71 DENÍKŮ: NAJDĚTE SI SVŮJ
Vyberte si svůj regionální Deník
VÝZVA HRAVÝM ČTENÁŘŮM: Posílejte nám svá letní videa!

Přicházejí Vánoce s příchutí Evropy

Tomáš Iltis.

Tomáš Iltis. Autor: Deník/Jiří Macek

4.12.2011 05:00

Praha - Sedm restaurací v Praze. Sedm vánočních menu. Buď pětichodových, nebo sedmichodových. To vše od 5. do 30. prosince. To je stručná nabídka posledního festivalu, který letos připravila společnost Alakarte.cz. Ten festival se jmenuje Ochutnejte Vánoce.

Hosté najdou ve vánočním menu doslova jednu lahůdku za druhou. Zatímco předchozí festivaly byly zaměřené na konkrétní suroviny jako jsou chřest, mléko, ryba, ten současný, vánoční, dává restauracím volnost ve výběru menu musí mít ale souvislost s danou zemí a Vánocemi.

Třeba v restauraci Perpetuum v Dejvicích, která se specializuje na kachní jídla, nabízejí jako jeden z chodů krém z domácího perníku s chipsy ze zauzených kachních prsou. Ve vršovické 2 Pazzi pro změnu lze ochutnat například typické vánoční menu italské s rizotem s granátovým jablkem a krůtími prsy, plněnými šalvějí a kaštany.

V El Centru, poblíž Karlova mostu, zase servírují španělské menu s plněnými kalamáry a paellou. A příznivci indické kuchyně zamíří do restaurace Indian Jewel na menu s kuřetem marinovaným v jogurtu a šafránu a rybím kari s rýží basmati.

Zajímavostí je, že na závěr návštěvy obdrží návštěvník dárek. Například v restauraci Perpetuum to je miniaturní sklenička se škvarkovým sádlem.

Výběr restaurací zařazených do festivalové nabídky popisuje ředitel Alakarte.cz Pavel Suchánek: „Restaurace jsme vybírali především podle jejich menu, které by mělo odrážet typickou kuchyni té které země, ale také zaručí příjemnou vánoční atmosféru. Restaurace si mohly vybrat ze dvou možností menu o pěti chodech za 590 Kč nebo o sedmi chodech za 890 Kč,“ říká Suchánek.

Festival Ochutnejte Vánoce se z řady gastronomických festivalů, pořádaných Alakarte.cz, trochu vymyká. Není zaměřen na sezonní suroviny ani na suroviny tuzemské. Festival Ochutnejte Vánoce současně dává zúčastněným restauracím velkou možnost představit to nejlepší, co dokáží vytvořit. „Nápad a celá filosofie festivalu Ochutnejte Vánoce se vyvíjely několik měsíců a doznaly od svého počátku mnoha změn. V původním zadání jsme nejprve chtěli nechat restauracím zcela volnou ruku, co se týká počtu chodů a také ceny,“ podotkl Suchánek. Nakonec ale pořadatelé usoudili, že pro hosta bude lepší držet se tradičního schématu, a tak dali jasná pravidla pět, či sedm chodů.

Historie vánočního menu

Vánoční menu jednotlivých kultur jsou velice různorodá a samozřejmě i proměnná v čase. A tak u nás vévodí stále tradiční kapr, který je ovšem štědrovečerním jídlem teprve od 19. století. Předtím se v Čechách jedly jiné ryby nebo podle tradice pouze bezmasá jídla, jako třeba houbový kuba.

„Navíc i příprava kapra tak, jak se původně konzumoval, doznala velké změny. Na Vánoce se ryby připravovaly nasladko. Takzvaný kapr na černo byl skutečně svátečním jídlem, protože ho bylo nutné připravovat několik dní. Stejně tak například bramborový salát se objevuje na štědrovečerním stole v Čechách až v průběhu 20. století. Postnímu charakteru, který by měla štědrovečerní večeře zachovávat, pak naprosto odporují například vepřové řízky nebo drůbež,“ popisuje Pavel Suchánek.

