71 DENÍKŮ: NAJDĚTE SI SVŮJ
Vyberte si svůj regionální Deník

Přicházejí Vánoce s příchutí Evropy

Tomáš Iltis.

Tomáš Iltis. Autor: Deník/Jiří Macek

4.12.2011

Praha - Sedm restaurací v Praze. Sedm vánočních menu. Buď pětichodových, nebo sedmichodových. To vše od 5. do 30. prosince. To je stručná nabídka posledního festivalu, který letos připravila společnost Alakarte.cz. Ten festival se jmenuje Ochutnejte Vánoce.

Hosté najdou ve vánočním menu doslova jednu lahůdku za druhou. Zatímco předchozí festivaly byly zaměřené na konkrétní suroviny jako jsou chřest, mléko, ryba, ten současný, vánoční, dává restauracím volnost ve výběru menu musí mít ale souvislost s danou zemí a Vánocemi.

Třeba v restauraci Perpetuum v Dejvicích, která se specializuje na kachní jídla, nabízejí jako jeden z chodů krém z domácího perníku s chipsy ze zauzených kachních prsou. Ve vršovické 2 Pazzi pro změnu lze ochutnat například typické vánoční menu italské s rizotem s granátovým jablkem a krůtími prsy, plněnými šalvějí a kaštany.

V El Centru, poblíž Karlova mostu, zase servírují španělské menu s plněnými kalamáry a paellou. A příznivci indické kuchyně zamíří do restaurace Indian Jewel na menu s kuřetem marinovaným v jogurtu a šafránu a rybím kari s rýží basmati.

Zajímavostí je, že na závěr návštěvy obdrží návštěvník dárek. Například v restauraci Perpetuum to je miniaturní sklenička se škvarkovým sádlem.

Výběr restaurací zařazených do festivalové nabídky popisuje ředitel Alakarte.cz Pavel Suchánek: „Restaurace jsme vybírali především podle jejich menu, které by mělo odrážet typickou kuchyni té které země, ale také zaručí příjemnou vánoční atmosféru. Restaurace si mohly vybrat ze dvou možností menu o pěti chodech za 590 Kč nebo o sedmi chodech za 890 Kč,“ říká Suchánek.

Festival Ochutnejte Vánoce se z řady gastronomických festivalů, pořádaných Alakarte.cz, trochu vymyká. Není zaměřen na sezonní suroviny ani na suroviny tuzemské. Festival Ochutnejte Vánoce současně dává zúčastněným restauracím velkou možnost představit to nejlepší, co dokáží vytvořit. „Nápad a celá filosofie festivalu Ochutnejte Vánoce se vyvíjely několik měsíců a doznaly od svého počátku mnoha změn. V původním zadání jsme nejprve chtěli nechat restauracím zcela volnou ruku, co se týká počtu chodů a také ceny,“ podotkl Suchánek. Nakonec ale pořadatelé usoudili, že pro hosta bude lepší držet se tradičního schématu, a tak dali jasná pravidla pět, či sedm chodů.

Historie vánočního menu

Vánoční menu jednotlivých kultur jsou velice různorodá a samozřejmě i proměnná v čase. A tak u nás vévodí stále tradiční kapr, který je ovšem štědrovečerním jídlem teprve od 19. století. Předtím se v Čechách jedly jiné ryby nebo podle tradice pouze bezmasá jídla, jako třeba houbový kuba.

„Navíc i příprava kapra tak, jak se původně konzumoval, doznala velké změny. Na Vánoce se ryby připravovaly nasladko. Takzvaný kapr na černo byl skutečně svátečním jídlem, protože ho bylo nutné připravovat několik dní. Stejně tak například bramborový salát se objevuje na štědrovečerním stole v Čechách až v průběhu 20. století. Postnímu charakteru, který by měla štědrovečerní večeře zachovávat, pak naprosto odporují například vepřové řízky nebo drůbež,“ popisuje Pavel Suchánek.

