Červená kategorie má nejvyšší prioritu. Spadají do ní výdaje nezbytné pro fungování kraje. Oranžová barva označuje financování záměrů, které krajští ekonomové označují jako zbytné, avšak politici by se jich neradi vzdávali; jsou důležité pro naplnění strategických cílů. Do poslední zelené škatulky pak spadají výdaje, které by bylo možno oželet nejsnáz. Předem je tak určeno, co lze omezovat, pokud bylo třeba řešit nedostatek finančních prostředků. „Toto základní členění nám umožní lépe plánovat – a v případě recese vědět, kam sáhnout, aniž by škrty ohrozily dlouhodobý rozvoj kraje,“ vysvětlil Kovács. Připomněl ovšem, že nechybí ani členní výdajů ve smyslu rozpočtové skladby na mzdové, investiční a provozní.

Devět miliard z výnosu daní

Signály, že by mělo dojít na zásadnější redukce plánovaných výdajů, se zatím neobjevují. Vedení kraje odhaduje výběr daní pro letošní rok v celkové sumě přes devět miliard korun, připomněla Helena Frintová z krajského úřadu. „Čerpání rozpočtu probíhá dle očekávání – a to včetně plánované investiční činnosti a čerpání dotací z fondů Evropské unie,“ poznamenala. S dodatkem, že ve třetím čtvrtletí byla do rozpočtu kraje navíc alokována částka 0,4 miliardy korun pro strategické obory dopravy a zdravotnictví. Původně schválený rozpočet počítal s vyrovnanými příjmy i výdaji ve výši 20 225 898 300 korun.

Úřad práce. Ilustrační foto.
Nezaměstnanost v metropoli klesla. Po čtyřech měsících stagnace

Příjmy beze změn, výdaje rostou

V souvislosti s rozpočtovými příjmy ovšem vedení kraje upozorňuje na nesrovnalosti. Střední Čechy s velkou rozlohou a neustále se zvyšujícím počtem obyvatel jsou v rámci současných pravidel rozpočtového určení daní v horší pozici než jiné kraje. Kovács se proto netají tím, že po volbách chce u nových poslanců hledat podporu k prosazení změn, které by odrazily situaci v kraji a jeho dynamický vývoj. Je totiž zapotřebí zajišťovat servis pro stále rostoucí počet lidí – příjmy z výnosu daní to ale neodrážejí.

O co jde, vysvětluje hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). „Ačkoliv za posledních 15 let došlo v našem kraji k nárůstu počtu obyvatel o více než 16 procent, nedošlo již ke změně našeho podílu na daňových výnosech, který zůstává i nadále přibližně 14 procentech,“ konstatovala. Značně zjednodušeně by se dalo konstatovat, že z republikového koláče si kraj může „ukousnout“ pořád stejně jako před lety – avšak strávníků na tohle sousto je rok od roku víc. „Přitom právě nárůst obyvatel, kterých u nás žije více než 1,3 milionu, ovlivňuje zhruba 60 procent našich celkových výdajů,“ upozornila hejtmanka.

Obdobně nelogická – z pohledu krajských rozpočtářů se dá hovořit i přímo o nespravedlnosti – je pak i situace v oblasti dopravy. Ve správě kraje je téměř 18 procent z celkové silniční sítě a jako objednavatel veřejné dopravy kraj zajišťuje i nadprůměrné výkony v rámci dopravní obslužnosti. Ve srovnání s jinými kraji to znamená vyšší finanční nároky – středočeský podíl na daňových výnosech (tedy na onom soustu z celorepublikového koláče) však zůstává na zmiňovaných 14 procentech.

Spravedlivé by bylo přidat

Nějaká procenta sem nebo tam přitom rozhodně nepředstavují částky, nad kterými by bylo možno mávnout rukou. Propočty představitelů kraje naznačují, že současné daňové příjmy ve výši devíti miliard by se při zohlednění reálného nárůstu počtu obyvatel a zohlednění zvýšení výdajů na silniční síť měly zvednout o 1,2 miliardy korun. Jermanová se přitom nemíní spokojit pouze s matematikou provázenou krčením ramen. „Vzhledem k tomu, že jsme nejlidnatější kraj v celé republice, budeme usilovat o úpravu parametrů pro rozpočtové určení daní tak, aby naši obyvatelé o tyto finanční prostředky nepřišli,“ zdůraznila hejtmanka.

Najít podporu pro prosazení těchto záměrů jistě nebude snadné. Pokud by mělo být porcování daňového koláče pozměněno ve prospěch Středočechů, znamenalo by to jiným ubrat – a nelze očekávat, že by to z jejich strany provázel tichý souhlas. Představitelé kraje nicméně věří, že tuhle debatu se jim v Poslanecké sněmovně podaří odstartovat.

U Národního divadla se prezentovalo několik desítek neziskovek.
Festival Demokracie přiblížil činnost neziskovek: Řešily se i prezidentské volby