„Minulý týden jsem mluvil s panem Karlem Smékalem, který společně s Bořkem Šípkem vytvořil projekt Inspireli, první světovou síť pro architekty a designéry a podílí se i na myšlence University Svatého Prokopa v Kutné Hoře. Rád by našel způsob, jak lavičku v Kutné Hoře zafinancovat," řekl starosta Martin Starý. Dodal, že zde jsou možnosti, jak lavičku vytvořit: „S panem Smékalem jsme je probírali. Rád by oslovil větší pražské donátory."

Veřejná sbírka na Lavičku Václava Havla začala v červnu loňského roku. Věci se zkomplikovaly letos v únoru, kdy jeden z otců projektu, výtvarník, architekt a designér Bořek Šípek zemřel. Martin Starý tehdy uvedl, že pokud to jen trochu půjde, rád by v projektu pokračoval a vznik lavičky v Kutné Hoře podpořil.

Veřejná sbírka tedy bez přerušení pokračovala a stále pokračuje. Zájemci na ni mohou přispět mimo jiné i přes pokladničky v Informačním centru v Sankturinovském domě, na pokladně Průvodcovské služby ve Vlašském dvoře nebo v Glass Dependance Bořka Šípka na Komenského náměstí.

Lavičky Václava Havla jsou myšlené jako místo pro volnou diskuzi, setkávání i k odpočinku a nacházejí se po celém světě. Dílo se skládá ze dvou kovových židlí připojených ke stolu kolem lípy jakožto českého národního stromu. Za nápadem stojí český velvyslanec v USA Petr Gandalovič, autorem designu je Bořek Šípek. V Kutné Hoře se počítalo s tím, že by lavička našla své místo na rohu Vysokostelecké ulice.

Čtěte také: Lidé nejen v Česku vzpomínali na Václava Havla