Na hlavním nádraží v Berouně nabíraly vlaky zpoždění v řádu desítek minut, a to především ve směru na Prahu. Berounský deník o tom informoval mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. "Problémy jsou jak na trati přes Rudnou, tak přes Zadní Třebaň," potvrdil Petr Šťáhlavský. Elektrické vlaky nejezdí vůbec, ostatní mají zpoždění nebo také byly zrušeny. 

Lidé na vlakovém nádraží v úterý ráno jen bezmocně koukali na informační ceduli, kde naskakovalo zpoždění jejich spoje. "Tak už to opět o deset minut navýšili. Nevím, jestli nezavolám do práce a nevezmu si na dnešní den dovolenou. To přijedu nejméně o dvě hodiny déle," stěžovala si paní Zdena, která čekala na spoj na Smíchovské nádraží. 

Další cestující vlakem už čekání vzdala. Před nádražím jsme ji zastihli s telefonem. "Volala jsem manželovi, aby pro mě přijel. Je po noční, tak ho chudáka tahám z postele. Ale na 10. hodinu mám v Praze schůzku a musím se tam dostat," vysvětlila nám Jana Chourová. 

Lidé čekali na vlak i několik hodin

„Čekám tady už od třičtvrtě na devět. Tedy téměř dvě hodiny. Jedu do Prahy na pracovní schůzku. Nevím, jestli tam na mě budou ještě čekat, protože dnes na vás nikdo nečeká, ale sháním práci, a tak tam musí jet. Jen nevím, kdy nějaký vlak do Prahy pojede. Tady nikdo nic nehlásí. Ale je ledovka, tak to asi jinak nejde," uvedl Pavel Vinkl z Berouna. Zpoždění měly všechny vlaky, které jely ve směru od Prahy. Od Rakovníka jezdili včas. „Přijeli jsme osobním vlakem od Rakovníka. Souprava přijela na čas neměla žádné zpoždění. Pokračujeme ale dál do Prahy. Já jedu do školy a máma do práce. Tak s obavami čekáme, jestli do Prahy vůbec něco z Berouna pojede. S nějakým zpožděním počítáme, ale kdyby to mělo být devadesát minut, tak se asi raději vrátíme domů," řekl Rudolf Vávra.

Ve vlaku byla hrozná zima
Nejlépe na tom byli lidé, kteří čekali na spoj z Karlštejna, ten měl jen patnáctiminutové zpoždění. „My na tom byli daleko hůř. Přijeli jsme z Prahy s devadesátiminutovým zpožděním. V Praze nám odstavili vlak a nikdo nám nebyl schopný říci, kdy se vlak znovu rozjede. Pak nám naskočilo zpoždění devadesát minut a pak už nám nikdo nic neřekl," postěžovala si Anna Pokorná. s tím, že je z cesty hrozně vynervovaná. „Mám za sebou velmi nepříjemný zážitek. Jsem strašně vymrzla. Ve vlaku nám po celou dobu netopili. Byla tam hrozná zima. Podle vyjádření Českých drah vlaky nejezdily z důvodu silné námrazy na trolejích. Hrozilo, že po několika kilometrech jízdy uváznou někde na trati. Náhradní dopravu autobusy nebylo podle vyjádření drah zajistit, protože byl kvůli námraze problém i na silnicích

Podle informací mluvčí Policie ČR Marcely Pučelíkové situace v pondělí nebyla tak dramatická, jako na jiných místech. Podle jejích slov jsme na tom zatím nejlépe ze všech okresů ve Středočeském kraji.

"Zatím dopravní policisté od 7:30 do 20 hodin vyjížděli k šesti nehodám," konstatovala Marcela Pučelíková. Nehody podle dostupných informací nebyly zvlášť závažné.

Ilustrační fotoNehod se ale s největší pravděpodobností stalo mnohem víc. Řadu z nich ale nemuseli řidiči hlásit a ťukance řešili spolu s druhými řidiči na místě pomocí euroformulářů.

"Já jsme cestou do Berouna viděla mezi Bykoší a Koněprusy kolem 17 hodiny dvě nehody. Jedno auto bylo v poli a další se rozbilo o švestku. Na silnici byl pořádný mazec. Hrozně to klouzalo. Byla jsem ráda, že jsem dojeli do města v pořádku," poslala Berounskému deníku zprávu řidička z Hostomicka.

Úsek v okolí koněprus, Hudlicko a Bubovice s Mořinou. To jsou na Berounsku úseky, kde řidiči mají v zimních obdobích největší problémy. A potvrdilo se to i během pondělní ledovky. Například na Bubovicko si hasiči podle informací Berounského deníku vyžádali posily. Kvůli ledovce se zde tvořily kolony vozidel.