Ani v jednotlivých menších regionech nejsou tradice zcela stejné. Příkladem může být třeba tradičně katolické Španělsko. Každá oblast má trochu jiné zvyky a samozřejmě i trochu jiné štědrovečerní menu. Majitel španělské restaurace El Centro na pražské Malé Straně Radek Neruda vybral pro festival menu z oblasti Valencie. „Tam je tradiční paella, v tomto případě černá, obarvená inkoustem z kalamárů. To jí v kontrastu s mušlemi a krevetami, se kterými je podávána, dává skutečně exkluzivní vzhled,“ říká Neruda.

Stejně tak třeba obecně indické menu prostě neexistuje. To potvrzuje Gurdev Singh z pražské restaurace Indian Jewel: „U nás jsme připravili menu s hlavním jídlem typickým pro severní oblasti Indie. Na jihu dominuje spíše rýže a zelenina. Například málokdo ví, že pec tandor, je právě doménou severu, na jihu se s ní setkáte jen velice zřídka.“Na festival je možné se objednat přes webovou rezervaci na adrese www.ochutnejtevanoce.cz.

Za menu pak zaplatíte přímo v restauraci. „Každý z návštěvníků festivalu má následně možnost se o svůj zážitek podělit s ostatními prostřednictvím hodnocení dané restaurace,“ dodal Pavel Suchánek.

Kde ochutnat Vánoce:

2 Pazzi, Praha 10

Amade Restaurant, Praha 1

El Centro, Praha 1

Chateau St. Havel, Praha 4

Indian Jewel, Praha 1

Perpetuum, Praha 6

Renommé Restaurant, Praha 1
VYHRAJTE LÁHEV VÍNA

Správnou odpověď na otázku zašlete prostřednictvím SMS na telefonní číslo 606 635 288, buďte třetí, desátý a pětadvacátý v pořadí a těšte se na výhru. Tou je láhev vína Ryzlink vlašský 2009 z vinařství Spielberg. Je to jakostní víno s přívlastkem pozdní sběr, suché. Víno bylo vybráno do Salonu vín České republiky v roce 2011, získalo také bronzovou medaili Decanter World Wine Awards. Tři láhve věnuje společnost Alakarte.cz.

Soutěžní otázka:

Festivaly, které letos společnost Alakarte.cz pořádala, byly zaměřeny na různé suroviny. Které surovině nebyl žádný festival věnován?

a/ chřestu
b/ mléku
c/ rybě
d/ zelenině
Restaurace 2 Pazzi

Krůtí prsa plněná kaštany a šalvějí

Suroviny: 1,5 až 2 kg krůtího prsa s kůží, 1 malá cibule (jemně nasekaná), 300 ml zeleninového vývaru, 60 g másla, 100 g strouhanky, 100 g parmazánu, 150 g orestovaných a oloupaných kaštanů (nahrubo nakrájených), 1 hrst šalvěje (nasekané), sůl a pepř na dochucení, 2 lžíce medu.
Cibuli dáme na pánev se zeleninovým vývarem a dusíme 5 minut, poté scedíme a necháme stranou. Rozpustíme máslo a med v malé pánvičce a přidáme strouhanku. Přidáme cibuli, kaštany, nasekanou šalvěj a trochu zeleninového vývaru, pokud je třeba. Pak přidáme sýr a okořeníme podle chuti. Krůtí prso na straně hluboce nařízneme, naplníme směsí a svážeme provázkem. Aby se maso utěsnilo, osmažíme ho na prudkém ohni po dobu 5 minut na obou stranách. Přemístíme do předehřáté trouby a zlehka pečeme asi 30 minut, nebo dokud teplota uvnitř nedosáhne alespoň 75 °C. Vyndáme, nakrájíme na tenké plátky a podáváme.
Restaurace Indian Jewel

