Některé akce se staly doslova bojem o život pacientů se zástavou oběhu. Ve 128 případech pomáhali s oživováním kolemjdoucí, kteří podle pokynů dispečerek operačního střediska linky 155 prováděli nepřímou masáž srdce. V té souvislosti záchranáři nezapomínají na poděkování všem, kteří se neváhali zapojit. Je to na místě, protože v podobné situaci může rozhodovat doslova každá vteřina. Nejenom o životě, ale i o tom, jestli se oživený pacient dokáže plně uzdravit a nebude se muset potýkat s doživotním postižením.

K častým zásahům patřila asistence u dopravních nehod – přičemž pro léto je typické, že přibývá hromadných havárií se dvěma a více zraněnými. Pacientů, kteří se stali účastníky dopravních nehod, měli středočeští záchranáři během prázdnin 1217.

Ilustrační foto.
Další úseky dálnic budou od příštího roku bez poplatku. Kupony nezdraží

Červenec a srpen tradičně bývají zasvěceny popíjení nebo experimentům s jinými návykovými látkami. Intoxikace jako přímé následky konzumace alkoholu nebo drog si vyžádaly 370 výjezdů – přičemž ve 45 případech se jednalo nezletilé pacienty. Tyhle události, k nimž rozhodně nemuselo dojít, tak získaly převahu nad letními maléry spojenými s aktivitou hmyzu. Alergických reakcí na bodnutí zaznamenali záchranáři 223 – a to na území kraje značně nerovnoměrně. „Nejvíce takových zásahů, 56, bylo na Praze-západ a na Benešovsku; nejméně na Kladensku a Rakovnicku – po deseti,“ připomněla Effenbergerová.

Významný podíl na prázdninových zásazích měly také nárůst počtu psychiatrických diagnóz a sebevraždy (63); ve 199 případech se jednalo o výzvu k výjezdu k agresivní psychóze. Těmi úplně nejčastějšími pacienty nicméně zůstali lidé, jimž se zhoršily jejich chronické obtíže – třeba i vlivem horka nebo jindy netypické aktivity (ať už na sportovištích, nebo například při práci na chalupě).

Zuzana Hejnová na stadionu Olympia v Kutné Hoře.
Hejnová se raduje. Povede ji oblíbená trenérka