ÚTERÝ

16:51

Kvůli povodňové pohotovosti bylo v pondělí a v úterý vyhlášeno v ZŠ Zadní Třebaň vyhlášeno ředitelské volno. 

16:47

Centrální parkovitě v Karlštejně je zaplavené. Parkování je možné u vinice (před benzínovou pumpou) a také už se dá parkovat u vlakového nádraží. Ve spolupráci s Městysem Karlštejn bylo rozhodnuto umožnit všem zájemcům o prohlídku hradu zaparkovat svá vozidla i autobusy u hradu na parkovišti pro svatby.

16:41

Zkušební laboratoř ČEVAK, se sídlem v areálu Vodovodů a kanalizací v Berouně, a.s., je připravena zajistit jednotlivým majitelům zatopených studen orientační kontrolu kvality pitné vody. Požadavky na rozbory přijímá od 7:00 do 14:00 hod. (nejlépe okolo 7:00 hod.) na tel. číslech 311 747 165, 311 747 166 a případně 606 666 912.

16:20

Zatopené parkoviště a kemp v Karlštejně přitahuje turisty. Ze všech nejvíce si je fotí cizinci.

15:50

V Srbsku uklízejí zaplavené komunikace a lidé se vracejí do svých domovů.

15.46

V Karlštejně mají stále problém s parkováním. Na místním parkovišti je stále spousta vody a návštěvníci hradu odstavují vozidla, kde se dá.

15:42

Berounky se stále scházejí lidé. Přicházejí i rodiny s dětmi. Každý s napětím sleduje, zda řeka klesá. Berouňáci vzpomínají i na dramatické situace z roku 2002.

15:29

Odbor sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu Beroun nabízí občanům města Beroun a občanům spádového území sociální poradenství a pomoc s vyřizováním žádostí o dávky mimořádné okamžité pomoci.

15:26

Také z budovy masny na berounském Husově náměstí neustále čerpají vodu ze zapalveného sklepa. 

15:10

Do pomoci s následky ničivých povodní se zapojuje Farní charita Beroun. Nabízí pomoc klientů sociální rehabilitace s koučem, nouzové ubytování pro seniory a sociální šatník. "Občané Berouna a okolí se na nás mohou obrátit s žádostí o pomoc při likvidaci škod. Jsme připraveni do terénu vyslat 8 mužů, kteří pomohou na zasažených místech s úklidem, vyklízením sklepů a podobně. Bohužel nemáme k dispozici vysoušeče a elektrocentrály, ale zdarma poskytneme jakékoliv oblečení z benefičního obchodu Charity Šop, který jsme před nedávnem otevřeli v Hořovicích" informovala veřejnost Jitka Kebrlová, tisková mluvčí FCHB. Odboru sociálních věcí Města Beroun pro případ nouze Farní charita nabídla pro evakuované seniory náhradní ubytování v prostorách Stacionáře sv. Anežky České. Ústředí organizace, Dům Charity na Zavadilce, Cajthamlova ul. 169 je také sběrným místem humanitární pomoci, odkud bude distribuována do postižených míst.

15:00

Velitel berounských hasičů varuje před předčasným čerpáním vody ze sklepů. Voda by se neměla čerpat, dokud bude platit 3. stupeň povodňové aktivity a hladina neklesne pod 4 metry. "Bylo by to velmi nebezpečné," uvedl velitel berounských hasičů Tomáš Hradil.

14:57

Dle informací VAK Beroun je ode dne 4. června ve vodovodní síti obce Hýskov nepitná voda. Cisterna s pitnou vodou je umístěna na návsi , další cisterna  průběžně projíždí obcí.

14:51

Parkoviště na Boškově statku v Berouně bude ještě během úterý zprovozněno. Zavírat se začalo v pondělí během poledne. 

14.44

Středeční zkouška sirén je zrušená. Rozhodl o tom Krizový štáb Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.

13:52

Český Červený kříž v Berouně prosí o pomoc. Pořádá sbírku čistících prostředků, hadrů na vytírání, košťat a další sanity pro lidi ze zatopených oblastí. Vše potřebné můžete nosit nepřetržitě do ČČK Beroun, Komunitní centrum, Bezručova ulice. Sbírka bude končit v pátek večer, pak bude vše převezeno lidem do zatopených oblastí. 

13:31

Hladina Berounky v Srbsku klesá, ale z 55 lidí, kteří museli opustit své domovy, se mohou zpět vrátit jen někteří. Některé domy jsou stále ještě zatopené.

13:20

Silnice mezi Karlštejnem a Srbskem je už průjezdná

13:01

Speciální povodňové linky v Berouně budou fungovat i v úterý 4. 6., a to od 8 do 18 hodin. Tel: 311 654 113 a 311 654 112.

12:55

„Nejhorší sice máme snad za sebou, je třeba být ale pořád ve střehu," uvedl velitel hasiči Tomáš Hradil. I z tohoto důvodu zatím zůstanou Na Ostrově mobilní protipovodňové ochrany i pytle s pískem. Minimálně po dobu, kdy bude platit 3. povodňový stupeň.

