Informaci o požáru chaty v Nižboru přijal operátor tísňové linky Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje v pátek několik minut po dvacáté hodině.
K místu události postupně zamířili profesionální hasiči ze stanice Beroun a dobrovolné jednotky z Chyňavy a Nižboru. „Už během jízdy k zásahu bylo jednotkám upřesněno, že požár je v plném rozsahu a začíná se propadat střecha," konstatoval za HZS Středočeského kraje Petr Svoboda.

První jednotka se k místu události dostavila za jedenáct minut od ohlášení. Hasiči prvotním průzkumem zjistili, že se v chatě naštěstí nikdo nenachází. „Současně započali s lokalizací požáru pomocí tří D proudů a jednoho C proudu. Požár zasáhl chatu o rozměrech zhruba 8×4 metry, zásah byl prováděn jak z vnějšku budovy, tak i zevnitř," konstatovali hasiči. 

V půl desáté večer byla velitelem zásahu ohlášena lokalizace požáru. Následně bylo požářiště pomocí termokamery zkontrolováno a byla dohašena skrytá ohniska. Vzhledem k silnému mrazu a vytékající vodě, která ihned v místě zásahu namrzala, bylo nutné povolat silničáře. Požár byl zlikvidován čtvrt hodiny před půlnocí. Místní dobrovolná jednotka zajistila pro všechny zasahující hasiče teplé nápoje. Do druhého dne pak na požářiště dohlížela.

Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování, škoda vzniklá požárem byla majitelem chaty vyčíslena na 490 tisíc korun.