Jízda na kole je pro mnohé relax. Nebo příležitost, jak si občas zasportovat. Nebo si užít krásného dne. Nebo vyrazit s kamarády. Nebo, nebo, nebo… V sedle kola vás prostě špatný zážitek nečeká.

Jak to je ale finančně náročný sport, když se mu chcete věnovat? A co stigma profíků v podobě dopingových kauz? Nejen o tom jsme si popovídali s Janem Slavíčkem, šéfem cyklistického týmu Remerx Merida Kolín.

Jste šéf cyklistického týmu. Řešíte spoustu záležitostí, co se týká svých svěřenců, sponzorů… Baví vás vůbec ještě vyjet na kolo?

Kolo mě baví celý život. Bohužel se k němu ale už nedostanu tak často, jak bych si přál. Samotné sportování mě bude bavit do konce života.

Závodíte nebo jezdíte pouze rekreačně?

Závodních zkušeností mám poměrně dost, závodil jsem od třinácti let. Co jsem si měl odzávodit, to jsem odjel, své zkušenosti už předávám dál. Už to je pro mě hobby záležitost pro udržení se v kondici. Dokázal jsem vyhrát mistrovství České republiky v cyklokrosu, byl jsem reprezentant v horských kolech, tak cyklokrosu, skončil jsem na šestnáctém místě na mistrovství světa.

Dokážete si představit život bez kola?

Doufám, že nikdy tuto otázku nebudu muset řešit. Bez sportu bych nechtěl být nikdy. Pokud to dovolí zdraví a čas, tak bych chtěl, aby sport byl nedílnou součástí mého života, dokud to půjde. Určitě by mi kolo chybělo.

Je cyklistika přitažlivá pro děti, není to moc drahý sport?

V současné době je cyklistika hodně rozšířená, co se týká té rekreační. Finančně je náročná asi jako ostatní sporty, pokud se dělá naplno, tak náročnost pochopitelně stoupá. Pokud ale jezdíte rekreačně, nepotřebujete mít to nejdražší vybavení. Určitě je dostupnější než v době, kdy jsem začínal já. Slušné kolo se dá sehnat relativně snadno, koho navíc sport zajímá, může si ho vyzkoušet na akcích, které pořádáme pro mládež v Kolíně.

Jak to je s časovou náročností?

Cyklistika se nedá dělat tak, že by člověk trénoval pět hodin týdně a měl špičkové výsledky.

Jan Slavíček
- Je šéf kolínského cyklotýmu Remerx Merida Kolín.
- Sport je pro něj nedílnou součástí života.
- Cyklistiku nepovažuje za finančně náročnější sport než ty jiné, pokud se mu člověk doopravdy věnuje.
- Ačkoliv již nezávodí, udržuje se sportem v kondici.

Tento sport je celosvětově nechvalně proslavený kvůli dopingu. Jaký na něj máte názor? Byl byste třeba pro jeho legalizaci?

Osobně jsem se s dopingem nikdy nesetkal, ani nikdo v našem oddíle. Vystupujeme zásadně proti dopingu, sport se dá dělat bez něj. Nemyslím ale, že by cyklistika byla ohrožena dopingem více než jakýkoliv jiný vrcholový sport, ale případy cyklistů se z nějakého důvodu více medializují. Pokud by dopoval někdo v oddíle, tak bych se s ním rozloučil. Co mi ale vadí, to je zpětná kriminalizace závodníků, kteří nebyli přistiženi, a teď se zjišťuje, jestli před deseti lety nedopovali.

Hovořili jsme o výbavě. Kolik stojí závodní kolo? Předpokládám, že to nějakých deset tisíc nebude.

To ne, kola mohou stát i v rozmezí 100 až 200 tisíc podle výbavy a podle toho, k čemu jsou určená, jestli na silnici, cyklokros… Ale slušné kolo, na kterém se dá sportovat, dneska koupíte za 20 tisíc.

Lákalo by vás vyrazit třeba na Tour de France?

To je tak náročný závod, že si ani nedokážu představit, jestli bych ho byl schopný absolvovat. V době aktivní kariéry jsem se bohužel nedostal na Tour de France horských kol, ten závod ale už nejezdí. To by byl zážitek na celý život. Ale myslím, že jsem absolvoval všechny důležité závody, mistrovství Evropy, světa, světové poháry… Nepřijde mi, že bych o nějaký přišel. V současné době je pro mě závodění relax, kdy si můžu jednou nebo dvakrát za rok dopřát luxus, že se jedu o víkendu provětrat. Už to ale není o výkonu, ale o tom, že se potkám s kamarády. Teď je na mých svěřencích, aby výsledky ukazovali oni.