V Kulturním domě Plzeňka už podruhé. Letošním absolutním vítězem a favoritem odborné poroty, který dosáhl na Hlavní cenu TRILOBIT 2017, se stalo osmidílné kriminálně-psychologické drama Pustina.

„Porota ocenila v kontextu naší současné dramatické tvorby zcela výjimečnou, svébytnou poetiku a naléhavou společenskou a mravní výpověď o našem světě. Promyšlený scénář, nekonvenční režie, emotivní kamera i hudba a strhující herecké výkony z něj činí dílo světových parametrů," poznamenal k předání hlavní ceny předseda odborné poroty, prof. Vladimír Just.
Křišťálové ceny za seriál Pustina konkrétně získali scenárista Štěpán Hulík a režiséři Ivan Zachariáš s Alicí Nellis. Ozdobou letošních „TRILOBITŮ" a zároveň protagonistkou hraného snímku Eva Nová, ověnčeného cenou TRILOBIT 2017 se stala herečka Emília Vášáryová.

Na trojici cen TRILOBIT 2017 dosáhli tvůrci filmu Eva Nová (herečka Emília Vášáryová) a dokumentů V paprscích slunce (Vitalij Manský, Vít Klusák a Filip Remunda) a Odvaha (režisér Pavel Štingl).

Cenu Vladislava Vančury za dlouhodobý přínos české a světové kinematografii letos převzal kameraman Jaromír Šofr.
Cena Ferdinanda Vaňka, která je nástupkyní předešlé Ceny Václava Havla za přínos díla občanské společnosti, převzali autoři reportáže Účastníci zájezdu z pořadu Reportéři ČT (autoři Lukáš Landa a Jiří Krejčík za kameru).

Za film vzniklý na motivy literárního díla byl Cenou Josefa Škvoreckého odměněn studentský snímek ZOO (režisérka Tereza Kovářová).
Zvláštní cenu poroty získali režiséři dokumentu FC Roma (Tomáš Bojar a Rozálie Kohoutová).

Cena dětské poroty Berounský Medvídek připadla režisérce animovaných Lichožroutů Galině Miklínové.
Stejně jako tomu bylo při uplynulých ročnících, tak i letos předcházel večernímu udílení cen doprovodný program v Městském kině Beroun. Dopoledne se zde dětem promítaly pohádky z Večerníčků. Děti zhlédly pohádku o Broučci, Loupežníku Rumcajsovi, o Rákosníčkovi a další. Po nich následoval soutěžní kvíz.

„Mně se líbila pohádka o Rumcajsovi. Už jsem ji viděla několikrát." okomentovala pásmo pohádek Adélka Spalová z Berouna.