71 DENÍKŮ: NAJDĚTE SI SVŮJ
Vyberte si svůj regionální Deník

Přicházejí Vánoce s příchutí Evropy

Tomáš Iltis. Autor: Deník/Jiří Macek

4.12.2011

Praha - Sedm restaurací v Praze. Sedm vánočních menu. Buď pětichodových, nebo sedmichodových. To vše od 5. do 30. prosince. To je stručná nabídka posledního festivalu, který letos připravila společnost Alakarte.cz. Ten festival se jmenuje Ochutnejte Vánoce.

Hosté najdou ve vánočním menu doslova jednu lahůdku za druhou. Zatímco předchozí festivaly byly zaměřené na konkrétní suroviny jako jsou chřest, mléko, ryba, ten současný, vánoční, dává restauracím volnost ve výběru menu musí mít ale souvislost s danou zemí a Vánocemi.

Třeba v restauraci Perpetuum v Dejvicích, která se specializuje na kachní jídla, nabízejí jako jeden z chodů krém z domácího perníku s chipsy ze zauzených kachních prsou. Ve vršovické 2 Pazzi pro změnu lze ochutnat například typické vánoční menu italské s rizotem s granátovým jablkem a krůtími prsy, plněnými šalvějí a kaštany.

V El Centru, poblíž Karlova mostu, zase servírují španělské menu s plněnými kalamáry a paellou. A příznivci indické kuchyně zamíří do restaurace Indian Jewel na menu s kuřetem marinovaným v jogurtu a šafránu a rybím kari s rýží basmati.

Zajímavostí je, že na závěr návštěvy obdrží návštěvník dárek. Například v restauraci Perpetuum to je miniaturní sklenička se škvarkovým sádlem.

Výběr restaurací zařazených do festivalové nabídky popisuje ředitel Alakarte.cz Pavel Suchánek: „Restaurace jsme vybírali především podle jejich menu, které by mělo odrážet typickou kuchyni té které země, ale také zaručí příjemnou vánoční atmosféru. Restaurace si mohly vybrat ze dvou možností menu o pěti chodech za 590 Kč nebo o sedmi chodech za 890 Kč,“ říká Suchánek.

Festival Ochutnejte Vánoce se z řady gastronomických festivalů, pořádaných Alakarte.cz, trochu vymyká. Není zaměřen na sezonní suroviny ani na suroviny tuzemské. Festival Ochutnejte Vánoce současně dává zúčastněným restauracím velkou možnost představit to nejlepší, co dokáží vytvořit. „Nápad a celá filosofie festivalu Ochutnejte Vánoce se vyvíjely několik měsíců a doznaly od svého počátku mnoha změn. V původním zadání jsme nejprve chtěli nechat restauracím zcela volnou ruku, co se týká počtu chodů a také ceny,“ podotkl Suchánek. Nakonec ale pořadatelé usoudili, že pro hosta bude lepší držet se tradičního schématu, a tak dali jasná pravidla pět, či sedm chodů.

Historie vánočního menu

Vánoční menu jednotlivých kultur jsou velice různorodá a samozřejmě i proměnná v čase. A tak u nás vévodí stále tradiční kapr, který je ovšem štědrovečerním jídlem teprve od 19. století. Předtím se v Čechách jedly jiné ryby nebo podle tradice pouze bezmasá jídla, jako třeba houbový kuba.

„Navíc i příprava kapra tak, jak se původně konzumoval, doznala velké změny. Na Vánoce se ryby připravovaly nasladko. Takzvaný kapr na černo byl skutečně svátečním jídlem, protože ho bylo nutné připravovat několik dní. Stejně tak například bramborový salát se objevuje na štědrovečerním stole v Čechách až v průběhu 20. století. Postnímu charakteru, který by měla štědrovečerní večeře zachovávat, pak naprosto odporují například vepřové řízky nebo drůbež,“ popisuje Pavel Suchánek.

