Jedna z nich se uskutečnila ve čtvrtek odpoledne. František Frolík zde křtil svou první knihu věnovanou jeho koníčku, autogramům.

Kniha nese název Osobnosti Berounska a Hořovicka a najdete zde sto autogramů známých osobností, které v tomto regionu žily, pracovaly, narodily se zde nebo měly jiný blízký vztah.

„Sbírám autogramy již třicet let a mám jich ve sbírce kolem sedmi tisíc. Na impulz jednoho mého kamaráda jsem se rozhodl zpracovat knihu," uvedl pro Berounský deník autor František Frolík.

A které slavné osobnosti v knize najdete? „Je těžké vyjmenovat jen některé. Ale tak za všechny mohu jmenovat například Jarmilu Novotnou, pobýval tady také Mikoláš Aleš, Karel Jaromír Erben, Jan Neruda a řada dalších," vyjmenoval některé osobnosti, jejichž autogramy v knize najdete.
Spolu s autogramy si budete moci přečíst i řadu zajímavých informací o zmíněných osobnostech. Ale podstatou knihy jsou právě autogramy.
V knize jsou autogramy nežijících osobností. Takže sehnat takový podpis rozhodně není jednoduchá záležitost. Jak se dá takový autogram získat? „ Jsem v klubu sběratelů autogramů, kde pořádáme různě aukce. Dále se pak autogramy další sehnat třeba v antikvariátu nebo v aukcích třeba i na internetu," uvedl František Frolík.

Vyjmenovat autogramy, kterých si František Frolík nejvíc považuje, je prý velmi těžké. „Mezi těmi sedmi tisíci je takových totiž celá řada. Ale v oblibě mám například autogramy od sochařů a malířů, kteří se podíleli na výzdobě Národního divadla. Pak z takových těžko dostupných mohu jmenovat dopis Jiřího Wolkera," svěřil se nám František Frolík.

Ačkoli se to možná nemusí mnohým zdát, sbírání autogramů je i finančně náročný koníček. „Ty vzácnější se totiž pohybují i v řádech několika tisíc korun," přiznal Deníku František Frolík.

Knihu s názvem Osobnosti Berounska a Hořovicka podpořil i Krajský úřad Středočeského kraje z fondu hejtmana, který na akci zastupoval náměstek Jiří Peřina. „Já jsem se k této záležitosti také vyslovoval, protože hejtman dává pravomoc vyjadřovat se k lokálním záležitostem teritoriálnímu radnímu.
Takže jsem tento projekt rád podpořil," uvedl Jiří Peřina.

U křtu knihy nechyběli ani ředitel domova seniorů Ondřej Šimon, ředitelka Muzea Českého krasu Karin Kriegerbecková nebo nakladatel knihy.
Pokud chcete knihu koupit ještě pod vánoční stromeček, seženete ji v knihkupectví v Berouně pod Plzeňskou bránou a v Muzeu Českého krasu.