Rybí kari

Suroviny: 250 g rybích filetů, trochu hladké mouky, 2 g hořčičných semínek, šťáva z citronu, 2 rajčata, 1 cibule, špetka soli, chilli, kari, kmín, koriandr, kurkuma, zázvorovo-česneková pasta, čerstvý koriandr, stroužek česneku (nasekaný), voda, olej.
Smícháme mouku, chilli, kari, kmín, špetku soli a šťávu z citronu s vodou a vytvoříme těstíčko, ve kterém obalíme rybí filety a osmažíme na pánvi. Do rozpáleného oleje vložíme hořčičná semínka a počkáme než ztmavnou, přidáme nakrájený česnek, cibuli, rajčata, zázvorovo-česnekovou pastu, koriandr, kurkumu, osolíme podle chuti a vaříme na mírném ohni. Když je omáčka hotová, rozkrájíme osmažené rybí filety na menší kousky a zamícháme je do omáčky. Ozdobíme čerstvým koriandrem.
Restaurant Amade

Skořicový vánoční parfait s jablečným pyré a perníkem

Suroviny: 3 žloutky, 250 ml smetany, 100 g cukru, 1 lžička skořice, 4 ks jablka, 1 ks badyánu, 300 g mouky, 2 lžičky perníkového koření, 1 celé vejce, 1 lžička kakaa, 2 lžíce oleje, 1 lžíce plnotučného mléka, špetka jedlé sody, 1 lžíce medu.

V míse smícháme suroviny na perník, vlijeme na pomaštěný, pomoučněný plech a upečeme. Žloutky a cukr vyšleháme ve vodní lázni do pěny, polovinu smetany svaříme se skořicí, druhou polovinu smetany vyšleháme dotuha. Smícháme a vlijeme do formiček. Z perníku vykrojíme kolečko a zakryjeme formičku s parfait. Necháme v lednici do druhého dne zchladit. Oloupaná jablka vaříme s cukrem a badyánem v troše vody. Když jsou měkká, rozmixujeme dohladka.

Autor: Jiří Macek

+ sdílejte

Sdílejte článek pomocí sociálních sítí

HLAVNÍ ZPRÁVY

Ilustrační foto.

Zdice plánují odklon dopravy ve městě

Zdice – Představitelé Zdic už několik let řeší problémy se stále rostoucí kamionovou dopravou.

Rpetský David Čapek málem protrhl síť

III.B: Březová - Rpety 1:2

Bzová – Domácí Březová je v B skupině třetí fotbalové třídy stále bez bodového zisku. Do její branky musel při zranění Košťálka Dupač. Hosté rovněž nastoupili bez čtyř…

Z pozemku zmizel stroj za sta tisíce korun

Ilustrační foto.

Králův Dvůr – Policie hledá pachatele, který odcizil z jednoho soukromého pozemku v Králově Dvoře v Počaplech speciální pracovní stavební stroj v hodnotě 800 tisíc korun.

Výstava zahradní keramiky okořenila trhy

Výstava zahradní keramiky

Beroun - Tradiční součástí Henrčířských trhů je výstava zahradní keramiky. 

Diskuse

yoNnafCyf
ttscWIjRjPSPU 19.3.2012 109.230.216.*
A medsto aby vytvořili uživatelsky snadnfd způsob ne1kupu a manipulace s kmnhaii, tak se zaměřujed na likvidaci nezlikvidovatelne9ho.Ale situace se pomalu měned. Nede1vno za mnou přišel jeden zne1mfd, že slyšel, že se de1 koupit nějake9 zaředzened, do ktere9ho se dajed nahre1t knihy a že by to chtěl pro ženu. Zrovna Amazon uvedl nove9 Kindly, tak si objednal Kindle 4. Několik knih, ktere9 nemohli nikde sehnat jsem našel na internetu, pak jsem jim uke1zal…
V diskusi je celkem 1 příspěvek, poslední byl vložen 19. 3. 2012, 18:15 vstup do diskuse

CELEBRITY

Kmotr Janoušek přišel k soudu: Svoboda, nebo rovnou klepeta?

Kmotr Janoušek přišel k soudu: Svoboda, nebo rovnou klepeta?

Už déle než dva roky se táhne případ, kdy pražský kmotr Janoušek srazil svým vozem ženu. Dnes přišel… celý článek ›

Honzík a Marek zemřeli s otcem v luxusním porsche: Smrt kvůli nelegálním závodům?

Honzík a Marek zemřeli s otcem v luxusním porsche: Smrt kvůli nelegálním závodům?

