71 DENÍKŮ: NAJDĚTE SI SVŮJ
Vyberte si svůj regionální Deník

Přicházejí Vánoce s příchutí Evropy

Tomáš Iltis. Autor: Deník/Jiří Macek

4.12.2011

Praha - Sedm restaurací v Praze. Sedm vánočních menu. Buď pětichodových, nebo sedmichodových. To vše od 5. do 30. prosince. To je stručná nabídka posledního festivalu, který letos připravila společnost Alakarte.cz. Ten festival se jmenuje Ochutnejte Vánoce.

Hosté najdou ve vánočním menu doslova jednu lahůdku za druhou. Zatímco předchozí festivaly byly zaměřené na konkrétní suroviny jako jsou chřest, mléko, ryba, ten současný, vánoční, dává restauracím volnost ve výběru menu musí mít ale souvislost s danou zemí a Vánocemi.

Třeba v restauraci Perpetuum v Dejvicích, která se specializuje na kachní jídla, nabízejí jako jeden z chodů krém z domácího perníku s chipsy ze zauzených kachních prsou. Ve vršovické 2 Pazzi pro změnu lze ochutnat například typické vánoční menu italské s rizotem s granátovým jablkem a krůtími prsy, plněnými šalvějí a kaštany.

V El Centru, poblíž Karlova mostu, zase servírují španělské menu s plněnými kalamáry a paellou. A příznivci indické kuchyně zamíří do restaurace Indian Jewel na menu s kuřetem marinovaným v jogurtu a šafránu a rybím kari s rýží basmati.

Zajímavostí je, že na závěr návštěvy obdrží návštěvník dárek. Například v restauraci Perpetuum to je miniaturní sklenička se škvarkovým sádlem.

Výběr restaurací zařazených do festivalové nabídky popisuje ředitel Alakarte.cz Pavel Suchánek: „Restaurace jsme vybírali především podle jejich menu, které by mělo odrážet typickou kuchyni té které země, ale také zaručí příjemnou vánoční atmosféru. Restaurace si mohly vybrat ze dvou možností menu o pěti chodech za 590 Kč nebo o sedmi chodech za 890 Kč,“ říká Suchánek.

Festival Ochutnejte Vánoce se z řady gastronomických festivalů, pořádaných Alakarte.cz, trochu vymyká. Není zaměřen na sezonní suroviny ani na suroviny tuzemské. Festival Ochutnejte Vánoce současně dává zúčastněným restauracím velkou možnost představit to nejlepší, co dokáží vytvořit. „Nápad a celá filosofie festivalu Ochutnejte Vánoce se vyvíjely několik měsíců a doznaly od svého počátku mnoha změn. V původním zadání jsme nejprve chtěli nechat restauracím zcela volnou ruku, co se týká počtu chodů a také ceny,“ podotkl Suchánek. Nakonec ale pořadatelé usoudili, že pro hosta bude lepší držet se tradičního schématu, a tak dali jasná pravidla pět, či sedm chodů.

Historie vánočního menu

Vánoční menu jednotlivých kultur jsou velice různorodá a samozřejmě i proměnná v čase. A tak u nás vévodí stále tradiční kapr, který je ovšem štědrovečerním jídlem teprve od 19. století. Předtím se v Čechách jedly jiné ryby nebo podle tradice pouze bezmasá jídla, jako třeba houbový kuba.

„Navíc i příprava kapra tak, jak se původně konzumoval, doznala velké změny. Na Vánoce se ryby připravovaly nasladko. Takzvaný kapr na černo byl skutečně svátečním jídlem, protože ho bylo nutné připravovat několik dní. Stejně tak například bramborový salát se objevuje na štědrovečerním stole v Čechách až v průběhu 20. století. Postnímu charakteru, který by měla štědrovečerní večeře zachovávat, pak naprosto odporují například vepřové řízky nebo drůbež,“ popisuje Pavel Suchánek.

