71 DENÍKŮ: NAJDĚTE SI SVŮJ
Vyberte si svůj regionální Deník

Přicházejí Vánoce s příchutí Evropy

Tomáš Iltis.

Tomáš Iltis. Autor: Deník/Jiří Macek

4.12.2011 05:00

Praha - Sedm restaurací v Praze. Sedm vánočních menu. Buď pětichodových, nebo sedmichodových. To vše od 5. do 30. prosince. To je stručná nabídka posledního festivalu, který letos připravila společnost Alakarte.cz. Ten festival se jmenuje Ochutnejte Vánoce.

Hosté najdou ve vánočním menu doslova jednu lahůdku za druhou. Zatímco předchozí festivaly byly zaměřené na konkrétní suroviny jako jsou chřest, mléko, ryba, ten současný, vánoční, dává restauracím volnost ve výběru menu musí mít ale souvislost s danou zemí a Vánocemi.

Třeba v restauraci Perpetuum v Dejvicích, která se specializuje na kachní jídla, nabízejí jako jeden z chodů krém z domácího perníku s chipsy ze zauzených kachních prsou. Ve vršovické 2 Pazzi pro změnu lze ochutnat například typické vánoční menu italské s rizotem s granátovým jablkem a krůtími prsy, plněnými šalvějí a kaštany.

V El Centru, poblíž Karlova mostu, zase servírují španělské menu s plněnými kalamáry a paellou. A příznivci indické kuchyně zamíří do restaurace Indian Jewel na menu s kuřetem marinovaným v jogurtu a šafránu a rybím kari s rýží basmati.

Zajímavostí je, že na závěr návštěvy obdrží návštěvník dárek. Například v restauraci Perpetuum to je miniaturní sklenička se škvarkovým sádlem.

Výběr restaurací zařazených do festivalové nabídky popisuje ředitel Alakarte.cz Pavel Suchánek: „Restaurace jsme vybírali především podle jejich menu, které by mělo odrážet typickou kuchyni té které země, ale také zaručí příjemnou vánoční atmosféru. Restaurace si mohly vybrat ze dvou možností menu o pěti chodech za 590 Kč nebo o sedmi chodech za 890 Kč,“ říká Suchánek.

Festival Ochutnejte Vánoce se z řady gastronomických festivalů, pořádaných Alakarte.cz, trochu vymyká. Není zaměřen na sezonní suroviny ani na suroviny tuzemské. Festival Ochutnejte Vánoce současně dává zúčastněným restauracím velkou možnost představit to nejlepší, co dokáží vytvořit. „Nápad a celá filosofie festivalu Ochutnejte Vánoce se vyvíjely několik měsíců a doznaly od svého počátku mnoha změn. V původním zadání jsme nejprve chtěli nechat restauracím zcela volnou ruku, co se týká počtu chodů a také ceny,“ podotkl Suchánek. Nakonec ale pořadatelé usoudili, že pro hosta bude lepší držet se tradičního schématu, a tak dali jasná pravidla pět, či sedm chodů.

Historie vánočního menu

Vánoční menu jednotlivých kultur jsou velice různorodá a samozřejmě i proměnná v čase. A tak u nás vévodí stále tradiční kapr, který je ovšem štědrovečerním jídlem teprve od 19. století. Předtím se v Čechách jedly jiné ryby nebo podle tradice pouze bezmasá jídla, jako třeba houbový kuba.

„Navíc i příprava kapra tak, jak se původně konzumoval, doznala velké změny. Na Vánoce se ryby připravovaly nasladko. Takzvaný kapr na černo byl skutečně svátečním jídlem, protože ho bylo nutné připravovat několik dní. Stejně tak například bramborový salát se objevuje na štědrovečerním stole v Čechách až v průběhu 20. století. Postnímu charakteru, který by měla štědrovečerní večeře zachovávat, pak naprosto odporují například vepřové řízky nebo drůbež,“ popisuje Pavel Suchánek.

