Zároveň jsme odstartovali sobotní seriál Připravme se na léto aneb Do plavek v pohodě. Dnes je pro vás opět připraveno povídání s tím, kdo sleduje dění ve fitness centru s Lukášem Kverkou.

Chci zhubnout. Chci se cítit lépe. Chci mít svaly. Také to znáte? Pak jistě potvrdíte, že jediné, co vás asi napadlo, bylo, že musíte začít chodit cvičit do fitness centra.

Jenomže většinou z toho sešlo. Nějak nebyl čas. Anebo se nám to prostě a jednoduše jenom nehodilo a nechtělo se nám. Říkali jsme si: Jak budu vypadat? Nebudou se mi tam smát? Nebudu vypadat trapně, když nevím, kam jít, koho se zeptat? Co tam budu dělat?

Jenže, ono je to v podstatě jednoduché. Jak jednoduché, to vysvětluje manažer fitness centra v Aquaparku Čestlice Lukáš Kverka:

„Když už seberete odvahu, do tašky vložíte sportovní obuv, nějaké tepláky či kraťasy a triko, a stojíte u recepce do fitka, pak máte, troufám si tvrdit, minimálně z poloviny vyhráno. První věcí je, že recepční či recepčnímu nastíníte, o co máte zájem. Je totiž možné chodit k nám na jednotlivé vstupy, nebo si zakoupit permanentku. Permanentek máme více druhů. Její výhodou je to, že kromě toho, že je levnější než jednotlivé vstupy, v sobě nese i určitý pocit závazku vůči sobě. Vždyť jste si koupili vstup na určité období. Takže pak zůstat doma by byl skoro hřích.

Pokud je zájemce začátečník, pak bych rozhodně doporučil objednat si ještě trenéra. Těch kombinací je hodně. Jisté ale je, že úvodní trenérský dohled je spíše jen vstupním seznamováním s prostory našeho fitness centra. Tedy trenéra na pouhou hodinu bych nedoporučoval, ale je to na každém klientovi. Já bych doporučil permanentku na deset vstupů s dohledem trenéra. Po této době už budete určitě schopni sami trénovat, sami si zvolit zátěže tak, aby to vašemu tělu bylo prospěšné."

Nechte si doporučit trenéra

Svého trenéra si můžete vybrat na webových stránkách Aquapalace Praha. U recepce do fitka je nástěnka, kde je každý trenér představen. „Můžete si ale nechat trenéra doporučit přímo na recepci, případně i ode mne, neboť já jsem ve fitku takřka neustále," podotýká Lukáš Kverka.

Pokud si trenéra objednáte, bude vám k dispozici při všech vašich cvičeních. V úvodní lekci trenér zjistí, jak jste na tom fyzicky. „Já si třeba nechávám od návštěvníků zpracovat jednoduchý dotazník, podle kterého poznám, jak ke klientovi přistupovat," říká manažer čestlického fitka.

Právě čestlické fitness centrum vyniká tím, že je velice prostorné, rozprostírá se ve dvou podlažích. V tom prvním je takzvaná kardiozóna s cyklotrenažéry, běžícími pásy, veslařskými trenažéry a řadou dalších strojů, kde se dokonale rozcvičíte.

Samotný pohyb ve fitku lze rozdělit na pět částí. Tou úvodní je rozehřátí v kardio- zóně, následuje strečink, tedy protažení svalů. Na řadu pak přijde samotné cvičení, poté opět strečink a vyplavení únavy v kardiozóně. Následovat může ještě část v saunách či na masážích.

Ke cvičení je potřeba přistupovat komplexně

„Z praxe vím, že mnoho klientů k nám přichází s konkrétními požadavky jako je zhubnou či mít svaly. Ke cvičení je ale potřeba přistupovat komplexně je třeba se naučit při cvičení správně dýchat, zpevnit celé tělo. Teprve poté se můžeme věnovat více klientovým přáním. Jisté ale je, že vše musí být promyšlené. Klienta se snažíme navést na cestu, o které si myslíme, že bude pro něho ta nejlepší. Je chybou, když se klienti zaměřují třeba jen na ruce či břicho a prsa. Je totiž nutné nezapomínat na záda, svalový korzet kolem páteře. A tohle všechno musí trenér klientovi vysvětlit, ukázat, popsat. Nováček tyhle věci určitě nevidí a lehce se může stát, že pokud nebude pod dohledem a cvičení přežene, v lepším případě může sám sebe od cvičení odradit a vlastně svým způsobem se znemožnit sám před sebou, v tom horším může mít třeba svalovou horečku a především špatný pocit ze cvičení," popisuje Lukáš Kverka.

Důležitá je důvěra klienta v trenéra. „Netřeba říkat trenérovi, že klient hrával ještě nedávno tenis, když ho naposledy hrál před pěti lety a jedinou jeho současnou pohybovou aktivitou je dobíhání tramvaje na zastávce. Základní upřímnost ve vztahu trenér klient je na místě, jinak člověk jde proti sobě," je přesvědčen Lukáš Kverka.

Po cvičení mohou klienti, zejména nováčci, cítit bolest svalů. Pokud to není přílišná bolest, pak je to správné. Když budete poctivě cvičit a nic nebude bolet, bylo by to zvláštní, svaly pracují, určitá bolest je proto na místě.

Kompletní pobyt ve fitness centru by měl trvat zhruba dvě hodiny

Nováčky často zajímá, jak dlouhé cvičení je správné. „To je velice individuální, záleží na délce rozcvičení i strečinku. Někdo tuhle část absolvuje za čtvrt hodiny, jiný za půl hodiny. Obecně lze říci, že kompletní pobyt ve fitness centru by měl trvat zhruba dvě hodiny. Nejdůležitější je ovšem pocit, jaký klient ze cvičení a po cvičení má. Lehká únava a příjemný pocit jsou tím nejdůležitějším," dodává manažer fitness centra v čestlickém aquaparku Lukáš Kverka."

Příští sobotu se seznámíte s medovou masáží, která je výborným prostředkem jarní detoxikace vašeho těla.