VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Začíná festival Masopustní hody, potrvá tři týdny

Praha – Právě začíná gurmánský festival, který láká nejen na zabijačkové pochoutky. Jmenuje se Masopustní hody a potrvá do 10. února. V devíti restauracích, převážně pražských, budou šéfkuchaři nabízet speciální menu za jednotnou cenu 290 korun.

21.1.2013
SDÍLEJ:

Začíná festival Masopustní hody, potrvá tři týdnyFoto: archiv

„U většiny lidí jsou zabíjačkové pochoutky oblíbené, nicméně na jídelních lístcích se příliš neobjevují. Přitom je o ně poměrně velký zájem," uvedl Pavel Suchánek, ředitel společnosti Alakarte.cz, která festival pořádá. V pokrmech nebudou chybět jitrnice, jelita, klobásy, vepřová líčka a kolena, jehněčí kotlety i koblihy.

„Bez jitrničky, jelítka i dobré tlačenky si prostě masopust nedokážu představit," podotkl Radek Šubrt, šéfkuchař restaurace Amade, známý z televizní kulinářské show MasterChef.

Jako hlavní chod festivalového menu v pražské restauraci U Modré kachničky II nabízejí vepřové kolínko pečené na jablkách. „Masopustní festival je dobrou možností, jak českou kuchyni více prezentovat. Česká kuchyně je u nás oblíbená a my neustále hledáme cestičky právě k tradičním českým jídlům. Pátráme po starých receptech v antikvariátech, objíždíme různé archivy, kde lze tušit zachovalé staré recepty," podotkl Michal Váňa, šéfkuchař pražské restaurace U Modré kachničky II.

Mezi festivalovými předkrmy lze nalézt třeba domácí vepřovou tlačenku, zabíjačkovou játrovou paštiku, domácí škvarkovou pomazánku. Mezi dezerty pak třeba švestkový koláč z lineckého těsta s ořechy, hruškový koláč, domácí vdolky s bio povidly, kynuté skořicové šišky.

Loňský ročník festivalu Masopustní hody navštívilo před tisíc zájemců.

„Věřím, že se tento počet letos podaří překonat," dodal Pavel Suchánek. Rezervace se zajišťuje přes web www.alakarte.cz.

Zúčastněné restaurace a jejich hlavní chod:

Praha - Amade (Vepřová krkovička pečená metodou sous-vide se segedínským zelím a karlovarským knedlíkem, Ambroisie Caffé Restaurant (Konfitované vepřové kolínko na pivě), Grand restaurant St. Tropéz (Selečí kolínko s dušenými kapustičkami se slaninou) , Green House (Domácí jitrnice a jelítko se staročeskou lepenicí), Jewel Café Bar (Jehněčí kolínko na pivě), School restaurant a lounche (Pečený bůček na kofole s pastinákovým pyré), U Modré kachničky II (Vepřové kolínko pečené na jablkách).

Beroun - Sosta Restaurant Cafe (Domácí vyuzený jazyk).

Autor: Jiří Macek

21.1.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kanadská borůvka

Za borůvkami nemusíte do lesa, můžete je mít i na balkóně

Petici, kterou sepsal  před dvěma týdny  Jiří Míka z Berouna,  už podepsaly tisíce lidí.
1 20

Pivaři chtějí výjimku ze zákona, sepsali petici

U Žebráku otevřeli novou halu, město průmyslovou zónu rozšiřovat nehodlá

Žebrák  /FOTOGALERIE/ - V průmyslové zóně u Žebráku byla otevřena nová skladovací hala. Nachází se v blízkosti silnice propojující město s Hořovicemi, hned u napojení na plzeňskou dálnici D5. Jedná se o rozlehlý objekt o rozloze 24 tisíc metrů čtverečních.

Mladým lidem ničí život kyberšikana

Beroun /FOTOGALERIE/ - Mládež zažívá nový fenomén - kyberšikanu. Ta se šíří jak sociálními sítěmi, tak prostřednictvím mobilních telefonů. Oběťmi jsou hlavně dívky od čtrnácti do sedmnácti let.

Od zmalovaných fasád pomáhají legální plochy

Region /FOTOGALERIE/- Graffiti Ozdoba nebo ostuda měst? Pohled na ně je pokaždé jiný. Sprejeři mohou být postrachem města, nebo se jejich obrazy mohou dostat do galerie. Za malování po zdech, kde to není povoleno, jim hrozí až tři roky vězení. Někde na jejich dopadení vypisují finanční odměny. Své kouzlo a opodstatnění mají legální plochy. S nimi v některých městech divoké sprejerství téměř skončilo.

OBRAZEM: Branovský přívoz je v plném provozu

Branov – Víkend s letními teplotami přilákal do Luhu pod Branovem velké množství návštěvníků, takže převozníci měli plné ruce práce. Zvlášť v sobotu při Pochodu Krajem Oty Pavla dolu k řece sešel téměř každý. Někteří lidé neodolali a zaplavali si v Berounce. Voda byla prý příjemně teplá. Převozníci na branovském luhu dosud převáželi jen o víkendech. O prázdninách to bude každý den. Stačí zazvonit na kolejnici.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies