„Ze západní do střední Evropy bude postupovat studená fronta. Před ní k nám vrcholí příliv velmi teplého vzduchu od jihozápadu," uvedli meteorologové. Současně upozornili na to, že v Česku je i extrémně podprůměrný stav celkového množství ozonu, a tím i vysoký UV index.

Ilustrační foto
Čeští vědci: Život mohl vzniknout z anorganických látek

Lidé by se měli podle meteorologů tedy snažit předejít přehřátí a dehydrataci organismu tím, že omezí fyzickou zátěž, nebudou pobývat na slunci zejména přes poledne a odpoledne a budou pít neslazené nealkoholické nápoje bez kofeinu. Velmi nebezpečné je nechávat děti i zvířata na přímém slunci, zejména ve stojících autech.

V případě, že se lidé pobytu na slunci nevyhnou, neměli by zapomínat na ochranné prostředky jako krémy s vysokým UV filtrem, sluneční brýle a pokrývku hlavy. Horko může způsobit zdravotní potíže hlavně malým dětem, seniorům a nemocným lidem, varovali odborníci. V souvislosti s očekávanými bouřkami zmínili možnost ojedinělého zatopení níže položených míst a sklepů a nebezpečí úrazu předměty, které se uvolní ve větru. Hrozí i zásah bleskem.

Autobus. Ilustrační foto.
Pot a zápach: pražští cestující se v autobusech MHD budou i dále dusit