Lidé bez přístřeší mají už své zkušenosti a před mrazem se snaží ukrýt v opuštěných budovách nebo třeba v blízkosti teplovodů.

To ale není jediná možnost, jak mohou bezdomovci bojovat s mrazem. Lidé bez přístřeší totiž mají možnost využít pomoc, kterou jim nabízí Farní charita Beroun. Azylové dům sv. Jakuba i noclehárna na Zavadilce jsou v současnosti zaplněné do posledního místa. Kapacita je sedmnáct lidí a ta je v posledních dnech vyčerpaná. Azylový dům je určen mužům v nepříznivé sociální situaci, bez přístřeší a v krizi, starším 18 let. Zařízení slouží přednostně klientům s trvalým bydlištěm v regionu Beroun. Noclehárna při azylovém domě má poskytnout dospělým mužům v krizové životní situaci jednorázovou pomoc nezbytnou pro překlenutí této situace. Ubytování je poskytováno v maximální délce 10 dní za 30 kalendářních dní.

Od úterní noci je v Berouně navíc v provozu takzvaná Teplá židle. „Krizový noční provoz neboli projekt Teplá židle znamená poskytnutí místnosti se sociálním zázemím, kam se mohou osoby bez přístřeší zdarma uchýlit 
v mrazivém počasí při teplotách pod -10°C. Představuje prevenci před umrznutím či újmy na zdraví. I při důsledné přípravě se jedná jen o provizorní a přechodné opatření, které není sociální službou 
a neřeší systémově problematiku bezdomovectví na území města Berouna," zdůraznila za Farní charitu Beroun Jitka Papežová.

Projekt Teplé židle se rozběhl v roce 2012 a jeho provoz je financován z městského rozpočtu. „Na krizovém provozu spolupracuje Městská policie Beroun a je realizován v prostorách Farní charity Beroun v Denním centru pro osoby bez přístřeší a od letoška nově i v buňce umístěné na dvoře Azylového domu sv. Jakuba na Zavadilce v Berouně," vyjmenovala místa, kde se lidé bez přístřeší mohou schovat v současných mrazivých nocích.
Teplá židle je otevřena od 18 do 6 hodin. „V loňském roce nebylo díky mírné zimě zapotřebí Teplou židli otevřít," dodala Jitka Papežová.

Azylový dům sv. Jakuba, noclehárna, projekt Teplá židle. To nejsou ale jediné formy pomoci bezdomovcům, které Farní charita zprostředkovává. Jak je možné dále lidem bez domova pomoci, o tom jsem hovořili s Jitkou Papežovou, vedoucí komunikačního a IT úseku Farní charity Beroun: 

Jaké další možnosti nabízí Farní charita pro lidi bez přístřeší v těchto mrazivých dnech? Máte třeba prodlouženou otevírací dobu v Denním centru?
Ne, otevírací doba Denního centra je po celý rok neměnná, denně od 8.00 do 15.30 hod. K úpravě provozní doby jsme ale přistoupili od této neděle 17. 1. na Noclehárně, kterou pro jednorázové přespání otevíráme místo v 18 hodin již od 16 hodin. Při mrazech na provoz Denního centra navazuje právě Teplá židle, která je otevřena od 18.00 do 06.00 hodin. Vzhledem k předpovědi počasí jsme Teplou židli zahájili
v noci z úterý na středu.

Máte dostatek teplého oblečení a dek? Jak by mohla v současné době pomoci veřejnost?
Naopak, kvůli jejich nedostatku jsme vyhlásili sbírku zimního ošacení. Urgentní nedostatek máme přikrývek (dek i spacáků), pánských zimních bund a obuvi. Pokud doma najdete věci, které jste ochotni darovat, přineste nám je prosím do Denního centra 
v Berouně. Veškerá materiální pomoc bude ihned distribuována klientům.

Na co se v současném mrazivém počasí zaměřuje terénní pracovník Farní charity?
Jako vždy na klienty. Snaží se potkávat lidi se zdravotním problémem nebo starší osoby a stará se o kontakt s nimi 
a zkouší je motivovat, aby využívali služby Denního cen-tra, kde mohou každý den od 8 do 15.30 hodin nalézt zázemí. Díky soustavné celoroční práci našich pracovníků klienti 
o těchto možnostech vědí. Navíc, obecně před každou zimou terénní pracovníci řeší individuálně s klienty jejich bydlení. Pro ty, kteří skutečně spí venku, zajišťuje náš pracovník alespoň oblečení a vybavení na spaní. Díky tomu se nám daří výrazně redukovat vážné zdravotní komplikace způsobených mrazem či smrt lidí na ulici.