Když auto explodovalo, zastavila se ručička na jeho tachometru na 120 km/h. V plamenech luxusního vozu… celý článek ›

Módní maraton Petry Němcové: Luxusní šaty a drahé kabelky ji vyšly na 877 tisíc Kč!

Módní maraton Petry Němcové: Luxusní šaty a drahé kabelky ji vyšly na 877 tisíc Kč!

Topmodelka Petra Němcová (35) přiletěla do Prahy minulý čtvrtek kvůli módnímu týdnu Unique Fashion Week.… celý článek ›

Záhadná smrt batůžkářů ubitých motykou na dovolené: Naposledy je viděli ruku v ruce!

Záhadná smrt batůžkářů ubitých motykou na dovolené: Naposledy je viděli ruku v ruce!

Do Thajska odjeli, aby poznali jeho exotické krásy. Zemi chtěli procestovat s batohy na zádech. Pak se… celý článek ›

EXKLUZIVNÍ ZPRÁVY

Proč Roman K. znásilnil a ZAVRAŽDIL malou ELIŠKU? To určitě nepochopíte!

Proč Roman K. znásilnil a ZAVRAŽDIL malou ELIŠKU? To určitě nepochopíte!

Romana Kalužíka, který znásilnil a brutálně zavraždil Elišku (+9), nečekají vůbec příjemné chvíle ve… celý článek ›

Divné chování matky mrtvé holčičky: CO ŘEKLA Alena K. týden po tragédii?

Divné chování matky mrtvé holčičky: CO ŘEKLA Alena K. týden po tragédii?

Otřesný případ vraždy devítileté holčičky v Kláštěrci nad Ohří začiná být pořádně zamotaný. Alespoň tak… celý článek ›

ZBLÁZNIL SE? Manžel herečky Vitázkové se vrhá do smrtelného nebezpečí!

ZBLÁZNIL SE? Manžel herečky Vitázkové se vrhá do smrtelného nebezpečí!

Pavla Vitázková (35) nemá v těchto dnech lehké spaní. Její muž a otec malé dcerky se chystá k velmi… celý článek ›

Martin Maxa zažil nelidské UTRPENÍ: "Vzali mi kus ploténky a spálili nervy!"

Martin Maxa zažil nelidské UTRPENÍ: "Vzali mi kus ploténky a spálili nervy!"

Není to tak dávno, kdy už zpěvák Martin Maxa (53) nevěřil, že se s jeho bolestí v oblasti bederní páteře… celý článek ›

ZPRÁVY Z ČR A ZE SVĚTA

V Chanově vynalezli nezničitelné lavičky

V Chanově vynalezli nezničitelné lavičky

Most – Běžné lavičky nemají 
v Chanově životnost delší než pár let. Na romském sídlišti, kde mají velké… celý článek ›

V prestižním žebříčku Financial Times jsou dva obory VŠE

V prestižním žebříčku Financial Times jsou dva obory VŠE

Praha – Mezi nejlepší manažerské studijní programy na světě se dostaly dva obory Vysoké školy ekonomické… celý článek ›

Češi odpad třídí. Na baterie ovšem zapomínají

Češi odpad třídí. Na baterie ovšem zapomínají

Praha /INFOGRAFIKA, ANKETA/– Češi si již zvykli, že není odpad jako odpad a ne všechen se hází do… celý článek ›

V Plzni zavalil dělníka reklamní poutač.  Beton mu rozdrtil hlavu

V Plzni zavalil dělníka reklamní poutač. Beton mu rozdrtil hlavu

Plzeň - Policie záchranka i hasiči vyrazili v úterý dopoledne k Lopatárně v Plzni-Doubravce. Jeden z… celý článek ›

Copyright © VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., 2005 - 2014, všechna práva vyhrazena. Používáme informační servis ČTK. Publikování nebo šíření obsahu denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., zakázáno. VLTAVA-LABE-PRESS, a.s. je členem Unie vydavatelů.

Kontakt na redakci. Proč inzerovat v novinách - www.reklamavnovinach.cz