71 DENÍKŮ: NAJDĚTE SI SVŮJ
Vyberte si svůj regionální Deník

Přicházejí Vánoce s příchutí Evropy

Tomáš Iltis. Autor: Deník/Jiří Macek

4.12.2011

Praha - Sedm restaurací v Praze. Sedm vánočních menu. Buď pětichodových, nebo sedmichodových. To vše od 5. do 30. prosince. To je stručná nabídka posledního festivalu, který letos připravila společnost Alakarte.cz. Ten festival se jmenuje Ochutnejte Vánoce.

Hosté najdou ve vánočním menu doslova jednu lahůdku za druhou. Zatímco předchozí festivaly byly zaměřené na konkrétní suroviny jako jsou chřest, mléko, ryba, ten současný, vánoční, dává restauracím volnost ve výběru menu musí mít ale souvislost s danou zemí a Vánocemi.

Třeba v restauraci Perpetuum v Dejvicích, která se specializuje na kachní jídla, nabízejí jako jeden z chodů krém z domácího perníku s chipsy ze zauzených kachních prsou. Ve vršovické 2 Pazzi pro změnu lze ochutnat například typické vánoční menu italské s rizotem s granátovým jablkem a krůtími prsy, plněnými šalvějí a kaštany.

V El Centru, poblíž Karlova mostu, zase servírují španělské menu s plněnými kalamáry a paellou. A příznivci indické kuchyně zamíří do restaurace Indian Jewel na menu s kuřetem marinovaným v jogurtu a šafránu a rybím kari s rýží basmati.

Zajímavostí je, že na závěr návštěvy obdrží návštěvník dárek. Například v restauraci Perpetuum to je miniaturní sklenička se škvarkovým sádlem.

Výběr restaurací zařazených do festivalové nabídky popisuje ředitel Alakarte.cz Pavel Suchánek: „Restaurace jsme vybírali především podle jejich menu, které by mělo odrážet typickou kuchyni té které země, ale také zaručí příjemnou vánoční atmosféru. Restaurace si mohly vybrat ze dvou možností menu o pěti chodech za 590 Kč nebo o sedmi chodech za 890 Kč,“ říká Suchánek.

Festival Ochutnejte Vánoce se z řady gastronomických festivalů, pořádaných Alakarte.cz, trochu vymyká. Není zaměřen na sezonní suroviny ani na suroviny tuzemské. Festival Ochutnejte Vánoce současně dává zúčastněným restauracím velkou možnost představit to nejlepší, co dokáží vytvořit. „Nápad a celá filosofie festivalu Ochutnejte Vánoce se vyvíjely několik měsíců a doznaly od svého počátku mnoha změn. V původním zadání jsme nejprve chtěli nechat restauracím zcela volnou ruku, co se týká počtu chodů a také ceny,“ podotkl Suchánek. Nakonec ale pořadatelé usoudili, že pro hosta bude lepší držet se tradičního schématu, a tak dali jasná pravidla pět, či sedm chodů.

Historie vánočního menu

Vánoční menu jednotlivých kultur jsou velice různorodá a samozřejmě i proměnná v čase. A tak u nás vévodí stále tradiční kapr, který je ovšem štědrovečerním jídlem teprve od 19. století. Předtím se v Čechách jedly jiné ryby nebo podle tradice pouze bezmasá jídla, jako třeba houbový kuba.

„Navíc i příprava kapra tak, jak se původně konzumoval, doznala velké změny. Na Vánoce se ryby připravovaly nasladko. Takzvaný kapr na černo byl skutečně svátečním jídlem, protože ho bylo nutné připravovat několik dní. Stejně tak například bramborový salát se objevuje na štědrovečerním stole v Čechách až v průběhu 20. století. Postnímu charakteru, který by měla štědrovečerní večeře zachovávat, pak naprosto odporují například vepřové řízky nebo drůbež,“ popisuje Pavel Suchánek.