Ani v jednotlivých menších regionech nejsou tradice zcela stejné. Příkladem může být třeba tradičně katolické Španělsko. Každá oblast má trochu jiné zvyky a samozřejmě i trochu jiné štědrovečerní menu. Majitel španělské restaurace El Centro na pražské Malé Straně Radek Neruda vybral pro festival menu z oblasti Valencie. „Tam je tradiční paella, v tomto případě černá, obarvená inkoustem z kalamárů. To jí v kontrastu s mušlemi a krevetami, se kterými je podávána, dává skutečně exkluzivní vzhled,“ říká Neruda.

Stejně tak třeba obecně indické menu prostě neexistuje. To potvrzuje Gurdev Singh z pražské restaurace Indian Jewel: „U nás jsme připravili menu s hlavním jídlem typickým pro severní oblasti Indie. Na jihu dominuje spíše rýže a zelenina. Například málokdo ví, že pec tandor, je právě doménou severu, na jihu se s ní setkáte jen velice zřídka.“Na festival je možné se objednat přes webovou rezervaci na adrese www.ochutnejtevanoce.cz.

Za menu pak zaplatíte přímo v restauraci. „Každý z návštěvníků festivalu má následně možnost se o svůj zážitek podělit s ostatními prostřednictvím hodnocení dané restaurace,“ dodal Pavel Suchánek.

Kde ochutnat Vánoce:

2 Pazzi, Praha 10

Amade Restaurant, Praha 1

El Centro, Praha 1

Chateau St. Havel, Praha 4

Indian Jewel, Praha 1

Perpetuum, Praha 6

Renommé Restaurant, Praha 1
VYHRAJTE LÁHEV VÍNA

Správnou odpověď na otázku zašlete prostřednictvím SMS na telefonní číslo 606 635 288, buďte třetí, desátý a pětadvacátý v pořadí a těšte se na výhru. Tou je láhev vína Ryzlink vlašský 2009 z vinařství Spielberg. Je to jakostní víno s přívlastkem pozdní sběr, suché. Víno bylo vybráno do Salonu vín České republiky v roce 2011, získalo také bronzovou medaili Decanter World Wine Awards. Tři láhve věnuje společnost Alakarte.cz.

Soutěžní otázka:

Festivaly, které letos společnost Alakarte.cz pořádala, byly zaměřeny na různé suroviny. Které surovině nebyl žádný festival věnován?

a/ chřestu
b/ mléku
c/ rybě
d/ zelenině
Restaurace 2 Pazzi

Krůtí prsa plněná kaštany a šalvějí

Suroviny: 1,5 až 2 kg krůtího prsa s kůží, 1 malá cibule (jemně nasekaná), 300 ml zeleninového vývaru, 60 g másla, 100 g strouhanky, 100 g parmazánu, 150 g orestovaných a oloupaných kaštanů (nahrubo nakrájených), 1 hrst šalvěje (nasekané), sůl a pepř na dochucení, 2 lžíce medu.
Cibuli dáme na pánev se zeleninovým vývarem a dusíme 5 minut, poté scedíme a necháme stranou. Rozpustíme máslo a med v malé pánvičce a přidáme strouhanku. Přidáme cibuli, kaštany, nasekanou šalvěj a trochu zeleninového vývaru, pokud je třeba. Pak přidáme sýr a okořeníme podle chuti. Krůtí prso na straně hluboce nařízneme, naplníme směsí a svážeme provázkem. Aby se maso utěsnilo, osmažíme ho na prudkém ohni po dobu 5 minut na obou stranách. Přemístíme do předehřáté trouby a zlehka pečeme asi 30 minut, nebo dokud teplota uvnitř nedosáhne alespoň 75 °C. Vyndáme, nakrájíme na tenké plátky a podáváme.
Restaurace Indian Jewel

Rybí kari

Suroviny: 250 g rybích filetů, trochu hladké mouky, 2 g hořčičných semínek, šťáva z citronu, 2 rajčata, 1 cibule, špetka soli, chilli, kari, kmín, koriandr, kurkuma, zázvorovo-česneková pasta, čerstvý koriandr, stroužek česneku (nasekaný), voda, olej.
Smícháme mouku, chilli, kari, kmín, špetku soli a šťávu z citronu s vodou a vytvoříme těstíčko, ve kterém obalíme rybí filety a osmažíme na pánvi. Do rozpáleného oleje vložíme hořčičná semínka a počkáme než ztmavnou, přidáme nakrájený česnek, cibuli, rajčata, zázvorovo-česnekovou pastu, koriandr, kurkumu, osolíme podle chuti a vaříme na mírném ohni. Když je omáčka hotová, rozkrájíme osmažené rybí filety na menší kousky a zamícháme je do omáčky. Ozdobíme čerstvým koriandrem.
Restaurant Amade