12:52

Krizový štáb v Berouně znovu zasedal v úterý v 9:00. Podle starostky Šárky Endrlové se naštěstí nenaplnily nejhorší prognózy a Berounka v Berouně nepřesáhla hranici 6 metrů. Nicméně v Berouně nadále platí 3. stupeň povodňové aktivity. A dle prognóz ČHMÚ ještě několik dní platit bude! Berounka totiž klesá jen velmi pozvolna, hladina zatím neklesla ani pod 5 metrů. Navíc jsou hlášeny další srážky.

12:26

Nabízenou pomoc Stanislavy Horákové, která obyvatelům Berounaa okolí nabízela evakuaci zvířat během povodní, využil jen jeden majitel psa, podle našich informací bezdomovec. 

12.05
Z
atím není možné, aby se senioři vrátili do berounského městského penzionu. Jsou stále obavy ze spodní vody. Penzion pro seniory v berounské lokalitě Na Parkáně je napojený na povodňovou komisi města, o návratu seniorů rozhodnou její členové, nyní se nedá určit, kdy k tomu dojde.

11:49

Restauraci U Štiky na levém břehu Berounky řeka v noci neušetřila. Více v chytané reportáži. Majitelka ale vzkazuje všem, že v pátek otevírají! Těšte už na páteční akci, v sobotu pak následuje festival založený na mapování historie bluegrassových a country kapel v Berouně a okolí.

11.35
Řada obchodníků z berounského Husova náměstí stále odčerpává vodu ze sklepů. Většina prodejen je uzavřená.

11.26
Berounská obchodní akademie hlásila v pondělí předpokládané škody ve výši dvě stě tisíc korun. V úterý se však částka vyšplhala na dva miliony. V budově je zatopený bazén, jeho strojovna nebo i kuchyně. Škola je bez elektřiny a učit se zde nebude nejméně do pátku.

11:06

Lidé začínají obvolávat pojišťovny. Kromě jiných i restaurace U Štiky. 

10:59

Hotel Na Ostrově stále  čerpá vodu, naštěstí jen ze sklepů. Postavené protipovodňové bariéry nakonec naštěstí nemusely čelit náporu vody. 

10:52

Právě probíhá porada o návratu seniorů do berounského penzionu pro seniory v lokalitě Na Parkáně. 

10:36

Tradiční Vítání občánků, které se mělo na berounské radnici konat ve středu 5. 6. odpoledne, muselo být z technických důvodů zrušeno. Náhradní termín bude přesunut pravděpodobně na září.

9.52
Cestující, kteří odjíždějí z berounského vlakového nádraží, měli obavy ze zpoždění vlakových spojů. Řada z nich si ověřila odjezd na zákaznické Českých drah. „Dostala jsem přesné informace v pondělí večer i v úterý ráno. Spojovatelka mi sdělila řadu podrobností. Například jsem dozvěděla, kde musí vlak zpomalit, nebo kde čeká na další spoje," prohlásila studentka z Berounska, která se chtěla včas dostat na zkoušku.

9:44

Městský úřad v Berouně je z technických důcodů uzavřen. 

9:30

V Srbsku postavili pro obyvatele vyplavených domů stan s lavicemi. Lidé mají k dispozici také teplý čaj.

9:15

Hasiči zahájili odstraňování bahna z pozemních komunikací a odčerpávání zaplavených sklepů. V Králově Dvoře byli vodou z rozvodněné Litavky nejvíce postiženi obyvatelé Fučíkovi ulice.

9:03

Krizový povodňový štáb se znovu sešel v 9 hodin. 

8:43

Berounský aquapark Laguna zůstává i dnešní den uzavřený.

POVODŇOVÉ ZPRAVODAJSTVÍ Z PONDĚLÍ ČTĚTE ZDE

8:41

Lávka přes Litavku k vlakovému nádraží je otevřená. Lávka k autobusovému nádraží zůstává nadále uzavřena.

8:40

Řeka Berounka kulminovala podle údajů ČHMÚ přibližně na 580 cm hodinu před půlnocí. Nyní nadále pomalu klesá. V 7:20 naměřil ČHMÚ 541 cm v Berouně, průtok 997 m3/s.
Klesá i Litavka, kolem 4. hodiny ranní klesla pod 2 metry a nadále se hladina snižuje.

8:32

Doprava ze Strakonické na Prahu je odkloněna z Dobříše přes Hostomice.

8:03

Zjišťovali jsme situaci na berounském autobusovém nádraží a na sousedním Zborovského nábřeží. Berounka už proti noci znatelně opadává, přesto hladina řeky stále dosahuje až k domům. 

7:01

Berounka v Berouně kulminovala kolem 23. hodiny, kdy dosáhla 579 cm. 

6:50

Do rána by Berounka měla pozvolna klesat i v Berouně. Třebaže se postupně počítá s upouštěním přehrady Hracholusky, ta je podle vodohospodářů pod kontrolou. Na podobnou situaci se připravovala po celý květen, kdy upouštěla velké množství vody. Situaci v Berouně by tak neměla nijak výrazně ovlivnit. Litavka nadále klesá. Na Husově náměstí a v přilehlé Havlíčkově ulici se večer objevila voda z dešťové kanalizace. Situaci zkomplikovali i ti, kteří předčasně začali čerpat vodu ze sklepů.