71 DENÍKŮ: NAJDĚTE SI SVŮJ
Vyberte si svůj regionální Deník
VÝZVA HRAVÝM ČTENÁŘŮM: Posílejte nám svá letní videa!

Přicházejí Vánoce s příchutí Evropy

Tomáš Iltis.

Tomáš Iltis. Autor: Deník/Jiří Macek

4.12.2011 05:00

Praha - Sedm restaurací v Praze. Sedm vánočních menu. Buď pětichodových, nebo sedmichodových. To vše od 5. do 30. prosince. To je stručná nabídka posledního festivalu, který letos připravila společnost Alakarte.cz. Ten festival se jmenuje Ochutnejte Vánoce.

Hosté najdou ve vánočním menu doslova jednu lahůdku za druhou. Zatímco předchozí festivaly byly zaměřené na konkrétní suroviny jako jsou chřest, mléko, ryba, ten současný, vánoční, dává restauracím volnost ve výběru menu musí mít ale souvislost s danou zemí a Vánocemi.

Třeba v restauraci Perpetuum v Dejvicích, která se specializuje na kachní jídla, nabízejí jako jeden z chodů krém z domácího perníku s chipsy ze zauzených kachních prsou. Ve vršovické 2 Pazzi pro změnu lze ochutnat například typické vánoční menu italské s rizotem s granátovým jablkem a krůtími prsy, plněnými šalvějí a kaštany.

V El Centru, poblíž Karlova mostu, zase servírují španělské menu s plněnými kalamáry a paellou. A příznivci indické kuchyně zamíří do restaurace Indian Jewel na menu s kuřetem marinovaným v jogurtu a šafránu a rybím kari s rýží basmati.

Zajímavostí je, že na závěr návštěvy obdrží návštěvník dárek. Například v restauraci Perpetuum to je miniaturní sklenička se škvarkovým sádlem.

Výběr restaurací zařazených do festivalové nabídky popisuje ředitel Alakarte.cz Pavel Suchánek: „Restaurace jsme vybírali především podle jejich menu, které by mělo odrážet typickou kuchyni té které země, ale také zaručí příjemnou vánoční atmosféru. Restaurace si mohly vybrat ze dvou možností menu o pěti chodech za 590 Kč nebo o sedmi chodech za 890 Kč,“ říká Suchánek.

Festival Ochutnejte Vánoce se z řady gastronomických festivalů, pořádaných Alakarte.cz, trochu vymyká. Není zaměřen na sezonní suroviny ani na suroviny tuzemské. Festival Ochutnejte Vánoce současně dává zúčastněným restauracím velkou možnost představit to nejlepší, co dokáží vytvořit. „Nápad a celá filosofie festivalu Ochutnejte Vánoce se vyvíjely několik měsíců a doznaly od svého počátku mnoha změn. V původním zadání jsme nejprve chtěli nechat restauracím zcela volnou ruku, co se týká počtu chodů a také ceny,“ podotkl Suchánek. Nakonec ale pořadatelé usoudili, že pro hosta bude lepší držet se tradičního schématu, a tak dali jasná pravidla pět, či sedm chodů.

Historie vánočního menu

Vánoční menu jednotlivých kultur jsou velice různorodá a samozřejmě i proměnná v čase. A tak u nás vévodí stále tradiční kapr, který je ovšem štědrovečerním jídlem teprve od 19. století. Předtím se v Čechách jedly jiné ryby nebo podle tradice pouze bezmasá jídla, jako třeba houbový kuba.

„Navíc i příprava kapra tak, jak se původně konzumoval, doznala velké změny. Na Vánoce se ryby připravovaly nasladko. Takzvaný kapr na černo byl skutečně svátečním jídlem, protože ho bylo nutné připravovat několik dní. Stejně tak například bramborový salát se objevuje na štědrovečerním stole v Čechách až v průběhu 20. století. Postnímu charakteru, který by měla štědrovečerní večeře zachovávat, pak naprosto odporují například vepřové řízky nebo drůbež,“ popisuje Pavel Suchánek.

