71 DENÍKŮ: NAJDĚTE SI SVŮJ
Vyberte si svůj regionální Deník

Přicházejí Vánoce s příchutí Evropy

Tomáš Iltis. Autor: Deník/Jiří Macek

4.12.2011

Praha - Sedm restaurací v Praze. Sedm vánočních menu. Buď pětichodových, nebo sedmichodových. To vše od 5. do 30. prosince. To je stručná nabídka posledního festivalu, který letos připravila společnost Alakarte.cz. Ten festival se jmenuje Ochutnejte Vánoce.

Hosté najdou ve vánočním menu doslova jednu lahůdku za druhou. Zatímco předchozí festivaly byly zaměřené na konkrétní suroviny jako jsou chřest, mléko, ryba, ten současný, vánoční, dává restauracím volnost ve výběru menu musí mít ale souvislost s danou zemí a Vánocemi.

Třeba v restauraci Perpetuum v Dejvicích, která se specializuje na kachní jídla, nabízejí jako jeden z chodů krém z domácího perníku s chipsy ze zauzených kachních prsou. Ve vršovické 2 Pazzi pro změnu lze ochutnat například typické vánoční menu italské s rizotem s granátovým jablkem a krůtími prsy, plněnými šalvějí a kaštany.

V El Centru, poblíž Karlova mostu, zase servírují španělské menu s plněnými kalamáry a paellou. A příznivci indické kuchyně zamíří do restaurace Indian Jewel na menu s kuřetem marinovaným v jogurtu a šafránu a rybím kari s rýží basmati.

Zajímavostí je, že na závěr návštěvy obdrží návštěvník dárek. Například v restauraci Perpetuum to je miniaturní sklenička se škvarkovým sádlem.

Výběr restaurací zařazených do festivalové nabídky popisuje ředitel Alakarte.cz Pavel Suchánek: „Restaurace jsme vybírali především podle jejich menu, které by mělo odrážet typickou kuchyni té které země, ale také zaručí příjemnou vánoční atmosféru. Restaurace si mohly vybrat ze dvou možností menu o pěti chodech za 590 Kč nebo o sedmi chodech za 890 Kč,“ říká Suchánek.

Festival Ochutnejte Vánoce se z řady gastronomických festivalů, pořádaných Alakarte.cz, trochu vymyká. Není zaměřen na sezonní suroviny ani na suroviny tuzemské. Festival Ochutnejte Vánoce současně dává zúčastněným restauracím velkou možnost představit to nejlepší, co dokáží vytvořit. „Nápad a celá filosofie festivalu Ochutnejte Vánoce se vyvíjely několik měsíců a doznaly od svého počátku mnoha změn. V původním zadání jsme nejprve chtěli nechat restauracím zcela volnou ruku, co se týká počtu chodů a také ceny,“ podotkl Suchánek. Nakonec ale pořadatelé usoudili, že pro hosta bude lepší držet se tradičního schématu, a tak dali jasná pravidla pět, či sedm chodů.

Historie vánočního menu

Vánoční menu jednotlivých kultur jsou velice různorodá a samozřejmě i proměnná v čase. A tak u nás vévodí stále tradiční kapr, který je ovšem štědrovečerním jídlem teprve od 19. století. Předtím se v Čechách jedly jiné ryby nebo podle tradice pouze bezmasá jídla, jako třeba houbový kuba.

„Navíc i příprava kapra tak, jak se původně konzumoval, doznala velké změny. Na Vánoce se ryby připravovaly nasladko. Takzvaný kapr na černo byl skutečně svátečním jídlem, protože ho bylo nutné připravovat několik dní. Stejně tak například bramborový salát se objevuje na štědrovečerním stole v Čechách až v průběhu 20. století. Postnímu charakteru, který by měla štědrovečerní večeře zachovávat, pak naprosto odporují například vepřové řízky nebo drůbež,“ popisuje Pavel Suchánek.

