Příspěvek na výměnu starého kotle za nový ekologičtější zdroj může obdržet přes pět tisíc lidí. V závislosti na kategorii nově pořizovaného tepelného zdroje mohou žadatelé získat 75 – 120 tisíc korun – a v těch středočeských regionech, které podle měření Českého hydrometeorologického ústavu mají ovzduší hodně znečištěné oxidy dusíku, polétavým prachem či dalšími emisemi, dostanou ještě navíc příspěvek ve výši 7500 Kč (jeho výše již na druhu pořizovaného kotle nezávisí). Do těchto „prioritních oblastí“ spadá podle ministrových slov větší část měst v kraji. „Nejsou tam například čisté oblasti na Křivoklátu,“ poznamenal Brabec.

Žádosti se budou přijímat od 4. října, a to výhradně elektronicky; následně si zájemce tabulky vyplněné na internetu vytiskne, podepíše – a doplněné o požadované přílohy je do 20 dnů doručí na podatelnu krajského úřadu i v papírové podobě, vysvětlil radní Věslav Michalik (STAN). Tento postup lišící se od dřívější praxe má zabránit nedůstojným frontám žadatelů tábořících před krajským úřadem, které se vytvářely v minulosti a stávaly se terčem kritiky, stejně jako dohadů o tom, kdo koho předběhl či zda ve frontě žadatelů docházelo ke kupčení s pořadím.

Ilustrační foto
Středočechů přibývá. Může jich být víc o statisíce

Zdá se ovšem, že by zvolená metoda mohla představovat problém pro některé žadatele, kteří si při práci s počítačem nejsou jisti, toto zařízení nebo tiskárnu nevlastní (nebo s ním dokonce nemají žádné zkušenosti). Ministr Brabec však Deníku řekl, že problémů se neobává. Zkušenosti z jiných regionů, kde s žádostmi o kotlíkové dotace v elektronické formě začali již dříve, ukazují, že takoví zájemci zpravidla najdou pomoc v rámci rodiny nebo okruhu známých. Podobné je to ostatně i se sběrem žádostí v dotačních programech Dešťovka či Nová zelená úsporám. Stává se také, že pokud je třeba, pomoc nabídne radnice v místě, kde uchazeč bydlí.

Starostové by již o kotlíkových dotacích měli být informováni, připomněl radní Michalik. Na sklonku srpna se o nich hovořilo na setkání vedení kraje se starosty – a na všechny radnice také zamířil vysvětlující dopis hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO). Podrobné informace včetně návodů i vzorů ostatně kraj zveřejnil i na svých webových stránkách.

Debaty krajských zastupitelů lze nově sledovat z domova.
Debaty krajských zastupitelů lze nově sledovat z domova

Michalik v pátek dále uvedl, že k vysvětlování podmínek dotace, způsobu podání žádostí a také systému proplácení podpory se konají semináře v okresních městech. Nejbližší bude v pondělí od 16 hodin na Městském úřadu v Příbrami, další se uskuteční 2. října od 15.30 na krajském úřadu ve Zborovské ulici na pražském Smíchově (tam však vzhledem k omezené kapacitě je účast možná pouze po předchozí registraci prostřednictvím e-mailové adresy tomkova@kr-s.cz).

S tím, že by se přímo na krajském úřadu chystaly počítače pro příjem žádostí, hejtmanství nepočítá. „Potlačily by se tím výhody elektronického podání – aby se netvořily fronty,“ vysvětlila Jermanová. Pokud však někdo přijde s žádostí o radu nebo zatelefonuje kvůli dotazům či nejasnostem, úřad je připraven poradit, ujistila hejtmanka na páteční tiskové konferenci.

Ilustrační foto.
Děti ve školkách trápí infekce, epidemie však nenastala