„U většiny lidí jsou zabíjačkové pochoutky oblíbené, nicméně na jídelních lístcích se příliš neobjevují. Přitom je o ně poměrně velký zájem," uvedl Pavel Suchánek, ředitel společnosti Alakarte.cz, která festival pořádá. V pokrmech nebudou chybět jitrnice, jelita, klobásy, vepřová líčka a kolena, jehněčí kotlety i koblihy.

„Bez jitrničky, jelítka i dobré tlačenky si prostě masopust nedokážu představit," podotkl Radek Šubrt, šéfkuchař restaurace Amade, známý z televizní kulinářské show MasterChef.

Jako hlavní chod festivalového menu v pražské restauraci U Modré kachničky II nabízejí vepřové kolínko pečené na jablkách. „Masopustní festival je dobrou možností, jak českou kuchyni více prezentovat. Česká kuchyně je u nás oblíbená a my neustále hledáme cestičky právě k tradičním českým jídlům. Pátráme po starých receptech v antikvariátech, objíždíme různé archivy, kde lze tušit zachovalé staré recepty," podotkl Michal Váňa, šéfkuchař pražské restaurace U Modré kachničky II.

Mezi festivalovými předkrmy lze nalézt třeba domácí vepřovou tlačenku, zabíjačkovou játrovou paštiku, domácí škvarkovou pomazánku. Mezi dezerty pak třeba švestkový koláč z lineckého těsta s ořechy, hruškový koláč, domácí vdolky s bio povidly, kynuté skořicové šišky.

Loňský ročník festivalu Masopustní hody navštívilo před tisíc zájemců.

„Věřím, že se tento počet letos podaří překonat," dodal Pavel Suchánek. Rezervace se zajišťuje přes web www.alakarte.cz.

Zúčastněné restaurace a jejich hlavní chod:

Praha - Amade (Vepřová krkovička pečená metodou sous-vide se segedínským zelím a karlovarským knedlíkem, Ambroisie Caffé Restaurant (Konfitované vepřové kolínko na pivě), Grand restaurant St. Tropéz (Selečí kolínko s dušenými kapustičkami se slaninou) , Green House (Domácí jitrnice a jelítko se staročeskou lepenicí), Jewel Café Bar (Jehněčí kolínko na pivě), School restaurant a lounche (Pečený bůček na kofole s pastinákovým pyré), U Modré kachničky II (Vepřové kolínko pečené na jablkách).

Beroun - Sosta Restaurant Cafe (Domácí vyuzený jazyk).