VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zmrzlina je fenomén pro všechny generace

Region - Lákavé lahodné sladké pokušení v podobě zmrzliny má tisíce podob. Výběr je v současnosti veliký a cena za jediný kopeček není zanedbatelná. I proto se zákazníci nespokojí s ledasčím, jako tomu bývávalo a žádají vysokou kvalitu.

17.5.2017 AKTUALIZOVÁNO 17.5.2017
SDÍLEJ:

Zmrzlina. Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Ludmila Korešová

Díky rostoucí konkurenci si lidé mohou vybrat z mnoha druhů. Někdo dává přednost klasické jahodové a vanilkové, jiný touží po něčem onačejším. Pro Čechy byla vždy neopakovatelná zmrzlina na Jadranu stejně jako v sousední Itálii, k jejich kvalitě se však i tuzemská v současnosti mnohdy přibližuje.

Kladno

Vyhlášenou zmrzlinu si díky tomu mohou lidé z Kladenska zakoupit v řadě míst. Oblíbenou mají například v Cukrářství Pudilovi v Kladně i Slaném, v Italské cukrárně na Londě ve Slaném či na náměstí nebo v nedaleké Kačici, kam se před časem přestěhoval uznávaný zmrzlinář z Tuchlovic se svojí značkou 2AD.

Rakovník

Nejen chuť ale i zdraví rozhodují. Bezlepkovou kopečkovou zmrzlinu prodávají například v Rakovníku ve Světě čaje, kávy a oříšků v domě u Ludvíka Cédla. Denně i 100 porcí.

„Odebíráme zmrzlinu od firmy Ňam Ňam z Velké Dobré na Kladensku, kde ji vyrábějí z přírodních ingrediencí. Nejoblíbenější je u našich zákazníků určitě příchuť královský nugát," řekla Dagmar Janoušková, majitelka provozovny. Vyrobit vlastní speciální pivní příchuť se rozhodli v Divadelní restauraci v Rakovníku. „Chtěli jsme se odlišit od konkurence a taky nabídnout něco jiného. Při posvícenském víkendu jsme ji museli dvakrát přidělávat," uvedla obsluha restaurace.

Beroun

Na Berounsku se těší velké oblibě Hýskovská zmrzlina. Pochutnáte si na ní v Hýskově, Králově Dvoře, na městské hoře v Berouně, v restauracích v Karlštejně či Svinařích. „Dříve byla v kurzu vanilková, ale od té doby, co vyrábíme domácí ovocnou zmrzlinu, je to padesát na padesát," říká majitel a výrobce Hýskovské zmrzliny Jan Blahovec. Jejich novinkou je citrusová zmrzlina Calamansi.

Výtečnou zmrzlinu mají v Berouně také u Horní brány.

Příbram

Ve speciálním obchodě se zmrzlinou La favorita v Příbrami je největším hitem pistáciová zmrzlina. Na její výrobu si nechávají vozit pistácie až ze Sicílie. „Kromě dalších příchutí si lidé chválí zmrzlinu s portským vínem a děti nejvíce vítají posypání lentilkami.

Pro všechny zmrzlináře platí stejné. Jak vyjde sluníčko, mají plno.

Autor: Kateřina Husárová

17.5.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Středočechů přibývá. Může jich být víc o statisíce

Ilustrační foto
18

Zdravotnictví čeká velký třesk. Síť nemocnic prořídne

Ptejte se Marka Potěšila

Beroun - Manažer hokejistů HK EasyFlyers Králův Dvůr Marek Potěšil bude ve čtvrtek od 12 hodin hostem on-line rozhovoru Berounského deníku. 

Divočina v poslední minutě, jinak nuda. Hráli jsme hrozně, řekl Hořava

Třebíč – Půl minuty před koncem zápasu dostali rytíři na ledě Třebíče gól na 2:1 a schylovalo se k první porážce v sezoně. Tu nakonec kladenští hokejisté skutečně neodvrátili, ale Tomáš Kaut ještě stihl vyrovnat a rozhodl teprve Erat v prodloužení. Třebíč má první dva body v sezoně, Středočeši se udrželi v čele tabulky.

K vrcholům turistické sezony bude patřit příjezd harleyářů

Střední Čechy – Jaký symbol by bylo ideální použít pro turistickou nabídku Středočeského kraje? Nemusí to být zrovna silueta Karlštejna, což by asi leckoho napadlo v prvním plánu. Možností se může nabízet víc. Což třeba jedinečná podoba chrámu svaté Barbory? Nebo snad stylizovaný skanzen? A pokud bychom chtěli být aktuální a připomenout si chystané akce k stému výročí ukončení první světové války a vzniku samostatného Československa, nabízelo by se i Konopiště – vždyť smrtí tamějšího pána v Sarajevu hrůzy Velké války vlastně začaly…

Knihu o Tetíně a Ludmile vymysleli jeskyňáři

Tetín – O obci Tetín vyšla další zajímavá kniha nazvaná Tetín svaté Ludmily. Kniha Václava Cílka, Martina Majera a Radoslavy Schmelzové se před pár dny dočkala slavnostní požehnání od římskokatolického duchovního a pomocného biskupa pražského Václava Malého.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení