lomu z cesty, která vede podél něj. Dopadl ale na stěnu lomu. Teprve potom spadlo jeho tělo do vody. Když bezvládné tělo potápěči vylovili, lékaři zjistili zranění hlavy neslučitelné se životem.

Lom Velká Amerika.
Na dně Lomu Amerika našli tělo muže


V lomu Velká Amerika skončila těžba vápence v šedesátých letech minulého století. Od té doby zde zemřely desítky a možná i stovky lidí. Lom, který spravuje společnost Lomy Mořina je společně s Malou Ameriku Mekkou trampů. Ty nejvíce ze všeho lákají opuštěné štoly a slaňování strmých skalních stěn dolů k jezeru a také nocování pod širákem. A to přesto, že jsou všude výstražné nápisy, které upozorňují na zákaz vstupu. Mnozí však i přes zákaz riskují to nejcennější, svůj život.