Mezi zastupiteli se pak rozpoutala debata o tom, která politická reprezentace nese za tento stav větší díl odpovědnosti. Vedla až k dohadování o tom, kdo lže, kdo by se měl stydět – a kdo dělá předvolební kampaň. Debaty o minulých krocích střídajících se politických reprezentací v čele s ODS a ČSSD dospěly až ke vzpomínkám na období let 2001 až 2003, kdy nemocnice přecházely na kraj ze správy okresních úřadů. Slovní ping-pong zástupců sociálních a občanských demokratů Petr Tiso (TOP 09) charakterizoval jako „dva vlčáky kteří jsou do sebe zakousnutí“. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) dokonce konstatovala, že přenášení předvolební kampaně do jednacího sálu středočeského zastupitelstva ukázalo, že perpetuum mobile existuje. Přece jen se ale nakonec tento stroj na řečnění zastavil: po bezmála dvou hodinách.

Debaty krajských zastupitelů lze nově sledovat z domova.
Debaty krajských zastupitelů lze nově sledovat z domova

Kupka nicméně uvedl, že jak v Mladé Boleslavi, tak v Kladně lze vidět signály pozitivního vývoje, a to jak v lůžkovém, tak v ambulantním provozu; v Kladně (kde se již podařilo vyrovnat s fakturami po lhůtě splatnosti s datem 2016) by letošní výsledek podle jeho slov neměl být horší než -130 milionů. To ovšem Miloši Peterovi z ČSSD nepřipadá jako úspěch. „To číslo mě neuspokojuje,“ prohlásil s tím, že dramatické zlepšení ve změně zadlužení ze 170 na 133 milionů nevidí. Naopak podle Kupkových slov zlepšení finančního stavu o 30 milionů rozhodně není málo.

Jak funguje Asociace středočeských nemocnic?

Petera si také vyžádal informace, jak funguje Asociace středočeských nemocnic a co se jí od začátku července podařilo. Její tým nezahálel, uvedl Kupka. Asociaci se již podařilo zadat průzkum Kvalita očima pacientů, připravit první centrální nákup (kdy konkrétně jde o pořízení inkontinenčních pomůcek s předpokládanou úsporou v řádu statisíců korun ročně) a bude se také řešit analýza oběhu citlivých dat. „Výsledky jsou tristní,“ zhodnotil Karel Horčička (ČSSD) necelý čtvrtrok činnosti.

Pro sociální demokraty bylo podstatné, že Kupka uvedl, že se nepřipravuje vyvádění lukrativní péče z krajských nemocnic do soukromých rukou. Spokojeni však nejsou s Kupkovým pohledem na zajišťování nezdravotnických činností jako jsou praní či úklid pomocí externích dodavatelů či na plány na spolupráci se soukromým investorem v případě parkoviště v Mladé Boleslavi. Podle Horčičkových slov by se mohlo nakonec stát, že vznikne parkovací dům, který zaplní auta lidí ze Škodovky a místních – a návštěvníci nemocnice nebudou mít kde parkovat… Opozice se také netají obavami, že do soukromých rukou by časem mohlo přejít zajišťování stravovacích služeb. Sociální demokraté se dokonce snažili prosadit zákaz vyvádění činností z nemocnic do soukromé sféry – avšak neúspěšně.

Kotlíkové dotace (Praha). Ilustrační foto.
Zastupitelé udělali tečku za aférou kolem kotlíkových dotací. Přidali peníze