Ani v jednotlivých menších regionech nejsou tradice zcela stejné. Příkladem může být třeba tradičně katolické Španělsko. Každá oblast má trochu jiné zvyky a samozřejmě i trochu jiné štědrovečerní menu. Majitel španělské restaurace El Centro na pražské Malé Straně Radek Neruda vybral pro festival menu z oblasti Valencie. „Tam je tradiční paella, v tomto případě černá, obarvená inkoustem z kalamárů. To jí v kontrastu s mušlemi a krevetami, se kterými je podávána, dává skutečně exkluzivní vzhled,“ říká Neruda.

Stejně tak třeba obecně indické menu prostě neexistuje. To potvrzuje Gurdev Singh z pražské restaurace Indian Jewel: „U nás jsme připravili menu s hlavním jídlem typickým pro severní oblasti Indie. Na jihu dominuje spíše rýže a zelenina. Například málokdo ví, že pec tandor, je právě doménou severu, na jihu se s ní setkáte jen velice zřídka.“Na festival je možné se objednat přes webovou rezervaci na adrese www.ochutnejtevanoce.cz.

Za menu pak zaplatíte přímo v restauraci. „Každý z návštěvníků festivalu má následně možnost se o svůj zážitek podělit s ostatními prostřednictvím hodnocení dané restaurace,“ dodal Pavel Suchánek.

Kde ochutnat Vánoce:

2 Pazzi, Praha 10

Amade Restaurant, Praha 1

El Centro, Praha 1

Chateau St. Havel, Praha 4

Indian Jewel, Praha 1

Perpetuum, Praha 6

Renommé Restaurant, Praha 1
VYHRAJTE LÁHEV VÍNA

Správnou odpověď na otázku zašlete prostřednictvím SMS na telefonní číslo 606 635 288, buďte třetí, desátý a pětadvacátý v pořadí a těšte se na výhru. Tou je láhev vína Ryzlink vlašský 2009 z vinařství Spielberg. Je to jakostní víno s přívlastkem pozdní sběr, suché. Víno bylo vybráno do Salonu vín České republiky v roce 2011, získalo také bronzovou medaili Decanter World Wine Awards. Tři láhve věnuje společnost Alakarte.cz.

Soutěžní otázka:

Festivaly, které letos společnost Alakarte.cz pořádala, byly zaměřeny na různé suroviny. Které surovině nebyl žádný festival věnován?

a/ chřestu
b/ mléku
c/ rybě
d/ zelenině
Restaurace 2 Pazzi

Krůtí prsa plněná kaštany a šalvějí

Suroviny: 1,5 až 2 kg krůtího prsa s kůží, 1 malá cibule (jemně nasekaná), 300 ml zeleninového vývaru, 60 g másla, 100 g strouhanky, 100 g parmazánu, 150 g orestovaných a oloupaných kaštanů (nahrubo nakrájených), 1 hrst šalvěje (nasekané), sůl a pepř na dochucení, 2 lžíce medu.
Cibuli dáme na pánev se zeleninovým vývarem a dusíme 5 minut, poté scedíme a necháme stranou. Rozpustíme máslo a med v malé pánvičce a přidáme strouhanku. Přidáme cibuli, kaštany, nasekanou šalvěj a trochu zeleninového vývaru, pokud je třeba. Pak přidáme sýr a okořeníme podle chuti. Krůtí prso na straně hluboce nařízneme, naplníme směsí a svážeme provázkem. Aby se maso utěsnilo, osmažíme ho na prudkém ohni po dobu 5 minut na obou stranách. Přemístíme do předehřáté trouby a zlehka pečeme asi 30 minut, nebo dokud teplota uvnitř nedosáhne alespoň 75 °C. Vyndáme, nakrájíme na tenké plátky a podáváme.
Restaurace Indian Jewel

