Napondělní tiskové konferenci starosta Berouna Jiří Besser oznámil, že se chce dostat do poslanecké sněmovny. Na jaře bude v parlamentních volbách kandidovat za TOP 09, kde je dokonce na druhém místě.

Pro veřejnost je to velké překvapení. Jiří Besser, který je již patnáct let starostou města, se netajil tím, že v příštích komunálních volbách už na tento post kandidovat nebude a že si chce od politiky odpočinout.

„Moje rozhodnutí končit na postu starosty Berouna trvá. Na tom výsledky parlamentních voleb nebudou mít žádný vliv,“ uvedl na tiskové konferenci Jiří Besser.

O kandidatuře do parlamentních voleb podle jeho slov ještě před třemi měsíci neuvažoval. „Politická platforma TOP 09 je mi blízká, stále více mě tato myšlenka oslovovala. Nakonec jsem se rozhodl během třech dnů, velkou roli hrála i skutečnost, že mohu stále zůstat nezávislým kandidátem,“ přiznal Jiří Besser, který zároveň nevylučuje, že by se jednou členem strany mohl stát.

Jiří Besser na kandidátní listině nahrazuje dosavadního kandidáta Věslava Michalika, starostu Dolních Břežan. „Rozhodl se odstoupit z kandidátky, aby se mohl plně věnovat projektu evropské vědecké infrastruktury v jejich městě,“ vysvětlil změnu na kandidátní listině Miroslav Kalousek. Podle jeho slov je Jiří Besser příkladným kandidátem jejich platformy. „Chceme lidi, kteří v dosavadní praxi již předvedli své schopnosti,“ uvedl Miroslav Kalusek.

Kandidatura Jiřího Bessera včera řadu Berouňanů překvapila. „Netušil jsem to, ale na druhou stranu se to přece dalo čekat,“ říká Jiří Vašovský z Berouna.

Berounský deník připravuje na středu on-line rozhovor s Jiřím Besserem.