Ta je s tímto starobylým hradem už skoro v těsném spojení. Veselé víkendy tu pořádala pravidelně řadu let. Před třemi roky si ale dala menší přestávku.

„Veselé víkendy jsme na Točníku pořádali každý rok. Asi po patnáctém ročníku jsme s nimi skončili. Ty poslední se nám přestaly vyplácet a byla s nimi akorát spousta starostí. Lidem zřejmě zevšedněly a nelákaly je. Někdy nám také nepřálo počasí a lidé raději zůstali doma. Tak jsem s nimi na nějakou dobu skončil. Dali jsme si menší tříletou přestávku," uvedl vedoucí skupiny Gladius Libor Plecitý.

Ale ani během těchto tří let šermířská skupina, která je vlastně občanským sdružením, na poli kultury nezahálela. Účastnila se různých akcí i pro děti.

Během sezóny pětičlenná šermířská a divadelní společnost absolvuje více jak sto dvacet vystoupení, a to zaměřené jak na šermířské souboje, tak i na tanec a divadlo.

Po tříleté přestávce občanské sdružení Gladius pobavilo návštěvníky hradu Točník zcela novým vtipným programem. Scénky a humorná vystoupení byla ze života doby lucemburské. Hrad Točník se tak proměnil a po dva dny ho ovládal život z doby, kdy panoval král Václav IV.

„Myslím, že jsme udělali dobře, že jsme Veselé víkendy obnovili. Na hrad Točník za námi tentokrát přišlo opravdu hodně lidí," pochvaloval si Libor Plecitý.

A kdo přišel, tak zklamaný nebyl. Při humorných scénkách se bavili dospělí i děti.
„Jejich vystoupení Jsou příjemná. Scénky mi připadají takové ze života, tedy toho středověkého. Jen mi je těch lidí trochu líto. V těch těžkých dobových šatech jim musí být v tomhle vedru úděsně," poznamenala Marcela Plíšková z Hořovic.