Ani v jednotlivých menších regionech nejsou tradice zcela stejné. Příkladem může být třeba tradičně katolické Španělsko. Každá oblast má trochu jiné zvyky a samozřejmě i trochu jiné štědrovečerní menu. Majitel španělské restaurace El Centro na pražské Malé Straně Radek Neruda vybral pro festival menu z oblasti Valencie. „Tam je tradiční paella, v tomto případě černá, obarvená inkoustem z kalamárů. To jí v kontrastu s mušlemi a krevetami, se kterými je podávána, dává skutečně exkluzivní vzhled,“ říká Neruda.

Stejně tak třeba obecně indické menu prostě neexistuje. To potvrzuje Gurdev Singh z pražské restaurace Indian Jewel: „U nás jsme připravili menu s hlavním jídlem typickým pro severní oblasti Indie. Na jihu dominuje spíše rýže a zelenina. Například málokdo ví, že pec tandor, je právě doménou severu, na jihu se s ní setkáte jen velice zřídka.“Na festival je možné se objednat přes webovou rezervaci na adrese www.ochutnejtevanoce.cz.

Za menu pak zaplatíte přímo v restauraci. „Každý z návštěvníků festivalu má následně možnost se o svůj zážitek podělit s ostatními prostřednictvím hodnocení dané restaurace,“ dodal Pavel Suchánek.

Kde ochutnat Vánoce:

2 Pazzi, Praha 10

Amade Restaurant, Praha 1

El Centro, Praha 1

Chateau St. Havel, Praha 4

Indian Jewel, Praha 1

Perpetuum, Praha 6

Renommé Restaurant, Praha 1
VYHRAJTE LÁHEV VÍNA

Správnou odpověď na otázku zašlete prostřednictvím SMS na telefonní číslo 606 635 288, buďte třetí, desátý a pětadvacátý v pořadí a těšte se na výhru. Tou je láhev vína Ryzlink vlašský 2009 z vinařství Spielberg. Je to jakostní víno s přívlastkem pozdní sběr, suché. Víno bylo vybráno do Salonu vín České republiky v roce 2011, získalo také bronzovou medaili Decanter World Wine Awards. Tři láhve věnuje společnost Alakarte.cz.

Soutěžní otázka:

Festivaly, které letos společnost Alakarte.cz pořádala, byly zaměřeny na různé suroviny. Které surovině nebyl žádný festival věnován?

a/ chřestu
b/ mléku
c/ rybě
d/ zelenině
Restaurace 2 Pazzi

Krůtí prsa plněná kaštany a šalvějí

Suroviny: 1,5 až 2 kg krůtího prsa s kůží, 1 malá cibule (jemně nasekaná), 300 ml zeleninového vývaru, 60 g másla, 100 g strouhanky, 100 g parmazánu, 150 g orestovaných a oloupaných kaštanů (nahrubo nakrájených), 1 hrst šalvěje (nasekané), sůl a pepř na dochucení, 2 lžíce medu.
Cibuli dáme na pánev se zeleninovým vývarem a dusíme 5 minut, poté scedíme a necháme stranou. Rozpustíme máslo a med v malé pánvičce a přidáme strouhanku. Přidáme cibuli, kaštany, nasekanou šalvěj a trochu zeleninového vývaru, pokud je třeba. Pak přidáme sýr a okořeníme podle chuti. Krůtí prso na straně hluboce nařízneme, naplníme směsí a svážeme provázkem. Aby se maso utěsnilo, osmažíme ho na prudkém ohni po dobu 5 minut na obou stranách. Přemístíme do předehřáté trouby a zlehka pečeme asi 30 minut, nebo dokud teplota uvnitř nedosáhne alespoň 75 °C. Vyndáme, nakrájíme na tenké plátky a podáváme.
Restaurace Indian Jewel

