U požáru, ke kterému došlo v sobotu večer, zasahovalo nakonec 16 hasičských jednotek. Kromě profesionálních hasičů bojovali s požárem i jejich kolegové z dobrovolných sborů.

Pravděpodobnou příčinou požáru je závada na komíně. Tato verze ale ještě není vyšetřovateli oficiálně potvrzena. Jisté ale je, že oheň nadělal majitelům ranče velkou škodu. Podle prvních odhadů se jedná o 10 milionů korun.

Na málkovském ranči se konala řada akcí, například hudební programy, ve stylové restauraci se konaly například svatby i firemní oslavy. S tím vším je na několik měsíců konec.

Provozovatelé ranče na svých webových stránkách již vydali i oficiální vyjádření: „Vážení přátelé a zákazníci, vzhledem k rozsáhlému požáru v areálu jsou veškeré akce do konce roku zrušeny. Všechny zákazníky, kteří mají rezervace, nasmlouvané akce, přihlášené děti na tábory atd. atd. budeme v následujícím týdnu kontaktovat. Veškeré zálohy vám budou vráceny na účet, ze kterého nám byly poukázány."

Přesto ranč alespoň částečně funguje dál. Bez omezení totiž funguje ustájení koní, což je další aktivitou Ranče Málkov.

Ranč Málkov rádi navštěvovali například manželé Paterovi z Berouna. „Byl to pro nás šok, když jsme zjistili, že hoří právě tento statek. Rádi jsme tam s manželem v létě zajeli na kole posedět a několikrát jsme tam byli i na hudebních akcích, které ranč pořádal. Držíme jim palce, ať se dají brzo do kupy a opět se ranč rozjede. Snad je to neodradí od dalšího podnikání," obává se Dana Paterová.