Ani v jednotlivých menších regionech nejsou tradice zcela stejné. Příkladem může být třeba tradičně katolické Španělsko. Každá oblast má trochu jiné zvyky a samozřejmě i trochu jiné štědrovečerní menu. Majitel španělské restaurace El Centro na pražské Malé Straně Radek Neruda vybral pro festival menu z oblasti Valencie. „Tam je tradiční paella, v tomto případě černá, obarvená inkoustem z kalamárů. To jí v kontrastu s mušlemi a krevetami, se kterými je podávána, dává skutečně exkluzivní vzhled,“ říká Neruda.

Stejně tak třeba obecně indické menu prostě neexistuje. To potvrzuje Gurdev Singh z pražské restaurace Indian Jewel: „U nás jsme připravili menu s hlavním jídlem typickým pro severní oblasti Indie. Na jihu dominuje spíše rýže a zelenina. Například málokdo ví, že pec tandor, je právě doménou severu, na jihu se s ní setkáte jen velice zřídka.“Na festival je možné se objednat přes webovou rezervaci na adrese www.ochutnejtevanoce.cz.

Za menu pak zaplatíte přímo v restauraci. „Každý z návštěvníků festivalu má následně možnost se o svůj zážitek podělit s ostatními prostřednictvím hodnocení dané restaurace,“ dodal Pavel Suchánek.

Kde ochutnat Vánoce:

2 Pazzi, Praha 10

Amade Restaurant, Praha 1

El Centro, Praha 1

Chateau St. Havel, Praha 4

Indian Jewel, Praha 1

Perpetuum, Praha 6

Renommé Restaurant, Praha 1
VYHRAJTE LÁHEV VÍNA

Správnou odpověď na otázku zašlete prostřednictvím SMS na telefonní číslo 606 635 288, buďte třetí, desátý a pětadvacátý v pořadí a těšte se na výhru. Tou je láhev vína Ryzlink vlašský 2009 z vinařství Spielberg. Je to jakostní víno s přívlastkem pozdní sběr, suché. Víno bylo vybráno do Salonu vín České republiky v roce 2011, získalo také bronzovou medaili Decanter World Wine Awards. Tři láhve věnuje společnost Alakarte.cz.

Soutěžní otázka:

Festivaly, které letos společnost Alakarte.cz pořádala, byly zaměřeny na různé suroviny. Které surovině nebyl žádný festival věnován?

a/ chřestu
b/ mléku
c/ rybě
d/ zelenině
Restaurace 2 Pazzi

Krůtí prsa plněná kaštany a šalvějí

Suroviny: 1,5 až 2 kg krůtího prsa s kůží, 1 malá cibule (jemně nasekaná), 300 ml zeleninového vývaru, 60 g másla, 100 g strouhanky, 100 g parmazánu, 150 g orestovaných a oloupaných kaštanů (nahrubo nakrájených), 1 hrst šalvěje (nasekané), sůl a pepř na dochucení, 2 lžíce medu.
Cibuli dáme na pánev se zeleninovým vývarem a dusíme 5 minut, poté scedíme a necháme stranou. Rozpustíme máslo a med v malé pánvičce a přidáme strouhanku. Přidáme cibuli, kaštany, nasekanou šalvěj a trochu zeleninového vývaru, pokud je třeba. Pak přidáme sýr a okořeníme podle chuti. Krůtí prso na straně hluboce nařízneme, naplníme směsí a svážeme provázkem. Aby se maso utěsnilo, osmažíme ho na prudkém ohni po dobu 5 minut na obou stranách. Přemístíme do předehřáté trouby a zlehka pečeme asi 30 minut, nebo dokud teplota uvnitř nedosáhne alespoň 75 °C. Vyndáme, nakrájíme na tenké plátky a podáváme.
Restaurace Indian Jewel

