V pondělí polévku uvaří šéfkuchař Patrik Šándor z restaurace Umami Sushi, který připraví thajskou polévku Tom Yum. V úterý uvaří Zbyněk Ženíšek, zástupce šéfkuchaře pražského TOP hotelu, zelňačku. Středa bude v režii šéfkuchaře Hotelu Panorama - Miloš Rozkošný nabídne bramboračku.

Topinamburový krém připraví ve čtvrtek šéfkuchař Radisson Blu Alcron Roman Paulus. Závěr obstará páteční polévka šéfkuchaře Hotelu Marriott Jana Wiesner, který nabídne mrkvovou polévku s koriandrem.

Polívková smršť na pěší zóně před stanicí metra Anděl v Praze. Na snímku šéfkuchař Roman Paulus.

„Naše akce spojuje gastronomický zážitek s veřejnou sbírkou a kombinuje výtečné polévky s návratem chuti do života. Výtěžek sbírky putuje naší obecně prospěšné společnosti Ergo Aktiv, která poskytuje účinnou rehabilitaci hlavně mladým lidem po mozkové příhodě a úrazech hlavy," uvedla Vesna Petržílková z Ergo Aktivu.

Na správnou nutriční hodnotu a složení jednotlivých polévek bude dohlížet dietoložka Kateřina Cajthamlová, tváří Smrště se staly herečky Linda Rybová a Kateřina Winterová.

„Z Polívkové smršti se stává fenomén, který spojuje lidi dobrým jídlem a dobrým skutkem. Každý může pomoci tak, že přijde, koupí si polévku, na stánku si může koupit i tašku s příběhy klientů nebo pošlete DMS za 30 korun ve tvaru DMS CHUTKZIVOTU na telefonní číslo 87 777. V podzimní Polívkové smršti činil výtěžek 100 tisíc korun, za celý rok Ergo aktiv z polévek vytěžil pro potřebné 400 tisíc korun," dodala Vesna Petržílková.

Recepty pro vás

Thajská kuřecí polévka Tom YumCitrónovou trávu naklepejte a nakrájejte na 5 cm větší kusy, kuřecí prsa nakrájejte na tenké nudličky. V hrnci smíchejte kuřecí vývar (500 ml) a kokosové mléko (300 ml) a přiveďte k varu. Přidejte citrónovou trávu (1 ks), limetové listy (3 - 4 ks ), oloupaný a nakrájený zázvor (100 g), jednu čili papričku a dochuťte třem lžícemi rybí omáčky, pak přidejte kuřecí maso, dvě polévkové lžíce cukru a jednu lžíci limetové šťávy. Nechte provařit. Podáváme se skleněnými nudlemi, které jsme si uvařili zvlášť v hrnci (3 - 5 min). Na závěr ozdobíme lístky koriandru.

Staročeská zelňačka z uzených žeberUvaříme žebra do měkka, čímž vznikne uzený vývar. Připravíme si cibulová základ, zaprášíme sladkou maďarskou paprikou, přidáme kmín, klobásku nakrájenou na plátky, orestujeme, zalijeme vývarem z uzených žeber. Zvlášť v hrnci svaříme divoké koření, slejeme přes cedník do polévky, zelí překrájíme na menší kusy, vložíme do polévky a vaříme do měkka. Žebra obereme, maso pokrájíme a vložíme do polévky. Připravíme si máslovou jíšku, zahustíme jí polévku, dochutíme solí, cukrem a navrch dáme lžičku zakysané smetany.

Bramboračka se žampióny a majoránkouBrambory, mrkev, celer, petržel očistíme, oloupeme, nakrájíme na menší kostičky a dáme vařit do vroucí osolené vody. Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na sádle do růžova. Zasypeme hladkou moukou a mícháme, aby se nespálila. Ihned poté vlijeme několik naběraček vývaru ze zeleniny do hrnce s cibulí, opět mícháme. Chvilku povaříme a přidáme zbylý vývar i s pokrájenou zeleninou. Přidáme bobkový list, nové koření, sůl, sladkou papriku a vaříme. Žampióny nakrájíme na tenké plátky a orestujeme do zlaté barvy na oleji, poté přidáme do polévky. Nakonec otrháme lístky z čerstvé majoránky, nasekáme nahrubo a vsypeme do polévky. Nakonec polévku dochutíme dle libosti. Polévky by měla mít krásně nahnědlou barvu a vonět po koření. Alergeny: lepek, celer.

Topinamburový krémIngredience: 0,5 kg cibule, 2 kg topinambur, 0,3 kg brambor, 0,5 kg másla, 5 l kuřecího vývaru, 1,5 l čerstvé smetany, menší svazek tymiánu, sůl, pepř. Postup: Očištěné topinambury přerájíme na menší kousky a na másle společně s cibulí a čerstvým tymiánem zpěníme na másle. Zalijeme dobrým kuřecím vývarem, přivedeme k varu. Potom přidáme brambory, kterými polévku zahustíme. Nakonec přidáme čerstvou smetanu, podle chuti dosolíme a dopepříme. Vše se s čerstvým máslem vymixuje a přecedí přes jemný cedník Podáváme s ragů, které si připravíme z uvařených topinambur, chřestu a sherry rajčátek.

Mrkvová polévka s koriandremIngredience: 1 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 1 brambora, 1 petržel, 7 mrkví, 1 kousek čerstvého zázvoru, chili paprička, 1 lžíce čerstvého koriandru. Postup: Olej rozpalte v polévkovém hrnci, pak na něm do růžova osmahněte nadrobno nasekanou cibuli. Přidejte kostičky brambory, petržele i mrkve a chvíli opékejte. Zalijte asi dvěma litry vody a vařte zhruba 10 minut. Přidejte kousek nastrouhaného zázvoru, chili papričky a koriandr a 5 minut vařte. Poté rozmixujte, podle chuti osolte a opepřete. Podávejte ozdobené koriandrem.

Čtěte také: Polívková smršť vyhrála Cenu Fóra dárců