„Nárazové odběry pitné vody způsobují zásadní zvýšení rychlosti jejího proudění v potrubí. Důsledkem může být překročení limitních hodnot průtoku a s tím spojené problémy, jako je krátkodobé zvýšení koncentrace železa ve vodě. I když tento zákal nemá vliv na kvalitu, jsou tím ovlivněny senzorické vlastnosti vody a zákazníci si pak mohou na tento jev stěžovat," vysvětluje Pavel Pobříslo, provozní ředitel Středočeských vodáren.

DOVEZENÍ VODY

Podle vodárenských společností by měli zákazníci vždy zvážit, jakým způsobem vodu v bazénu doplní. Kromě klasického napouštění z vodovodního řadu totiž vodárny nabízí dovezení vody cisternou.

Ilustrační foto
Nemocnice dluží 260 milionů. Není to konečná suma

„Tento způsob plnění bazénů je výhodný hlavně tím, že odpadá zdlouhavé plnění standardní vodovodní přípojkou, která na takto nárazový odběr není dimenzována, a předchází se rovněž problémům s tlakem a případným zákalem," vysvětlil Pavel Pobříslo.


Služba je placená. Konečná cena za dovezení vody v cisterně se ale nemusí moc lišit od té, pokud napouštíte bazén vodovodní přípojkou. Právě zde je nutné připočítat stočné, což při dopravě cisternou odpadá.


PŘÍPOJKOU NE?

Některým majitelům nezbývá jiná možnost, než bazén doplnit vodou jen z městského řadu. Bazény mají totiž umístěné za domem na zahradě, kam se zkrátka technika nedostane.

Ilustrační foto.
Lupič přepadl sázkovou kancelář v Hořovicích

„Bazén máme na zahradě přes deset let, vždy jsem jej napouštěl z přípojky a neměl žádný problém. Ale napouštím v nočních hodinách, kdy lidé už spí," řekl Deníku Petr Večeřa.

Vodárenské společnosti napouštění bazénu tímto způsobem úplně nezatracují. „V případě, že se majitel domovního bazénu rozhodne jej doplňovat prostřednictvím vodovodní přípojky, doporučujeme bazén napouštět velmi pomalu a mimo špičku. Tím se předejde k zakalení vody způsobené zvýšenou rychlostí proudění pitné vody v potrubí a problémům s dodávkou vody. Doporučujeme napouštění bazénů předem konzultovat se zaměstnanci centrálního dispečinku," dodala mluvčí Středočeských vodáren Lenka Kozlová.

Hledaný symbol tetřeva je zpátky na svém místě.
Kultovní zpodobnění tetřeva z mohyly na Toku je zpět
Ilustrační foto
Oprava cyklostezky v Rakovníku začne v létě
Dovolenana piskovně Velké Žernoseky
Kde tráví Češi dovolenou nejraději? V Česku. Když už musejí odjet, chtějí k moři