Rybí kari

Suroviny: 250 g rybích filetů, trochu hladké mouky, 2 g hořčičných semínek, šťáva z citronu, 2 rajčata, 1 cibule, špetka soli, chilli, kari, kmín, koriandr, kurkuma, zázvorovo-česneková pasta, čerstvý koriandr, stroužek česneku (nasekaný), voda, olej.
Smícháme mouku, chilli, kari, kmín, špetku soli a šťávu z citronu s vodou a vytvoříme těstíčko, ve kterém obalíme rybí filety a osmažíme na pánvi. Do rozpáleného oleje vložíme hořčičná semínka a počkáme než ztmavnou, přidáme nakrájený česnek, cibuli, rajčata, zázvorovo-česnekovou pastu, koriandr, kurkumu, osolíme podle chuti a vaříme na mírném ohni. Když je omáčka hotová, rozkrájíme osmažené rybí filety na menší kousky a zamícháme je do omáčky. Ozdobíme čerstvým koriandrem.
Restaurant Amade

Skořicový vánoční parfait s jablečným pyré a perníkem

Suroviny: 3 žloutky, 250 ml smetany, 100 g cukru, 1 lžička skořice, 4 ks jablka, 1 ks badyánu, 300 g mouky, 2 lžičky perníkového koření, 1 celé vejce, 1 lžička kakaa, 2 lžíce oleje, 1 lžíce plnotučného mléka, špetka jedlé sody, 1 lžíce medu.

V míse smícháme suroviny na perník, vlijeme na pomaštěný, pomoučněný plech a upečeme. Žloutky a cukr vyšleháme ve vodní lázni do pěny, polovinu smetany svaříme se skořicí, druhou polovinu smetany vyšleháme dotuha. Smícháme a vlijeme do formiček. Z perníku vykrojíme kolečko a zakryjeme formičku s parfait. Necháme v lednici do druhého dne zchladit. Oloupaná jablka vaříme s cukrem a badyánem v troše vody. Když jsou měkká, rozmixujeme dohladka.

Autor: Jiří Macek

+ sdílejte

Sdílejte článek pomocí sociálních sítí

HLAVNÍ ZPRÁVY

Dušičkové pečení v Chyňavě

V Chynavě soutěžili o nejlepší vánoční cukroví

Chyňava – V Dělnickém domě v Chyňavě se v sobotu konal šestý ročník akce nazvané Dušičkové pečení.

Zahradní centrum ožilo vánoční atmosférou

Perníková párty v Zahradě Lisý

Králův Dvůr - Stovky lidí si o víkendu nenechaly ujít vítání adventu a perníkovou párty v Zahradě Lisý v Králově Dvoře.

Hořovický benefiční obchod mění adresu

Farní charita stěhuje hořovickou benefiční prodejnu

Hořovice – Benefiční obchod v hořovické Nerudově ulici se stal natolik vyhledávaným, že je mu prodejna malá. Po roce a půl jej proto od 1. prosince lidé najdou v nových…

Řidič najel do plotu a ujel pryč

Ilustrační foto:

Hudlice – Policie hledá svědky dopravní nehody, která se odehrála kolem 28. října v chatové osadě Díbří u Hudlic. Přesnou dobu, kdy k ní došlo, policie nezná.

Diskuse

yoNnafCyf
ttscWIjRjPSPU 19.3.2012 109.230.216.*
A medsto aby vytvořili uživatelsky snadnfd způsob ne1kupu a manipulace s kmnhaii, tak se zaměřujed na likvidaci nezlikvidovatelne9ho.Ale situace se pomalu měned. Nede1vno za mnou přišel jeden zne1mfd, že slyšel, že se de1 koupit nějake9 zaředzened, do ktere9ho se dajed nahre1t knihy a že by to chtěl pro ženu. Zrovna Amazon uvedl nove9 Kindly, tak si objednal Kindle 4. Několik knih, ktere9 nemohli nikde sehnat jsem našel na internetu, pak jsem jim uke1zal…
V diskusi je celkem 1 příspěvek, poslední byl vložen 19. 3. 2012, 18:15 vstup do diskuse

CELEBRITY

Hadí žena Ivana Chýlková: Dokázala si dát nohu za hlavu!

Hadí žena Ivana Chýlková: Dokázala si dát nohu za hlavu!

