Jaký byl? Možná to nejlépe vystihují slova promotéra turnaje Pavla Suchánka: „V mnoha směrech rekordní.“ V čem například? Letošní vítěz Petr Nič zvítězil s rekordním skóre. Hřiště v Berouně ovládl s celkovým výsledkem 18 ran pod par. „Všechna čtyři kola jsem zahrál pod 70 ran a dosáhl nejlepšího vítězného skóre v kariéře. Je to pro mě životní vítězství,“ neskrýval radost vítězný Nič po kolech 66, 69, 66 a 69. Jen pro srovnání, dosud byl rekordmanem turnaje vítěz premiérového ročníku z roku 2014 Martin Příhoda se skóre -10. Loni Ondřej Lieser i rok předtím Filip Mrůzek si došli pro vítězství se skóre -6. 

Novým rekordem by bylo i letošní skóre druhého v pořadí Mrůzka. Šestnáct ran pod par po čtyřech kolech bylo i jeho nejnižším skóre v profesionální kariéře. Navíc svůj start ozdobil novým rekordem hřiště 63 ran i svým nejnižším skóre na jedno kolo. „Hrál jsem fakt dobrý golf. Zahrál jsem rekord hřiště, své nejnižší skóre na kolo i po čtyřech kolech, ale Petr byl lepší. Zahrál minus 18,“ komentoval turnaj Mrůzek.

V zámku v Králově Dvoře začali restaurátoři s opravou vzácných renesančních maleb. Město Králův Dvůr o jejich záchranu usiluje už několik let.
Králův Dvůr začal s opravou vzácných fresek


„Měli jsme dosud nejlepší počasí, celé čtyři dny bylo hezky, a tomu také odpovídaly výsledky. Tento ročník byl rekordní v mnoha směrech. Padl rekord hřiště i nejlepší skóre po čtyřech kolech, rekordní skóre amatéra. Prostě slušně nastavená laťka do dalšího ročníku. Mají chlapci do budoucna, co dělat,“ poznamenal promotér turnaj a majitel společnosti WGM Pavel Suchánek.

Jeho slova potvrzují i další čísla – zatímco v předchozích ročnících dokázalo stlačit konečné skóre pod par nejvíc pouze devět hráčů, letos to bylo 13 hráčů. A tím nejlepším amatérem byl Filip Ráža. Teprve 15letý hráč po třech kolech ještě atakoval nejvyšší příčky se skóre -7, ale v tom posledním zapsal +7 a dohrál v paru na děleném 14. místě. I tak s nejlepším skóre i umístěním mezi amatéry na WGM Beroun Czech Open.


K vidění bylo i několik pozoruhodných výkonů a ran. Na turnaji padlo první eso. Hole-in zahrál ve druhém kole na jamce č. 17 Martin Sládek. „Devítka železo, 145 metrů a proti slunci. Viděli jsme, že míček jde na fangli, ale proti sluníčku jsme nic neviděli. Ani kde skončil. To jsme zjistili, až když jsme přišli k jamce,“ popsal šťastný autor své premiérové eso v kariéře.


Čtyřpar na dvě rány a pětipar na tři během jediného kola, tím se pro změnu blýskl Martin Příhoda ve třetí rundě. Eaglem uzavřel první devítku na čtyřparové devítce a druhým eaglem zakončil kolo na pětiparové osmnáctce. „Něco takového potěší vždycky. Dva eagly na kolo a ještě tím vždycky zakončit devítku, to se mi povedlo,“ přiznal Příhoda.

Koupaliště Beroun
Berouňané rozhodují o osudu koupaliště


Turnaj, jeho organizaci i kvalitu hřiště si pochvalovali i samotní hráči. „Naprosto suprový turnaj, výborná organizace, dokonalé hřiště. Už se těším na příští rok,“ za všechny hlas Ondřeje Liesera i přesto, že se mu loňský titul obhájit nepodařilo. 

„Spokojenost hráčů je pro nás tím nejdůležitějším. Pro ně turnaj děláme a prioritně pro české golfisty. Víme, co je třeba pro příští ročník zlepšit. Bude už pátý, takže první kulatý. Zatím to vypadá, že se Czech Masters na Albatrossu vrátí do původního termínu o týden dopředu, takže my se vrátíme o týden dozadu na první víkend v září. Nemůžeme se srovnávat s evropskou tůrou. Ale chceme být turnajem pro české hráče, největším, nejlepším a nejstabilnějším,“ dodal Pavel Suchánek.

O berounském golfovém turnaji informoval Alois Žatkuliak.