Ani v jednotlivých menších regionech nejsou tradice zcela stejné. Příkladem může být třeba tradičně katolické Španělsko. Každá oblast má trochu jiné zvyky a samozřejmě i trochu jiné štědrovečerní menu. Majitel španělské restaurace El Centro na pražské Malé Straně Radek Neruda vybral pro festival menu z oblasti Valencie. „Tam je tradiční paella, v tomto případě černá, obarvená inkoustem z kalamárů. To jí v kontrastu s mušlemi a krevetami, se kterými je podávána, dává skutečně exkluzivní vzhled,“ říká Neruda.

Stejně tak třeba obecně indické menu prostě neexistuje. To potvrzuje Gurdev Singh z pražské restaurace Indian Jewel: „U nás jsme připravili menu s hlavním jídlem typickým pro severní oblasti Indie. Na jihu dominuje spíše rýže a zelenina. Například málokdo ví, že pec tandor, je právě doménou severu, na jihu se s ní setkáte jen velice zřídka.“Na festival je možné se objednat přes webovou rezervaci na adrese www.ochutnejtevanoce.cz.

Za menu pak zaplatíte přímo v restauraci. „Každý z návštěvníků festivalu má následně možnost se o svůj zážitek podělit s ostatními prostřednictvím hodnocení dané restaurace,“ dodal Pavel Suchánek.

Kde ochutnat Vánoce:

2 Pazzi, Praha 10

Amade Restaurant, Praha 1

El Centro, Praha 1

Chateau St. Havel, Praha 4

Indian Jewel, Praha 1

Perpetuum, Praha 6

Renommé Restaurant, Praha 1
VYHRAJTE LÁHEV VÍNA

Správnou odpověď na otázku zašlete prostřednictvím SMS na telefonní číslo 606 635 288, buďte třetí, desátý a pětadvacátý v pořadí a těšte se na výhru. Tou je láhev vína Ryzlink vlašský 2009 z vinařství Spielberg. Je to jakostní víno s přívlastkem pozdní sběr, suché. Víno bylo vybráno do Salonu vín České republiky v roce 2011, získalo také bronzovou medaili Decanter World Wine Awards. Tři láhve věnuje společnost Alakarte.cz.

Soutěžní otázka:

Festivaly, které letos společnost Alakarte.cz pořádala, byly zaměřeny na různé suroviny. Které surovině nebyl žádný festival věnován?

a/ chřestu
b/ mléku
c/ rybě
d/ zelenině
Restaurace 2 Pazzi

Krůtí prsa plněná kaštany a šalvějí

Suroviny: 1,5 až 2 kg krůtího prsa s kůží, 1 malá cibule (jemně nasekaná), 300 ml zeleninového vývaru, 60 g másla, 100 g strouhanky, 100 g parmazánu, 150 g orestovaných a oloupaných kaštanů (nahrubo nakrájených), 1 hrst šalvěje (nasekané), sůl a pepř na dochucení, 2 lžíce medu.
Cibuli dáme na pánev se zeleninovým vývarem a dusíme 5 minut, poté scedíme a necháme stranou. Rozpustíme máslo a med v malé pánvičce a přidáme strouhanku. Přidáme cibuli, kaštany, nasekanou šalvěj a trochu zeleninového vývaru, pokud je třeba. Pak přidáme sýr a okořeníme podle chuti. Krůtí prso na straně hluboce nařízneme, naplníme směsí a svážeme provázkem. Aby se maso utěsnilo, osmažíme ho na prudkém ohni po dobu 5 minut na obou stranách. Přemístíme do předehřáté trouby a zlehka pečeme asi 30 minut, nebo dokud teplota uvnitř nedosáhne alespoň 75 °C. Vyndáme, nakrájíme na tenké plátky a podáváme.
Restaurace Indian Jewel

Rybí kari

Suroviny: 250 g rybích filetů, trochu hladké mouky, 2 g hořčičných semínek, šťáva z citronu, 2 rajčata, 1 cibule, špetka soli, chilli, kari, kmín, koriandr, kurkuma, zázvorovo-česneková pasta, čerstvý koriandr, stroužek česneku (nasekaný), voda, olej.
Smícháme mouku, chilli, kari, kmín, špetku soli a šťávu z citronu s vodou a vytvoříme těstíčko, ve kterém obalíme rybí filety a osmažíme na pánvi. Do rozpáleného oleje vložíme hořčičná semínka a počkáme než ztmavnou, přidáme nakrájený česnek, cibuli, rajčata, zázvorovo-česnekovou pastu, koriandr, kurkumu, osolíme podle chuti a vaříme na mírném ohni. Když je omáčka hotová, rozkrájíme osmažené rybí filety na menší kousky a zamícháme je do omáčky. Ozdobíme čerstvým koriandrem.
Restaurant Amade