Ani v jednotlivých menších regionech nejsou tradice zcela stejné. Příkladem může být třeba tradičně katolické Španělsko. Každá oblast má trochu jiné zvyky a samozřejmě i trochu jiné štědrovečerní menu. Majitel španělské restaurace El Centro na pražské Malé Straně Radek Neruda vybral pro festival menu z oblasti Valencie. „Tam je tradiční paella, v tomto případě černá, obarvená inkoustem z kalamárů. To jí v kontrastu s mušlemi a krevetami, se kterými je podávána, dává skutečně exkluzivní vzhled,“ říká Neruda.

Stejně tak třeba obecně indické menu prostě neexistuje. To potvrzuje Gurdev Singh z pražské restaurace Indian Jewel: „U nás jsme připravili menu s hlavním jídlem typickým pro severní oblasti Indie. Na jihu dominuje spíše rýže a zelenina. Například málokdo ví, že pec tandor, je právě doménou severu, na jihu se s ní setkáte jen velice zřídka.“Na festival je možné se objednat přes webovou rezervaci na adrese www.ochutnejtevanoce.cz.

Za menu pak zaplatíte přímo v restauraci. „Každý z návštěvníků festivalu má následně možnost se o svůj zážitek podělit s ostatními prostřednictvím hodnocení dané restaurace,“ dodal Pavel Suchánek.

Kde ochutnat Vánoce:

2 Pazzi, Praha 10

Amade Restaurant, Praha 1

El Centro, Praha 1

Chateau St. Havel, Praha 4

Indian Jewel, Praha 1

Perpetuum, Praha 6

Renommé Restaurant, Praha 1
VYHRAJTE LÁHEV VÍNA

Správnou odpověď na otázku zašlete prostřednictvím SMS na telefonní číslo 606 635 288, buďte třetí, desátý a pětadvacátý v pořadí a těšte se na výhru. Tou je láhev vína Ryzlink vlašský 2009 z vinařství Spielberg. Je to jakostní víno s přívlastkem pozdní sběr, suché. Víno bylo vybráno do Salonu vín České republiky v roce 2011, získalo také bronzovou medaili Decanter World Wine Awards. Tři láhve věnuje společnost Alakarte.cz.

Soutěžní otázka:

Festivaly, které letos společnost Alakarte.cz pořádala, byly zaměřeny na různé suroviny. Které surovině nebyl žádný festival věnován?

a/ chřestu
b/ mléku
c/ rybě
d/ zelenině
Restaurace 2 Pazzi

Krůtí prsa plněná kaštany a šalvějí

Suroviny: 1,5 až 2 kg krůtího prsa s kůží, 1 malá cibule (jemně nasekaná), 300 ml zeleninového vývaru, 60 g másla, 100 g strouhanky, 100 g parmazánu, 150 g orestovaných a oloupaných kaštanů (nahrubo nakrájených), 1 hrst šalvěje (nasekané), sůl a pepř na dochucení, 2 lžíce medu.
Cibuli dáme na pánev se zeleninovým vývarem a dusíme 5 minut, poté scedíme a necháme stranou. Rozpustíme máslo a med v malé pánvičce a přidáme strouhanku. Přidáme cibuli, kaštany, nasekanou šalvěj a trochu zeleninového vývaru, pokud je třeba. Pak přidáme sýr a okořeníme podle chuti. Krůtí prso na straně hluboce nařízneme, naplníme směsí a svážeme provázkem. Aby se maso utěsnilo, osmažíme ho na prudkém ohni po dobu 5 minut na obou stranách. Přemístíme do předehřáté trouby a zlehka pečeme asi 30 minut, nebo dokud teplota uvnitř nedosáhne alespoň 75 °C. Vyndáme, nakrájíme na tenké plátky a podáváme.
Restaurace Indian Jewel

