Od letošního roku provozuje vlastní mini zoologickou zahradu na svém statku U Merlina v Chyňavě. Její obyvatelé jsou nejen k dispozici dětem, ale i filmařům. Na statku U Merlina se natáčel také známý seriál s Bolkem Polívkou a dalšími populárními herci Znamení koně.

Jaký je váš vztah ke zvířatům? Vás asi provázejí celým životem?
Chovu zvířat se věnuji už od svých šesti let. Vzhledem k tomu, že mi je už čtyřicet, tak hodně dlouho. Na koni jezdím už třiatřicet let.

Všechna ta zvířata, která na vašem statku návštěvníci vidí, jsou jen pro pomazlení?
Ne, to ne. Všechna zvířata, která u nás vidíte, někde hrála. Moje hlavní práce jsou totiž zvířata pro film, televizi a divadlo.

Statek U Merlina jste koupili v současné podobě?
Ne. Statek postupně rekonstruujeme a rozšiřujeme. Jednou z našich prvních aktivit pro lidi byla jezdecká škola a v letošním roce, konkrétně prvního května, jsme otevřeli naše minizoo.

Jaká zvířátka ve vašem domácím zoologickém parku lidé najdou?
Máme zde domácí i exotická zvířata. Najdete u nás zvířata domácí, co ke statku a vesnici patří. K nim patří kůň, pony, ovce, koza, kráva, prase, slepice. Všechna jsou v symbióze mezi sebou a i mezi lidmi. Máme zde jak české bílé, tak i hnědé kozy. Ty dojíme a jejich mléko i prodáváme. Kdysi dávno jsme měli jen jednu kozu a jednu ovci. Nyní máme v Chyňavě třicetihlavé stádo koz, k němuž musíme připočíst ještě letošní kůzlata a desetihlavé stádo oveček. Z exotických je zde velbloud, klokan, ara zelenokřídlý a lamy. S lamami mohou jít zájemci i na procházku. Provozujeme zde totiž také lamatreking.

Co si mohou lidé v souvislosti s lamatrekingem představit?
Jsou to procházky s lamami, které jsou hrozně fajn. Málokterý člověk, který sedí celý den u počítače, se donutí sám od sebe k pohybu. S lamami ani nevíte, jestli jste s nimi ušla pět či deset kilometrů.

Kolik zvířat na statku celkem máte?
Když nebudu počítat drůbež, tak asi kolem sedmdesáti či osmdesáti savců.

Kde všude vaše zvířata vystupovala?
Tady v Chyňavě se účastníme živého betlému, účinkovala ve filmu i v divadle. 

Co vše návštěvníci vašeho statku v jeho areálu naleznou?
Kromě minizoo zde máme také jezdeckou školu pro děti od dvou let a pro dospělé. Všichni naši cvičitelé mají licenci a dlouholetou praxi. Nově jsme připravili prohlídky statku U Merlina, s odborným výkladem o všech zvířátkách na statku. Komentované prohlídky jsou pouze na objednání a při počtu návštěvníků větším než deset osob. Všechna naše zvířátka si mohou návštěvníci pohladit a některá i nakrmit.

Všimla jsem si, že do vašeho statku mohou na prohlídku i lidé na vozíku.
Ano, celý statek je bezbariérový, včetně toalet, které jsou postavené tak, aby byly přístupné i vozíčkářům.