Skořicový vánoční parfait s jablečným pyré a perníkem

Suroviny: 3 žloutky, 250 ml smetany, 100 g cukru, 1 lžička skořice, 4 ks jablka, 1 ks badyánu, 300 g mouky, 2 lžičky perníkového koření, 1 celé vejce, 1 lžička kakaa, 2 lžíce oleje, 1 lžíce plnotučného mléka, špetka jedlé sody, 1 lžíce medu.

V míse smícháme suroviny na perník, vlijeme na pomaštěný, pomoučněný plech a upečeme. Žloutky a cukr vyšleháme ve vodní lázni do pěny, polovinu smetany svaříme se skořicí, druhou polovinu smetany vyšleháme dotuha. Smícháme a vlijeme do formiček. Z perníku vykrojíme kolečko a zakryjeme formičku s parfait. Necháme v lednici do druhého dne zchladit. Oloupaná jablka vaříme s cukrem a badyánem v troše vody. Když jsou měkká, rozmixujeme dohladka.

Autor: Jiří Macek

+ sdílejte

Sdílejte článek pomocí sociálních sítí

Líbí se vám zpravodajství Deníku? Hlasujte pro něj v anketě Křišťálová lupa

HLAVNÍ ZPRÁVY

Ilustrační foto

Agresivní muž pokousal policistu

Beroun – Skutečně dramatické chvíle zažili policisté z berounského policejního oddělení během jedné jejich noční služby.

FOTOGALERIE: Říjnoví novorozenci se představují

Manželé Zdeňka a Jan Petříkovi přivedli společně na svět 16. října 2014 své první děťátko, syna Adama. Adámkovi sestřičky navážily na porodním sále 3,60 kg a naměřily rovných 50 cm. Novopečená rodinka má domov v Králově Dvoře.

Berounsko - Vážení čtenáři, prostřednictvím našeho Deníku se opět můžete podívat na další miminka, která se narodila v měsíci říjnu roku 2014 v hořovické porodnici U…

Jana Čapková a Karel Souček převzali Cenu města Berouna

Cena města Berouna 2014

Beroun – Jana Čapková a Karel Souček. Právě na tyto dvě výrazné berounské osobnosti byla ve čtvrtek večer upřená pozornost všech, kteří přišli do sálu České pojišťovny.

Duel berounské rezervy s Trubínem se přesouvá na umělku

Žáci vyběhnou o víkendu na trávníky naposledy.

Beroun - Okresní fotbalový svaz vydal další úřední zprávy.

Diskuse

yoNnafCyf
ttscWIjRjPSPU 19.3.2012 109.230.216.*
A medsto aby vytvořili uživatelsky snadnfd způsob ne1kupu a manipulace s kmnhaii, tak se zaměřujed na likvidaci nezlikvidovatelne9ho.Ale situace se pomalu měned. Nede1vno za mnou přišel jeden zne1mfd, že slyšel, že se de1 koupit nějake9 zaředzened, do ktere9ho se dajed nahre1t knihy a že by to chtěl pro ženu. Zrovna Amazon uvedl nove9 Kindly, tak si objednal Kindle 4. Několik knih, ktere9 nemohli nikde sehnat jsem našel na internetu, pak jsem jim uke1zal…
V diskusi je celkem 1 příspěvek, poslední byl vložen 19. 3. 2012, 18:15 vstup do diskuse

CELEBRITY

Přidušení Češi: Více než polovina z nás dýchá špatný vzduch!

Přidušení Češi: Více než polovina z nás dýchá špatný vzduch!

