Tentokrát poškozený naletěl podvodníkovi, který v rámci aukce nabízel na internetovém portálu notebook Acer Aspire.

Poškozený aukci na počítač vyhrál a prodávajícímu zaplatil převodem na jeho bankovní účet požadovanou finanční částku. Ta byla ve výši 13 800 korun. Pachatel, po kterém nyní pátrá policie, peníze přijal, ale zaplacené zboží, zákazníkovi nezaslal.

„Poškozenému do současné doby nezaslal zboží a ani mu nevrátil jeho peníze. Se zákazníkem přestal komunikovat," uvedla k případu mluvčí berounské policie Marcela Pučelíková.

Toto není ojedinělý případ, kdy někdo z lidí naletěl při obchodování na internetu podvodníkovi. Jen v berounském regionu se jedná každoročně o desítky lidí, kteří prodávajícímu pošlou za objednané zboží peníze předem a pak už jen trpělivě a marně čekají až jim přijde objednaná věc.

Na policii se už obrátili i lidé, kterým místo zboží přišla v balíčku mouka, stavební suť, cihly či kameny. Nejčastěji, ale podvodní prodejci nepošlou zákazníkovi nic a přestanou s ním komunikovat. Svoji nabídku stáhnou z internetového portálu a zmizí. V tomto případě přišel poškozený téměř o čtrnáct tisíc korun, policie ale zaznamenala i případy, kdy lidé přišli i o desítky tisíc korun.

Jeden pán z Berounska si například koupil prostřednictvím internetu traktor. Zaplatil za něj zálohu padesát tisíc korun a čekal až se mu prodávající ozve. Ten z něho nakonec vymámil ještě dalších 25 tisíc korun a pak s ním přestal komunikovat. Policie proto lidem radí, aby neposílali peníze za objednané zboží předem a aby si prodávajícího prověřili.