Rybí kari

Suroviny: 250 g rybích filetů, trochu hladké mouky, 2 g hořčičných semínek, šťáva z citronu, 2 rajčata, 1 cibule, špetka soli, chilli, kari, kmín, koriandr, kurkuma, zázvorovo-česneková pasta, čerstvý koriandr, stroužek česneku (nasekaný), voda, olej.
Smícháme mouku, chilli, kari, kmín, špetku soli a šťávu z citronu s vodou a vytvoříme těstíčko, ve kterém obalíme rybí filety a osmažíme na pánvi. Do rozpáleného oleje vložíme hořčičná semínka a počkáme než ztmavnou, přidáme nakrájený česnek, cibuli, rajčata, zázvorovo-česnekovou pastu, koriandr, kurkumu, osolíme podle chuti a vaříme na mírném ohni. Když je omáčka hotová, rozkrájíme osmažené rybí filety na menší kousky a zamícháme je do omáčky. Ozdobíme čerstvým koriandrem.
Restaurant Amade

Skořicový vánoční parfait s jablečným pyré a perníkem

Suroviny: 3 žloutky, 250 ml smetany, 100 g cukru, 1 lžička skořice, 4 ks jablka, 1 ks badyánu, 300 g mouky, 2 lžičky perníkového koření, 1 celé vejce, 1 lžička kakaa, 2 lžíce oleje, 1 lžíce plnotučného mléka, špetka jedlé sody, 1 lžíce medu.

V míse smícháme suroviny na perník, vlijeme na pomaštěný, pomoučněný plech a upečeme. Žloutky a cukr vyšleháme ve vodní lázni do pěny, polovinu smetany svaříme se skořicí, druhou polovinu smetany vyšleháme dotuha. Smícháme a vlijeme do formiček. Z perníku vykrojíme kolečko a zakryjeme formičku s parfait. Necháme v lednici do druhého dne zchladit. Oloupaná jablka vaříme s cukrem a badyánem v troše vody. Když jsou měkká, rozmixujeme dohladka.

Autor: Jiří Macek

+ sdílejte

Sdílejte článek pomocí sociálních sítí

HLAVNÍ ZPRÁVY

Český pohár v běhu do vrchu Lochovice-Plešivec

Miroslav Biško: Náročný závod přitahuje závodníky starší osmdesáti let

Lochovice – Trasu závodu do vrchu z Lochovic na Plešivec vyběhli běžci už podvanácté. Čím pořadatele českého poháru upoutala trasa, která měří necelých šest kilometrů a míří…

Výluka na železniční trati potrvá dva dny

Ilustrační foto

Berounsko – Cestující budou muset od soboty 2. srpna počítat s další výlukou, a to na trati Beroun – Praha.

Hořovičtí odstranili závady hřiště v Panské zahradě

Slavnostní otevření Hřiště pro hořovické sviště

Hořovice – V pátek uplyne přesně měsíc od slavnostního otevření dětského hřiště v hořovické Panské zahradě, které se konalo na Den dětí.

Řidiči si stěžují na kolony 
v Masarykově a Tyršově ulici

Ilustrační foto

Hořovice – Řidiči stále častěji upozorňují na hustý provoz v hořovických ulicích. „Trvalo několik dlouhých minut, než jsem se dostala z objízdné trasy na přetíženou…

Diskuse

yoNnafCyf
ttscWIjRjPSPU 19.3.2012 18:15 109.230.216.*
A medsto aby vytvořili uživatelsky snadnfd způsob ne1kupu a manipulace s kmnhaii, tak se zaměřujed na likvidaci nezlikvidovatelne9ho.Ale situace se pomalu měned. Nede1vno za mnou přišel jeden zne1mfd, že slyšel, že se de1 koupit nějake9 zaředzened, do ktere9ho se dajed nahre1t knihy a že by to chtěl pro ženu. Zrovna Amazon uvedl nove9 Kindly, tak si objednal Kindle 4. Několik knih, ktere9 nemohli nikde sehnat jsem našel na internetu, pak jsem jim uke1zal…
V diskusi je celkem 1 příspěvek, poslední byl vložen 19. 3. 2012, 18:15 vstup do diskuse

CELEBRITY

Viděl jsem umírat Husákovu ženu, říká svědek pádu vrtulníku z roku 1977

Viděl jsem umírat Husákovu ženu, říká svědek pádu vrtulníku z roku 1977

Dvacátého října 1977 sloužil elektrikář Jaroslav (67) na bratislavském letišti. Byl podvečer, padala… celý článek ›

Drsné obvinění vdovce Josefa Rychtáře: Ivetě kupoval antidepresiva na černém trhu!