Ani v jednotlivých menších regionech nejsou tradice zcela stejné. Příkladem může být třeba tradičně katolické Španělsko. Každá oblast má trochu jiné zvyky a samozřejmě i trochu jiné štědrovečerní menu. Majitel španělské restaurace El Centro na pražské Malé Straně Radek Neruda vybral pro festival menu z oblasti Valencie. „Tam je tradiční paella, v tomto případě černá, obarvená inkoustem z kalamárů. To jí v kontrastu s mušlemi a krevetami, se kterými je podávána, dává skutečně exkluzivní vzhled,“ říká Neruda.

Stejně tak třeba obecně indické menu prostě neexistuje. To potvrzuje Gurdev Singh z pražské restaurace Indian Jewel: „U nás jsme připravili menu s hlavním jídlem typickým pro severní oblasti Indie. Na jihu dominuje spíše rýže a zelenina. Například málokdo ví, že pec tandor, je právě doménou severu, na jihu se s ní setkáte jen velice zřídka.“Na festival je možné se objednat přes webovou rezervaci na adrese www.ochutnejtevanoce.cz.

Za menu pak zaplatíte přímo v restauraci. „Každý z návštěvníků festivalu má následně možnost se o svůj zážitek podělit s ostatními prostřednictvím hodnocení dané restaurace,“ dodal Pavel Suchánek.

Kde ochutnat Vánoce:

2 Pazzi, Praha 10

Amade Restaurant, Praha 1

El Centro, Praha 1

Chateau St. Havel, Praha 4

Indian Jewel, Praha 1

Perpetuum, Praha 6

Renommé Restaurant, Praha 1
VYHRAJTE LÁHEV VÍNA

Správnou odpověď na otázku zašlete prostřednictvím SMS na telefonní číslo 606 635 288, buďte třetí, desátý a pětadvacátý v pořadí a těšte se na výhru. Tou je láhev vína Ryzlink vlašský 2009 z vinařství Spielberg. Je to jakostní víno s přívlastkem pozdní sběr, suché. Víno bylo vybráno do Salonu vín České republiky v roce 2011, získalo také bronzovou medaili Decanter World Wine Awards. Tři láhve věnuje společnost Alakarte.cz.

Soutěžní otázka:

Festivaly, které letos společnost Alakarte.cz pořádala, byly zaměřeny na různé suroviny. Které surovině nebyl žádný festival věnován?

a/ chřestu
b/ mléku
c/ rybě
d/ zelenině
Restaurace 2 Pazzi

Krůtí prsa plněná kaštany a šalvějí

Suroviny: 1,5 až 2 kg krůtího prsa s kůží, 1 malá cibule (jemně nasekaná), 300 ml zeleninového vývaru, 60 g másla, 100 g strouhanky, 100 g parmazánu, 150 g orestovaných a oloupaných kaštanů (nahrubo nakrájených), 1 hrst šalvěje (nasekané), sůl a pepř na dochucení, 2 lžíce medu.
Cibuli dáme na pánev se zeleninovým vývarem a dusíme 5 minut, poté scedíme a necháme stranou. Rozpustíme máslo a med v malé pánvičce a přidáme strouhanku. Přidáme cibuli, kaštany, nasekanou šalvěj a trochu zeleninového vývaru, pokud je třeba. Pak přidáme sýr a okořeníme podle chuti. Krůtí prso na straně hluboce nařízneme, naplníme směsí a svážeme provázkem. Aby se maso utěsnilo, osmažíme ho na prudkém ohni po dobu 5 minut na obou stranách. Přemístíme do předehřáté trouby a zlehka pečeme asi 30 minut, nebo dokud teplota uvnitř nedosáhne alespoň 75 °C. Vyndáme, nakrájíme na tenké plátky a podáváme.
Restaurace Indian Jewel

Rybí kari

Suroviny: 250 g rybích filetů, trochu hladké mouky, 2 g hořčičných semínek, šťáva z citronu, 2 rajčata, 1 cibule, špetka soli, chilli, kari, kmín, koriandr, kurkuma, zázvorovo-česneková pasta, čerstvý koriandr, stroužek česneku (nasekaný), voda, olej.
Smícháme mouku, chilli, kari, kmín, špetku soli a šťávu z citronu s vodou a vytvoříme těstíčko, ve kterém obalíme rybí filety a osmažíme na pánvi. Do rozpáleného oleje vložíme hořčičná semínka a počkáme než ztmavnou, přidáme nakrájený česnek, cibuli, rajčata, zázvorovo-česnekovou pastu, koriandr, kurkumu, osolíme podle chuti a vaříme na mírném ohni. Když je omáčka hotová, rozkrájíme osmažené rybí filety na menší kousky a zamícháme je do omáčky. Ozdobíme čerstvým koriandrem.
Restaurant Amade

