Gurmánská benefice Polívková smršť za pořadatelství obecně prospěšné společnosti Ergo Aktiv se uskutečnila v úterý na pražském Andělu a nechyběly na ní ani známé osobnosti. Známí šéfkuchaři tady až do pátku připravují polévky, které si zákazníci koupí za 55 korun, výtěžek pak směřuje k lidem postiženým cévními mozkovými příhodami.

Dvě stě litrů staročeské zelňačky z uzených žeber s maďarskou klobásou a zakysanou smetanou v úterý uvařil šéfkuchař Top Hotelu Praha Zbyněk Ženíšek. Ten připravuje jídlo i pro Hrad a získal řadu mezinárodních ocenění. Pyšnit se může třemi stříbrnými medailemi z národní soutěže kuchařského a cukrářského umění Gastro nebo zlatem z Culinary World Cup Luxembourg.

Zápis v Guinessově knize rekordů

„Na dvě stě litrů zelňačky jsem použil čtyřicet kilo uzených žeber, asi šedesát hlávek zelí, čtyřicet kilo moravské klobásy, dvacet kilo zakysané smetany, dvě a půl kila sladké papriky, tři a půl kila cibulové jíšky a další koření na dochucení," prozradil ingredience šéfkuchař, který je zároveň zapsán v Guinessově knize rekordů v počtu vyřezaných melounů na jednom místě.

Top Hotel Praha dodal na charitativní akci polévku zcela zdarma, výtěžek z prodeje půjde na moderní rehabilitaci pro osoby s poškozením mozku. Kromě samotného šéfkuchaře se objevila na Polívkové smršti i přední česká operní pěvkyně a sólistka Národního divadla Andrea Kalivodová, která polévku nejen ochutnala, ale sama ji zájemcům nalévala. Přítomna byla i známá doktorka Kateřina Cajthamlová.

Čtěte také: K Andělu na polívku? Proč ne? Zahřeje a ještě pomůžete