Rybí kari

Suroviny: 250 g rybích filetů, trochu hladké mouky, 2 g hořčičných semínek, šťáva z citronu, 2 rajčata, 1 cibule, špetka soli, chilli, kari, kmín, koriandr, kurkuma, zázvorovo-česneková pasta, čerstvý koriandr, stroužek česneku (nasekaný), voda, olej.
Smícháme mouku, chilli, kari, kmín, špetku soli a šťávu z citronu s vodou a vytvoříme těstíčko, ve kterém obalíme rybí filety a osmažíme na pánvi. Do rozpáleného oleje vložíme hořčičná semínka a počkáme než ztmavnou, přidáme nakrájený česnek, cibuli, rajčata, zázvorovo-česnekovou pastu, koriandr, kurkumu, osolíme podle chuti a vaříme na mírném ohni. Když je omáčka hotová, rozkrájíme osmažené rybí filety na menší kousky a zamícháme je do omáčky. Ozdobíme čerstvým koriandrem.
Restaurant Amade

Skořicový vánoční parfait s jablečným pyré a perníkem

Suroviny: 3 žloutky, 250 ml smetany, 100 g cukru, 1 lžička skořice, 4 ks jablka, 1 ks badyánu, 300 g mouky, 2 lžičky perníkového koření, 1 celé vejce, 1 lžička kakaa, 2 lžíce oleje, 1 lžíce plnotučného mléka, špetka jedlé sody, 1 lžíce medu.

V míse smícháme suroviny na perník, vlijeme na pomaštěný, pomoučněný plech a upečeme. Žloutky a cukr vyšleháme ve vodní lázni do pěny, polovinu smetany svaříme se skořicí, druhou polovinu smetany vyšleháme dotuha. Smícháme a vlijeme do formiček. Z perníku vykrojíme kolečko a zakryjeme formičku s parfait. Necháme v lednici do druhého dne zchladit. Oloupaná jablka vaříme s cukrem a badyánem v troše vody. Když jsou měkká, rozmixujeme dohladka.

Autor: Jiří Macek

+ sdílejte

Sdílejte článek pomocí sociálních sítí

HLAVNÍ ZPRÁVY

Revitalizace zeleně začala na sídlišti Nad Stadionem nejdřív kácením.

Sídliště Nad Stadionem dostane nový zelený kabát

Králův Dvůr – Zvuk motorové pily, praskání dřeva. Svěží vůně čerstvě poražených dřevin. To není popis práce dřevorubců v lese, ale jednoho obyčejného dne na sídlišti v…

Sloupek Petry Liškové: Když přijede premiér…

Návštěva premiéra Bohuslava Sobotky na Berounsku.

Můžete politicky smýšlet doleva, doprava, být středolevicový či středopravicový. Nebo třeba apolitický. I takoví lidé jsou, znám jich pár ve svém okolí. Je jim zkrátka…

Loděničtí chtějí zametací stroj

Ilustrační foto

Loděnice - Speciální stroj na úklid ulic by rádi koupili v Loděnici.

Fanoušci se těší: Hurá na Pohár České pošty!

Na pohár zve v tištěném Deníku Vojtěch Zítek

Králův Dvůr, Hořovicko – Zatímco třetiligový Králův Dvůr do Poháru České pošty teprve naskočí, Hořovicko úspěšně absolvovalo předkolo. Oba celky se představí v prvním…

Diskuse

yoNnafCyf
ttscWIjRjPSPU 19.3.2012 18:15 109.230.216.*
A medsto aby vytvořili uživatelsky snadnfd způsob ne1kupu a manipulace s kmnhaii, tak se zaměřujed na likvidaci nezlikvidovatelne9ho.Ale situace se pomalu měned. Nede1vno za mnou přišel jeden zne1mfd, že slyšel, že se de1 koupit nějake9 zaředzened, do ktere9ho se dajed nahre1t knihy a že by to chtěl pro ženu. Zrovna Amazon uvedl nove9 Kindly, tak si objednal Kindle 4. Několik knih, ktere9 nemohli nikde sehnat jsem našel na internetu, pak jsem jim uke1zal…
V diskusi je celkem 1 příspěvek, poslední byl vložen 19. 3. 2012, 18:15 vstup do diskuse

CELEBRITY

První záběry zkázy: Zřícení letadla v Mali nikdo nepřežil

První záběry zkázy: Zřícení letadla v Mali nikdo nepřežil

Čtvrteční havárii letadla společnosti Air Algérie z Burkiny Faso do Alžíru nepřežil nikdo ze 118 lidí na… celý článek ›

ŽIVĚ: Na Julisce už se po výpadku proudu hraje. Dukla - Baník 0:0

ŽIVĚ: Na Julisce už se po výpadku proudu hraje. Dukla - Baník 0:0

PŘÍMÝ PŘENOS | Ve 20:15 začal zápas mezi Duklou Praha a Baníkem Ostrava. Utkání ale muselo být ve druhé… celý článek ›

Strach, hrůza, smrt: Boje v Pásmu Gazy neutichají, umírají desítky dětí každý den!