Skořicový vánoční parfait s jablečným pyré a perníkem

Suroviny: 3 žloutky, 250 ml smetany, 100 g cukru, 1 lžička skořice, 4 ks jablka, 1 ks badyánu, 300 g mouky, 2 lžičky perníkového koření, 1 celé vejce, 1 lžička kakaa, 2 lžíce oleje, 1 lžíce plnotučného mléka, špetka jedlé sody, 1 lžíce medu.

V míse smícháme suroviny na perník, vlijeme na pomaštěný, pomoučněný plech a upečeme. Žloutky a cukr vyšleháme ve vodní lázni do pěny, polovinu smetany svaříme se skořicí, druhou polovinu smetany vyšleháme dotuha. Smícháme a vlijeme do formiček. Z perníku vykrojíme kolečko a zakryjeme formičku s parfait. Necháme v lednici do druhého dne zchladit. Oloupaná jablka vaříme s cukrem a badyánem v troše vody. Když jsou měkká, rozmixujeme dohladka.

Autor: Jiří Macek

+ sdílejte

Sdílejte článek pomocí sociálních sítí

HLAVNÍ ZPRÁVY

Ilustrační foto

Vyhlášku o zákazu alkoholu museli Hořovičtí opět upravit

Hořovice – Vyhlášku o zákazu požívání alkoholu na veřejnosti schvalovali hořovičtí zastupitelé poprvé letos v létě, podruhé v září a nyní jim bude dokument předložený potřetí…

Ragbyová obec často víc mluví, než koná

Petr, otec Miloš a bratr Robert Čížkové v roce 2005 na Pragovce. Oba bratři se sešli i v dresu fotbalového Slavoje Osek

Praha – Pestrý rok 2014 zažil český ragbista Petr Čížek. Jeho tým, RC Praga Praha, vybojoval v létě po předlouhých dvanácti letech mistrovský titul.

Berounské Lvice si podaly Pardubice

V kabině Lvic je hodně veselo

Pardubice – Hokejové Lvice vyhrály vysoko 14:1 na ledě v Pardubicích. Hráčky Tesly si hodně věřily ve vítězství nad Berounem, čímž by si udržely kontakt na předek 1.…

V Žebráku září vždy jiná výzdoba

HLAVNÍ ulici města Žebrák zdobí zvonky.

Žebrák – Řada města a obcí už vyzdobila náměstí a ulice vánočními motivy. Většinou se jedná o výzdobu, která se každoročně opakuje.Jinak je tomu v Žebráku, kde město…

Diskuse

yoNnafCyf
ttscWIjRjPSPU 19.3.2012 109.230.216.*
A medsto aby vytvořili uživatelsky snadnfd způsob ne1kupu a manipulace s kmnhaii, tak se zaměřujed na likvidaci nezlikvidovatelne9ho.Ale situace se pomalu měned. Nede1vno za mnou přišel jeden zne1mfd, že slyšel, že se de1 koupit nějake9 zaředzened, do ktere9ho se dajed nahre1t knihy a že by to chtěl pro ženu. Zrovna Amazon uvedl nove9 Kindly, tak si objednal Kindle 4. Několik knih, ktere9 nemohli nikde sehnat jsem našel na internetu, pak jsem jim uke1zal…
V diskusi je celkem 1 příspěvek, poslední byl vložen 19. 3. 2012, 18:15 vstup do diskuse

CELEBRITY

NÁZOR: Kuchařová a Brzobohatý jsou nejkrásnější pár, bohužel i nejnudnější

NÁZOR: Kuchařová a Brzobohatý jsou nejkrásnější pár, bohužel i nejnudnější

Miss World 2006 Taťána Kuchařová (26) a muzikant Ondřej Brzobohatý (31) právem nosí titul nejkrásnější… celý článek ›

Sestra Smrt jde znovu za mříže: Vraždila čtyři roky!

