Při akci pořádané společně s partnerskými státy v rámci preventivního projektu Evropské unie budou specialisté českých hasičů zajišťovat činnosti, v nichž naše země patří ke světové špičce: detekci chemických, biologických, radiologických a jaderných látek včetně odběru vzorků a jejich vyhodnocování. Vedle středočeských a pražských hasičů vysílají své lidi i techniku také specializované pracoviště v Lázních Bohdaneč na Pardubicku a generální ředitelství profesionálních hasičů. V moldavské metropoli Kišiněvě, kam jedou přes Slovensko, Maďarsko a Rumunsko, se setkají s kolegy, s nimiž budou v rámci cvičení spolupracovat: vedle Moldavanů také s hasiči z dalších partnerských zemí projektu, tedy z Běloruska, Ukrajiny, Arménie, Ázerbájdžánu i Gruzie – a ještě z Dánska a z Rumunska.

Před nedělním odjezdem to uvedl velitel jednotky Petr Vodička z Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. „Česká republika se do tohoto cvičení zapojí v rámci pokračujícího projektu zahraniční rozvojové spolupráce Hasičského záchranného sboru ČR s Úřadem pro civilní ochranu a mimořádné události Moldavska, financovaného Českou rozvojovou agenturou,“ osvětlil souvislosti spolupráce.

Od 11. do 14. září se pražské Výstaviště v Holešovicích zaplnilo složkami Integrovaného záchranného systému na akci nazvané V POHODĚ DO ŠKOLY, která byla určena pro děti z mateřských a základních škol.
Představit vybavení dětem vyjeli do Prahy hasiči z devíti středočeských stanic