I když se ovzduší v Česku i Evropě zlepšuje, více než polovina Čechů stále musí dýchat špatný vzduch.… celý článek ›

Vraždění na střední škole: Chlapec střílel po spolužácích kvůli zlomenému srdci!

Vraždění na střední škole: Chlapec střílel po spolužácích kvůli zlomenému srdci!

Zhrzená láska. Ta prý byla motivem vraždění teprve čtrnáctiletého středoškoláka na škole v americkém… celý článek ›

Rekordní seskok z výšky přes 41 km: Viceprezident Googlu překonal rychlost zvuku!

Rekordní seskok z výšky přes 41 km: Viceprezident Googlu překonal rychlost zvuku!

Rekordní seskok hned v několika ohledech! Viceprezident americké internetové společnosti Google Alan… celý článek ›

TOP fotbalové autobusy: V čem jezdí Bayern, Real či Sparta?

TOP fotbalové autobusy: V čem jezdí Bayern, Real či Sparta?

Vozí multimilionové náklady, jejich pasažéři jsou většinou zářivé a obletované hvězdy. Fotbalové… celý článek ›

Nastávající maminka Michaela Ochotská: Kde má těhotenské bříško?

Nastávající maminka Michaela Ochotská: Kde má těhotenské bříško?

Kdyby Michaela Ochotská (29) nepřibrala, ani snad neví, že je těhotná. A není to poznat také na fotkách. celý článek ›

EXKLUZIVNÍ ZPRÁVY

Bára Basiková

Bára Basiková a její partner Petr Polák: OSTUDA NA VEŘEJNOSTI!

Tak tohle už je moc. Manžel Báry Basikové (51) Petr Polák (36) se v poslední době chová jako utržený ze… celý článek ›

Jitka Asterová

Nádherná Jitka Asterová: ČEKÁ NA SEX! Neuvěříte, proč!

Po dlouhé době má vážnou známost. Jitka Asterová (54) Šípu ale prozradila, že na intimnosti si její… celý článek ›

Václav Upír Krejčí

Smutné PŘIZNÁNÍ Václava Upíra Krejčího: OKRADLI MĚ o tisíce…

Je mužem mnoha profesí a především odborníkem přes humor. I když si Václav Upír Krejčí (59) nestěžuje na… celý článek ›

Ben a Jennifer řeší těžkou partnerskou krizi.

Pár snů má PROBLÉMY: Ben Affleck a Jennifer Garner řeší KRIZI před ROZVODEM!

Hollywoodský pár prochází trpkým obdobím. Ben Affleck (42) nechává manželku Jennifer Garner (42) celé… celý článek ›

ZPRÁVY Z ČR A ZE SVĚTA

Ministr vnitra Milan Chovanec

Ministr vnitra Milan Chovanec: Nejsme strana, která se řídí po esemeskách shora

Praha – Milan Chovanec rád připomíná, že pochází z tradiční sociálnědemokratické rodiny. Patří tak k… celý článek ›

Obrázek z facebookového profilu na protest proti popravě šestadvacetileté Reyhaneh Jabbariové.

Írán bez ohledu na protesty popravil dívku za to, že v obraně zabila násilníka

Teherán - Íránské úřady dnes popravily mladou Íránku přes mezinárodní kampaň k odložení výkonu jejího… celý článek ›

Trenér paměti Jakub Pok.

Normální člověk se naučí mluvit cizím jazykem za půl roku až rok, říká expert

Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Po rozhovoru s trenérem paměti Jakubem Pokem už nejspíš nikdy nezapomenu… celý článek ›

Páteční povolební vyjednávání ANO, ČSSD a KDU-ČSL začalo ve 21 hodin a trvalo necelou hodinu.

České Budějovice: ANO vyšachovalo sociální demokraty

České Budějovice - Krajské město má svoji koalici. Na jejím uzavření se v pátek v noci dohodli… celý článek ›

Copyright © VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., 2005 - 2014, všechna práva vyhrazena. Používáme informační servis ČTK. Publikování nebo šíření obsahu denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., zakázáno. VLTAVA-LABE-PRESS, a.s. je členem Unie vydavatelů.

Kontakt na redakci. Proč inzerovat v novinách - www.reklamavnovinach.cz