Starosta Lážovic řeší několik měsíců uskladnění neznámých látek v uzavřeném objektu. O tom, že občané informovali starostu Jiřího Budila o viditelných olejových skvrnách na hranici obecní cesty, a o prvním místním šetření, které proběhlo koncem letošního června, jsme vás informovali minulý týden. Čtvrt roku urgoval starosta řešení výskytu nebezpečných chemikálií v obci. Žádné odpovědi se však z odboru životního prostředí Městského úřadu
v Hořovicích nedočkal.

Údaje o množství neznámých látek se neshodují

Druhý termín místního šetření v Lážovicích byl odborem životního prostředí stanoven až na včerejší ranní hodiny. Sešli se zde zástupci hořovického odboru životního prostředí, starosta obce a jednatel firmy ZK-ZA Servis, která je vlastníkem objektu, v němž se neznámé látky nacházely.

Při šetření byl proveden průzkum pozemku i objektu firmy, kde se měly chemikálie nacházet. „Žádné sudy na místě nejsou a jeden sud, o který při prvním šetření šlo a ve kterém byla vazelína, se v objektu nenachází,“ uvedla zástupkyně odboru životního prostředí po provedení místního šetření a dodala, že po této stránce je havárie vyřešena.

Přitom společník firmy ZK- -ZA Servis Zdeněk Koreš v rozhovoru z minulého týdne potvrdil, že reaguje na zprávu v Berounském deníku a najatá firma právě odváží z pozemku nádoby s topným olejem. „Měli jsme určitý investiční záměr, který se nám nepodařilo letos realizovat, stejně bychom
s tím museli něco provést. Investiční záměr je přesunutý a materiál, který firma nehodlala dále využít, se rozhodla odstranit,“ sdělil jednatel firmy Jaroslav Švéda a dodal, že sud, ze kterého látky unikaly, musela v objektu přesunout neznámá osoba, která odkryla i víko od nádoby.

Druh chemických látek zůstal v utajení

Jednatel firmy ZK-ZA Servis předložil při včerejším místním šetření doklad o likvidaci látek. Určení a množství látek zůstalo v utajení. Údaje nebyly do zápisu ze šetření zaneseny a doklad se nestal součástí zápisu. Nebyl předložen ani starostovi Lážovic. „Majitel dokladem dokazoval druh látky. Zpětně těžko někdo z nás prokáže, jestli tam bylo něco jiného. Pokud se starosta na místě spokojil s tím, že doklad existuje, a nepožádal o jeho předložení, nemuseli jsme mu ho ukázat,“ sdělil vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu Hořovice František Marek.

Podle zástupců životního prostředí i jednatele firmy ZK- -ZA Servis měl starosta obce oslovit nejprve majitele objektu. Starosta Lážovic je však jiného názoru. „Náš obecní úřad je tvořen z neuvolněných pracovníků, všichni jsou zaměstnáni a práci pro obec se věnují po večerech. Odbor životního prostředí jsme požádali jako nadřazenou složku, aby případ projednal. Předpokládali jsme, že věc se bude řešit v součinnosti s hasiči, že bude přizvána specializovaná firma, nebo vyzvou majitele, aby si ji sám objednal,“ nesouhlasí s postupy úřadů Jiří Budil.