Strach, hrůza, smrt: Boje v Pásmu Gazy neutichají, umírají desítky dětí každý den!

Zastavte už to krveprolití! Dennodenně umírají v pásmu Gazy desítky lidí včetně malých dětí. Jsou to… celý článek ›

Richard Krajčo má pro strach uděláno: Řádil jako Tarzan vysoko ve stromech!

Richard Krajčo má pro strach uděláno: Řádil jako Tarzan vysoko ve stromech!

Ten má tedy pro strach uděláno! Pohledný frontman skupiny Kryštof Richard Krajčo (37) se včera vydal… celý článek ›

EXKLUZIVNÍ ZPRÁVY

MÁME EXKLUZIVNÍ FOTO! Iveta Bartošová tajila SEX se slavným cizincem

MÁME EXKLUZIVNÍ FOTO! Iveta Bartošová tajila SEX se slavným cizincem

Od tragické sebevraždy zpěvačky Ivety Bartošové (+48) uplynuly více než dva měsíce a zdá se, že veškerá… celý článek ›

Začala BULVÁRNÍ válka: Novotný se TŘÁSL před policií, Evča Feuereislová slaví

Začala BULVÁRNÍ válka: Novotný se TŘÁSL před policií, Evča Feuereislová slaví

Král bulváru, hlídací pes demokracie, úžasný profesionál a také nejslavnější Čech s poruchou řeči Pavel… celý článek ›

TLESKÁME! Dlouho očekávaný trailer 50 ODSTÍNŮ šedi si teď můžete PUSTIT

TLESKÁME! Dlouho očekávaný trailer 50 ODSTÍNŮ šedi si teď můžete PUSTIT

Jak Šíp začátkem týdne informoval, milovníci knižní předlohy Padesát odstínů šedi mají pořádný důvod k… celý článek ›

Pořádná kocovina: Žena v opilosti zapomněla na vibrátor… A zůstal v ní 10 let!

Pořádná kocovina: Žena v opilosti zapomněla na vibrátor… A zůstal v ní 10 let!

Totální šok prožili chirurgové, když zjistili, co trápí ženu, jež si do nemocnice přišla postěžovat na… celý článek ›

ZPRÁVY Z ČR A ZE SVĚTA

Babiš: Kdybych měl dobrého náhradníka, okamžitě bych rezignoval

Babiš: Kdybych měl dobrého náhradníka, okamžitě bych rezignoval

Praha - Šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš by okamžitě rezignoval na svůj poslanecký mandát,… celý článek ›

Papež František si ve vatikánské jídelně vystál frontu na oběd

Papež František si ve vatikánské jídelně vystál frontu na oběd

Vatikán - S příborem a tácem v ruce si dnes papež František k všeobecnému překvapení vystál frontu na… celý článek ›

Expert: Opakované hlasování ve Sněmovně bylo sporné

Expert: Opakované hlasování ve Sněmovně bylo sporné

Praha - Dnešní opakované hlasování poslanců o snížení spotřební daně z benzinu a nafty bylo podle… celý článek ›

O nemocenskou přišlo v 1. pololetí 1255 lidí, o 130 víc než loni

O nemocenskou přišlo v 1. pololetí 1255 lidí, o 130 víc než loni

Praha - O celou nemocenskou či o její část přišlo letos za první pololetí 1255 lidí, a to za porušování… celý článek ›

Copyright © VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., 2005 - 2014, všechna práva vyhrazena. Používáme informační servis ČTK. Publikování nebo šíření obsahu denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., zakázáno. VLTAVA-LABE-PRESS, a.s. je členem Unie vydavatelů.

Kontakt na redakci. Proč inzerovat v novinách - www.reklamavnovinach.cz