Sestra Smrt jde znovu za mříže: Vraždila čtyři roky!

Nejméně pět dalších vražd! Státní zástupce je přesvědčený, že sestra Věra M. z rumburské nemocnice… celý článek ›

Ulice v USA se změnily ve válečnou zónu: Auta jezdí po lidech, střílí se na agenty...

Ulice v USA se změnily ve válečnou zónu: Auta jezdí po lidech, střílí se na agenty...

Násilné protesty v USA neutichají. Naopak! A ulice některých měst nyní připomínají válečnou zónu! celý článek ›

Odveta? Erbanová odešla od kouče Nováka, ten ji nevzal na ME

Odveta? Erbanová odešla od kouče Nováka, ten ji nevzal na ME

Jen dvě české rychlobruslařky se představí na lednovém mistrovství Evropy ve víceboji v Čeljabinsku.… celý článek ›

Kimova sestra vystupuje z bratrova stínu: Dorůstá v diktátorku?

Kimova sestra vystupuje z bratrova stínu: Dorůstá v diktátorku?

Mladší sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una povýšila v partajní hierarchii a získala významnou… celý článek ›

EXKLUZIVNÍ ZPRÁVY

Přemek Podlaha uváděl Receptář dlouhé desítky let.

AKTUÁLNĚ: Přemek Podlaha leží v nemocnici! Nevypadá to s ním dobře!

Oblíbený moderátor televizního Receptáře Prima nápadů Přemek Podlaha (76) je znovu hospitalizovaný!… celý článek ›

Petr Hapka s přítelkyní Kateřinou v roce 2012.

Petr Hapka: Začíná BITVA o dědictví! Dějí se první NECHUTNOSTI!

Skladatel Petr Hapka (+70) ještě ani neměl pohřeb a už se supi slétají. Známý muzikant po sobě zanechal… celý článek ›

Kate Middleton teď rozhodně není co závidět.

Těhotná Kate Middleton v slzách! Dostala ji STRAŠNÁ ZPRÁVA o dítěti!

V těhotenství ženy reagují ještě emotivněji než jindy, obzvláště co se týče malých dětí. Není divu, že… celý článek ›

Pomsta někdy bývá sladká.

HIT internetu: Podváděl partnerku, a ta se mu NESKUTEČNĚ pomstila!

Tomu se říká sladká pomsta. Ponížená Maria Alejandra Samaniego (25) vzala černý značkovač a partnerovi… celý článek ›

ZPRÁVY Z ČR A ZE SVĚTA

Ministr financí Andrej Babiš.

Česko musí vrátit Bruselu 163 milionů za předražené nemocniční přístroje

Praha - Česko bude za předražené nákupy nemocničních přístrojů vracet Evropské unii 163,4 milionu korun.… celý článek ›

Miroslav Kalousek přijel koupit obraz Kunda z Lán

Miroslav Kalousek přijel do Plzně koupit obraz Ku*da z Lán

Plzeň - Pro obraz Kunda z Lán malíře Karla Švugera přijel Miroslav Kalousek. Ten se rozhodl, že si obraz… celý článek ›

Milan Knížák

Knížák se nemusí omlouvat Fajtovi za slova o zruinování Národní galerie

Praha – Exšéf Národní galerie (NG) Milan Knížák se nemusí omluvit svému nástupci Jiřímu Fajtovi za… celý článek ›

Ilustrační foto

Češi preferují podporu rodin s dětmi před vyššími důchody

Praha – Více než polovina lidí, 57 procent, preferuje spíše podporu rodin s dětmi než zvyšování důchodů.… celý článek ›

Copyright © VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., 2005 - 2014, všechna práva vyhrazena. Používáme informační servis ČTK. Publikování nebo šíření obsahu denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., zakázáno. VLTAVA-LABE-PRESS, a.s. je členem Unie vydavatelů.

Kontakt na redakci. Proč inzerovat v novinách - www.reklamavnovinach.cz