Rybí kari

Suroviny: 250 g rybích filetů, trochu hladké mouky, 2 g hořčičných semínek, šťáva z citronu, 2 rajčata, 1 cibule, špetka soli, chilli, kari, kmín, koriandr, kurkuma, zázvorovo-česneková pasta, čerstvý koriandr, stroužek česneku (nasekaný), voda, olej.
Smícháme mouku, chilli, kari, kmín, špetku soli a šťávu z citronu s vodou a vytvoříme těstíčko, ve kterém obalíme rybí filety a osmažíme na pánvi. Do rozpáleného oleje vložíme hořčičná semínka a počkáme než ztmavnou, přidáme nakrájený česnek, cibuli, rajčata, zázvorovo-česnekovou pastu, koriandr, kurkumu, osolíme podle chuti a vaříme na mírném ohni. Když je omáčka hotová, rozkrájíme osmažené rybí filety na menší kousky a zamícháme je do omáčky. Ozdobíme čerstvým koriandrem.
Restaurant Amade

Skořicový vánoční parfait s jablečným pyré a perníkem

Suroviny: 3 žloutky, 250 ml smetany, 100 g cukru, 1 lžička skořice, 4 ks jablka, 1 ks badyánu, 300 g mouky, 2 lžičky perníkového koření, 1 celé vejce, 1 lžička kakaa, 2 lžíce oleje, 1 lžíce plnotučného mléka, špetka jedlé sody, 1 lžíce medu.

V míse smícháme suroviny na perník, vlijeme na pomaštěný, pomoučněný plech a upečeme. Žloutky a cukr vyšleháme ve vodní lázni do pěny, polovinu smetany svaříme se skořicí, druhou polovinu smetany vyšleháme dotuha. Smícháme a vlijeme do formiček. Z perníku vykrojíme kolečko a zakryjeme formičku s parfait. Necháme v lednici do druhého dne zchladit. Oloupaná jablka vaříme s cukrem a badyánem v troše vody. Když jsou měkká, rozmixujeme dohladka.

Autor: Jiří Macek

+ sdílejte

Sdílejte článek pomocí sociálních sítí

HLAVNÍ ZPRÁVY

Ilustrační foto

Pobodaný muž zemřel, záchranáři mu už nepomohli

AKTUALIZOVÁNO/Hýskov - Pobodaný muž na Berounsku nepřežil. Jeho rodina je z události otřesená.

Zámecké nádvoří dostává nové dláždění

Ilustrační foto.

Nižbor - Areál nižborského zámku si oblíbili nejen příznivci keltské kultury, ale i svatebčané.

Město věnuje na granty čtyři miliony

Ilustrační foto

Králův Dvůr - Město Králův Dvůr plánuje v letošním roce rozdělit v rámci grantů čtyři miliony korun.

FOTOGALERIE: Dubnoví novorozenci se představují

Tatínek Filip ze Zdic si nenechal ujít narození syna Jakuba Kubišty, kterého přivedla na svět 12. dubna 2014 maminka Martina. Chlapeček vážil po porodu 3,55 kg a měřil 50 cm. Kubíček bude vyrůstat s bráškou Štěpánkem (5,5).

Berounsko - Představujeme další miminka, která se narodila v měsíci dubnu roku 2014 v hořovické porodnici. Tentokrát přivítáme pět holčiček a jedenáct chlapečků.

Diskuse

yoNnafCyf
ttscWIjRjPSPU 19.3.2012 18:15 109.230.216.*
A medsto aby vytvořili uživatelsky snadnfd způsob ne1kupu a manipulace s kmnhaii, tak se zaměřujed na likvidaci nezlikvidovatelne9ho.Ale situace se pomalu měned. Nede1vno za mnou přišel jeden zne1mfd, že slyšel, že se de1 koupit nějake9 zaředzened, do ktere9ho se dajed nahre1t knihy a že by to chtěl pro ženu. Zrovna Amazon uvedl nove9 Kindly, tak si objednal Kindle 4. Několik knih, ktere9 nemohli nikde sehnat jsem našel na internetu, pak jsem jim uke1zal…
V diskusi je celkem 1 příspěvek, poslední byl vložen 19. 3. 2012, 18:15 vstup do diskuse

CELEBRITY

Rakovinu porazil, operace a narkóza ho zlomila, pláče vdova po dabérovi Molčíkovi (†74)

Rakovinu porazil, operace a narkóza ho zlomila, pláče vdova po dabérovi Molčíkovi (†74)

Zemřel hlas Charlese Winchestera z M*A*S*H a také hollywoodských hvězd Morgana Freemana a Dannyho… celý článek ›

Kvitová má v rukách mečbol, zápas proti Italce Vinciové sledujte ONLINE

Kvitová má v rukách mečbol, zápas proti Italce Vinciové sledujte ONLINE

České tenistky dnes mají tři možnosti postoupit do finále Fed Cupu. Po sobotních dvouhrách vede domácí… celý článek ›

Umírající chlapeček rozplakal vévodkyni Kate: William se sotva držel!