Skořicový vánoční parfait s jablečným pyré a perníkem

Suroviny: 3 žloutky, 250 ml smetany, 100 g cukru, 1 lžička skořice, 4 ks jablka, 1 ks badyánu, 300 g mouky, 2 lžičky perníkového koření, 1 celé vejce, 1 lžička kakaa, 2 lžíce oleje, 1 lžíce plnotučného mléka, špetka jedlé sody, 1 lžíce medu.

V míse smícháme suroviny na perník, vlijeme na pomaštěný, pomoučněný plech a upečeme. Žloutky a cukr vyšleháme ve vodní lázni do pěny, polovinu smetany svaříme se skořicí, druhou polovinu smetany vyšleháme dotuha. Smícháme a vlijeme do formiček. Z perníku vykrojíme kolečko a zakryjeme formičku s parfait. Necháme v lednici do druhého dne zchladit. Oloupaná jablka vaříme s cukrem a badyánem v troše vody. Když jsou měkká, rozmixujeme dohladka.

Autor: Jiří Macek

+ sdílejte

Sdílejte článek pomocí sociálních sítí

Líbí se vám zpravodajství Deníku? Hlasujte pro něj v anketě Křišťálová lupa

HLAVNÍ ZPRÁVY

Dopravně bezpečnostní akce na Berounsku

Padělané doklady policisté rozpoznají ve speciálním voze

Berounsko – K odhalování padělaných řidičských průkazů a dalších dokladů výrazně přispívá takzvaný Schengenbus. Odborníci z pražského speciálního oddělení s ním přijeli i na…

Zdičtí hráči zažili Porschův fén

Loděnický útočník Jan Křížek (v zeleném)

Zdice – Derby ve fotbalové I. B třídě přilákalo do ochozů hodně diváků. Aby také ne, vždyť oba celky hrají o čelo tabulky E skupiny této soutěže. Po zápase odcházeli…

Setkání neslo název Představme se!

V HOŘOVICÍCH se představili poskytovatelé sociálních služeb.

Hořovice – Představme se! To byl název interaktivní výstavy poskytovatelů sociálních služeb a služeb, které na ně navazují.  Akci mohli zájemci navštívit v prostorách…

Nehoda na dálnici ucpala ráno Beroun

Ilustrační foto.

Beroun – „Dálnice je uzavřená, Berounem se vůbec nedá projet. Volala mi to ráno manželka, nemohla se vůbec dostat do města," informovali se ve středu ráno na jednom z…

Diskuse

yoNnafCyf
ttscWIjRjPSPU 19.3.2012 109.230.216.*
A medsto aby vytvořili uživatelsky snadnfd způsob ne1kupu a manipulace s kmnhaii, tak se zaměřujed na likvidaci nezlikvidovatelne9ho.Ale situace se pomalu měned. Nede1vno za mnou přišel jeden zne1mfd, že slyšel, že se de1 koupit nějake9 zaředzened, do ktere9ho se dajed nahre1t knihy a že by to chtěl pro ženu. Zrovna Amazon uvedl nove9 Kindly, tak si objednal Kindle 4. Několik knih, ktere9 nemohli nikde sehnat jsem našel na internetu, pak jsem jim uke1zal…
V diskusi je celkem 1 příspěvek, poslední byl vložen 19. 3. 2012, 18:15 vstup do diskuse

CELEBRITY

Michal David přiznal: Zahnul jsem manželce!

Michal David přiznal: Zahnul jsem manželce!

Nevěra a manželská krize! Obojím si prošel Michal David během skoro 30letého manželství s Marcelou. Až… celý článek ›

Vražedkyně ze Žďáru sedí ve vazbě: Budí ji klaksonem!

