Zájem spotřebitelů o biopotraviny v posledních letech roste. Produkty ekologického zemědělství začínají být i u nás oblíbené, jejich prodej ročně vzrostl o 30 až 40 procent. Lidé považují biopotraviny za zdravější, oblíbili si je zejména kupující s vyšším vzděláním a rodiny s malými dětmi.

„Biopotravina je vyrobena ze surovin ekologického zemědělství, což je způsob hospodaření se vztahem k půdě, rostlinám, zvířatům a přírodě. Zvířata na ekofarmách mají výběh, čerstvou pastvu a jsou krmena přirozenými krmivy. Při zpracování se nepoužívají umělá barviva, konzervační látky nebo ochucovadla,“ řekla zástupkyně obchodního řetězce, který biopotraviny prodává.

„Je to hodně módní záležitost a také věc filozofická, jestli někdo chce jíst potraviny, které jsou vyráběny ekologičtějším způsobem. Nemyslím si ale, že by byl zásadní rozdíl v kvalitě výsledného produktu,“ řekl odborník na výživu.
Zdraví zákazníka je chráněno zákonem, který garantuje, že si nekoupíme v obchodě zdraví škodlivou potravinu. Jinou věcí je, že si člověk vybere špatnou potravinu z hlediska momentálního zdravotního stavu.

Má-li nadváhu nebo vysoký cholesterol, uškodí mu biobůček stejně jako normální a měl by si dát maso libové. Zatím není jednoznačně prokázáno, že by biovýrobky měly zásadně pozitivní dlouhodobý vliv na lidské zdraví. V Česku zatím průzkumy nejsou, ale
v zahraničí naznačují příznivý vliv na lidské zdraví. Je to hlavně věc životního stylu. Ten, kdo kupuje biopotraviny, dává najevo svůj kladný vztah k životnímu prostředí, ve kterém žije.