Drsné obvinění vdovce Josefa Rychtáře: Ivetě kupoval antidepresiva na černém trhu!

Tohle může znamenat zvrat v celém vyšetřování sebevraždy Ivety Bartošové (†48)! Josef Rychtář (56) čelí… celý článek ›

O Königa se perou elitní stáje. Možná už v srpnu bude jasno

O Königa se perou elitní stáje. Možná už v srpnu bude jasno

Cyklistům končí první týden po Tour de France, ale Leopold König, který fanoušky nadchl konečným sedmým… celý článek ›

EXKLUZIVNÍ ZPRÁVY

NESKUTEČNÉ: Podívejte, co v sedmatřiceti ukázala vnadná Iva Kubelková

NESKUTEČNÉ: Podívejte, co v sedmatřiceti ukázala vnadná Iva Kubelková

Už jí není dvacet, ale dvacítky by jí rozhodně mohly závidět. Iva Kubelková se po dlouhé době objevila v… celý článek ›

To je chuťovka! Krásné modelky se nechaly fotit se skutečnými MRTVOLAMI!

To je chuťovka! Krásné modelky se nechaly fotit se skutečnými MRTVOLAMI!

Tak tyhle obrázky stojí za to! Modelky vesele pózovaly s mrtvolami na šokující výstavě.  celý článek ›

Slavný hudebník George Michael: Umírá na AIDS? Fanoušci se bojí NEJHORŠÍHO!

Slavný hudebník George Michael: Umírá na AIDS? Fanoušci se bojí NEJHORŠÍHO!

Poslední hodinka udeřila! Rodina se s ním loučí! Modleme se za něj! Přesně tak se v roce 2011 psalo o… celý článek ›

Neuvěřitelný příběh jedné BLONDÝNY na benzínce! Nepochopíté, co je možné…

Neuvěřitelný příběh jedné BLONDÝNY na benzínce! Nepochopíté, co je možné…

Z tohoto videa je zcela jasné, že některé vtipy o blondýnách jsou pravdivé. Třeba ten o tom, jak… celý článek ›

ZPRÁVY Z ČR A ZE SVĚTA

Ženy mají v Evropě zelenou. Doma je to horší

Ženy mají v Evropě zelenou. Doma je to horší

Praha – Věra Jourová je schopná politička a uznávaná odbornice na evropské fondy. Po své nominaci na… celý článek ›

Většina řek je v polovině letních prázdnin díky dešťům splavná

Většina řek je v polovině letních prázdnin díky dešťům splavná

Praha - Většina českých řek je v polovině letních prázdnin díky občasným dešťům pro vodáky dobře splavná… celý článek ›

Dienstbier a helsinský výbor chtějí odškodnit sterilizované

Dienstbier a helsinský výbor chtějí odškodnit sterilizované

Praha – Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) a Český helsinský výbor připravují návrh zákona… celý článek ›

Týden kojení: mateřské mléko funguje proti obezitě

Týden kojení: mateřské mléko funguje proti obezitě

Praha – Kojit dítě alespoň do půl roku, jak doporučují odborníci, je v Česku spíše výjimka než pravidlo:… celý článek ›

Copyright © VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., 2005 - 2014, všechna práva vyhrazena. Používáme informační servis ČTK. Publikování nebo šíření obsahu denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., zakázáno. VLTAVA-LABE-PRESS, a.s. je členem Unie vydavatelů.

Kontakt na redakci. Proč inzerovat v novinách - www.reklamavnovinach.cz