Vražedkyně ze Žďáru sedí ve vazbě: Budí ji klaksonem!

Barbora Orlová z Havířova, žena postižená schizofrenií, před týdnem v úterý vnikla do školy ve Žďáru nad… celý článek ›

Módní policie: Koktejl vkusu, vyzývavosti, stylistických selhání

Módní policie: Koktejl vkusu, vyzývavosti, stylistických selhání

Řada celebrit je na společenských akcích jako doma, někteří na nich i pracují. Jiní se na party objeví… celý článek ›

Balotelli na to zase kašlal! Už o půli měnil dres a zůstal v šatně

Balotelli na to zase kašlal! Už o půli měnil dres a zůstal v šatně

Mario Balotelli zatím v Liverpoolu zdaleka vůbec nenaplňuje naděje o velké posile. Ba právě naopak. Ve… celý článek ›

Těhotná Ochotská přibrala jen 7 kilo! Takhle těžká jsem nikdy nebyla

Těhotná Ochotská přibrala jen 7 kilo! Takhle těžká jsem nikdy nebyla

Každý měsíc jen jedno kilo nahoře je snem každé těhotné ženy! Ale pro Michaelu Ochotskou (29), která je… celý článek ›

EXKLUZIVNÍ ZPRÁVY

Leoš Mareš a Petra Faltýnová

Moderátor Leoš Mareš konečně kápnul božskou. Promluvil o NEVĚŘE!

Dlouho chodil kolem horké kaše, až se konečně odhodlal. Moderátor Leoš Mareš (38) prozradil detaily… celý článek ›

Kate Middleton

Kate Middleton: Další MÓDNÍ TRAPAS kvůli větru! Co všechno nechtěně ukázala?

Muži zvědavě natáhli krky a strážci společenského protokolu padali do mdlob. Kate Middleton (32) se v… celý článek ›

Nezdá se to, ale skutečně jde o stejnou ženu.

Musíte vidět: Renée Zellweger se kvůli PLASTIKÁM změnila k nepoznání!

Jestli vznikne třetí film o boubelaté smolařce Bridget Jonesové, hlavní představitelku nejspíš nikdo… celý článek ›

Patrick v první větší roli a se svou láskou Lisou.

Patrick Swayze a jeho HŘÍŠNÝ ŽIVOT: Proč se ho manželka bála?

Slavné romantické filmy jako Hříšný tanec nebo Duch a statečný, ale marný boj s rakovinou. To si většina… celý článek ›

ZPRÁVY Z ČR A ZE SVĚTA

Ilustrační foto

Tisíce chudých lidí čekají na sociální bydlení

Praha /INFOGRAFIKA/ – Odborníci odhadují, že jich je výrazně přes sto tisíc. Tolik lidí v Česku každý… celý článek ›

Nejvyšší strom Česka roste zřejmě ve Vlastiboři na Jablonecku. Podle měření z 22. října má nejvyšší douglaska tisolistá rostoucí ve tříhektarovém lese 64,1 metru.

Nejvyšší strom Česka roste na Jablonecku, má přes 64 metrů

Vlastiboř (Jablonecko) - Nejvyšší strom Česka roste zřejmě ve Vlastiboři na Jablonecku. Podle… celý článek ›

Ilustrační foto.

Čína vyšle tento týden k Měsíci návratovou družici

Peking - Čína plánuje tento týden vyslat na oběžnou dráhu kolem Měsíce svou družici, která se má… celý článek ›

Ilustrační foto

Kvůli změně času budou noční vlaky čekat v zastávkách

Praha - Změna letního času na zimní zdrží v noci ze soboty na neděli na trase 13 nočních vlaků. Tuto noc… celý článek ›

Copyright © VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., 2005 - 2014, všechna práva vyhrazena. Používáme informační servis ČTK. Publikování nebo šíření obsahu denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., zakázáno. VLTAVA-LABE-PRESS, a.s. je členem Unie vydavatelů.

Kontakt na redakci. Proč inzerovat v novinách - www.reklamavnovinach.cz