Umírající chlapeček rozplakal vévodkyni Kate: William se sotva držel!

William a Kate mají v Austrálii napilno. Rozdávají úsměvy na všechny strany, na návštěvě dětského… celý článek ›

Klid zbraní? Ve Slavjansku se bojuje! Pět lidí mrtvých a další zranění

Klid zbraní? Ve Slavjansku se bojuje! Pět lidí mrtvých a další zranění

Neznámí ozbrojenci napadli stanoviště separatistů, začali střílet bez varování ihned po tom, co… celý článek ›

EXKLUZIVNÍ ZPRÁVY

Kolik se platí za NAHOTU? FOTO českých celebrit, které se svlékly, uvnitř!

Kolik se platí za NAHOTU? FOTO českých celebrit, které se svlékly, uvnitř!

Mnohé známé tváře odhodily stud a nafotily erotické snímky. Některé se objevily i v časopisech výhradně… celý článek ›

Bavič a moderátor Karel Šíp tají něco velkého: BOJÍ SE snad své manželky?

Bavič a moderátor Karel Šíp tají něco velkého: BOJÍ SE snad své manželky?

Je nejpopulárnějším bavičem u nás a národ mu klečí u nohou, což se naposledy ukázalo při předávání cen… celý článek ›

Svět se zbláznil: Proutník Tiger Woods VYHROŽUJE kvůli nevěře! KOMU?

Svět se zbláznil: Proutník Tiger Woods VYHROŽUJE kvůli nevěře! KOMU?

Ačkoli se o golfistovi Tigeru Woodsovi (38) nedá říct, že by se 120 milenkami byl v manželství zrovna… celý článek ›

Modelka Simona Krainová: NAVEZLA SE do návrhářů! Známe důvod…?

Modelka Simona Krainová: NAVEZLA SE do návrhářů! Známe důvod…?

Jedna z nejúspěšnějších českých modelek Simona Krainová (41) se pořádně obula do světa, který ji… celý článek ›

ZPRÁVY Z ČR A ZE SVĚTA

Počet zaměstnaných cizinců se od vstupu do unie víc než zdvojnásobil

Počet zaměstnaných cizinců se od vstupu do unie víc než zdvojnásobil

Praha - Česko po vstupu do EU a v letech konjunktury přilákalo tisíce pracovníků z ciziny. Jejich počet… celý článek ›

Karel Urban: Nezastavitelnost území je nejcennější deviza středních Brd

Karel Urban: Nezastavitelnost území je nejcennější deviza středních Brd

Příbram /ROZHOVOR/ – Sněmovna bude hlasovat o návrhu zákona o zrušení Vojenského újezdu Brdy a zmenšení… celý článek ›

Boxer Konečný světový titul nezískal, kariéru zakončil porážkou

Boxer Konečný světový titul nezískal, kariéru zakončil porážkou

Washington - Triumfem se nerozloučil. Lukáš Konečný prohrál zápas o titul profesionálního mistra světa v… celý článek ›

Nový občanský zákoník: Předlužené dědictví

Nový občanský zákoník: Předlužené dědictví

Ostrava - Pan Antonín Malina se během svého života oženil celkem třikrát a každé jeho manželství… celý článek ›

Copyright © VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., 2005 - 2014, všechna práva vyhrazena. Používáme informační servis ČTK. Publikování nebo šíření obsahu denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., zakázáno. VLTAVA-LABE-PRESS, a.s. je členem Sekce vydavatelů internetových titulů UVDT.

Kontakt na redakci. Proč inzerovat v novinách - www.reklamavnovinach.cz

Česko vítá jaro