Ivana Chýlková se nezdá! Mohla by si začít přivydělávat jako hadí žena. Bez problémů si totiž dá nohu za… celý článek ›

CELÝ SESTŘIH: Slavia remizovala s posledním Hradcem 1:1

CELÝ SESTŘIH: Slavia remizovala s posledním Hradcem 1:1

Fotbalisté pražské Slavie v 15. ligovém kole jen remizovali s posledním Hradcem Králové 1:1. Nováček v… celý článek ›

Tenhle fešák zazáří na Staromáku: Na zahradě seniora porazili vánoční strom pro Prahu!

Tenhle fešák zazáří na Staromáku: Na zahradě seniora porazili vánoční strom pro Prahu!

Porazili ho a vydal se na cestu. Dřevorubci v Nespekách na Benešovsku dnes připravili strom určený pro… celý článek ›

Lenka z Ulice: Za porno jsou tisíce, za komparz jen pětistovka!

Lenka z Ulice: Za porno jsou tisíce, za komparz jen pětistovka!

Nekonečný seriál Ulice se začíná nepěkně vybarvovat. Nejprve se provalilo, že přítelkyni Borise Marii… celý článek ›

Kdo si odskáče 17. listopad? Uhla už obvinili, s esenbáky čekali!

Kdo si odskáče 17. listopad? Uhla už obvinili, s esenbáky čekali!

Začalo se vyšetřovat. Ale z podivného konce. Generální prokuratura ČSR se začala přesně před 25 lety… celý článek ›

EXKLUZIVNÍ ZPRÁVY

Mezi kuchaři to vře. Fandíte Hruškovi, nebo Pohlreichovi?

Válka šéfkuchařů Pohlreicha s Hruškou: VÝSMĚCH a opovržení!

Chipsy z kuřecích kůžiček, bramboráky z tvrdého chleba či smažák z hrnku. To je jen část z řady receptů… celý článek ›

Chudák Kate, zase na ni útočí.

NENÁVIST v královské rodině! Proč chtějí zničit těhotnou Kate!

Pro lidovou britskou princeznu Kate Middleton (31) musely být poslední měsíce doslova peklo. Kromě… celý článek ›

Jiřina Bohdalová s partnerem

Zamilovaný polibek herečky Jiřiny Bohdalové: Kdo je její CTITEL?

Jak se říká, láska kvete v každém věku. Otřepané rčení nejnověji potvrdila herečka Jiřina Bohdalová (83)… celý článek ›

Angelina má s Bradem další trable...

Zlobivá a nenasytná Angelina: Schází se s MILENCEM za zády manžela!

Ačkoli se jí na prsteníčku blyští snubní prsten, nebrání to Angelině Jolie (39) v tom, aby se vídala s… celý článek ›

ZPRÁVY Z ČR A ZE SVĚTA

Ilustrační foto

Jak se nám dýchá? Vzrostl počet smogových dnů

Praha – Kdo si dnes vzpomene na označení černý trojúhelník? Před více než čtvrtstoletím se tak říkalo… celý článek ›

Ilustrační foto

Ministerstvo obrany vypsalo další netransparentní tendr spojený s pandury

Praha – Dva zájemci o zakázku ministerstva obrany na vyprošťovací vozidla pro obrněné transportéry… celý článek ›

Ghoncheh Ghavamiová

Írán propustil íránsko-britskou studentku na kauci

Londýn – Íránské úřady propustily z vězení na kauci Íránsko-britskou studentku Ghoncheh Ghavamiovou.… celý článek ›

Jan Korytář (Změna) s Tiborem Batthyány (ANO) při podpisu koaliční smlouvy.

Primátorem Liberce bude Tibor Batthyány z ANO

Liberec - Vítězná Změna pro Liberec a v pořadí druhé hnutí ANO podepsaly po šesti týdnech od komunálních… celý článek ›

Copyright © VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., 2005 - 2014, všechna práva vyhrazena. Používáme informační servis ČTK. Publikování nebo šíření obsahu denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., zakázáno. VLTAVA-LABE-PRESS, a.s. je členem Unie vydavatelů.

Kontakt na redakci. Proč inzerovat v novinách - www.reklamavnovinach.cz