Lidé v těsné blízkosti areálu Hobex na berounském Závodí by zasloužili metál za statečnost. Už tři roky totiž snášejí neutěšený stav objektu, který si oblíbili bezdomovci, feťáci a další nepřizpůsobiví občané.

Pojďme si připomenout, jak to všechno vlastně začalo.

Opuštěné centrum objevili bezdomovci
Zatímco ještě před několika lety zde sídlilo Centrum pro sluchově postižené včetně Střední zdravotnické školy pro studenty s vadou sluchu, postupně je vystřídala ubytovna, až se objekt stal zcela opuštěným, a tím pádem oblíbeným místem pro nejrůznější živly.

Jindy klidná lokalita se tak měnila před očima. Nejprve drancování všeho, co by se dalo zpeněžit, občasné požáry a neustálé nálety sběratelů kovů, ale i tuny povalujících se odpadků tak objekt na berounské periférii proměnily na noční můru města.

Místní obyvatelé nemohou ani větrat
Právě neuvěřitelné množství odpadků, ale i lidských výkalů, tak v tropickém letním počasí znamená pro místní obyvatele skutečný očistec. „Když je vedro, nemůžeme ani pořádně vyvětrat. Je to opravdu hrůza. Pořád čekáme, že už se začne něco dít, ale slibované zbourání objektu se zatím nekoná," posteskl si Berounskému deníku majitel domu, který s chátrajícím Hobexem sousedí přes ulici.

Ani další starousedlík nešetří kritikou na neutěšenou situaci. „Není to tu v posledních letech k žití. Když si odmyslíte zápach a pohled na rozebraný objekt či haldy odpadků, tak pak nastává další problém. A to jsou ožralí a zfetovaní lidé, kteří v Hobexu přežívají. Jednou se mi jeden zfetovaný chlápek dostal až na dvorek, když přelezl plot.Štěstí, že jsem měl svého psa zavřeného. Ještě abych měl kvůli tomu oplétačky, že ho můj pes napadl," mávl rozhořčeně rukou starší muž. I pro něj je vysvobozením právě celková likvidace areálu.

Hobex, černá skvrna Berouna
Starostka Berouna Šárka Endrlová už několikrát i v rozhovorech pro Berounský deník přiznala, že právě situace kolem bývalého Hobexu je jednou z priorit, které se ve městě musí řešit. Obyvatelé Závodí už ale řadu měsíců čekají právě na činy, konkrétně úplnou likvidaci budov, které zde ještě zůstaly.

A právě zde vstupují do hry majetkové vztahy a peníze, jak jinak. Zatímco pozemek vlastní jeden majitel, objekt náleží jinému majiteli. Městu Beroun nepatří nic.

Majiteli nařídil 
úřad demolici
Do 8. října 2011 měl majitel rozpadlých budov v areálu Hobex povinnost odstranit zbytky těchto staveb. Termín vyplynul z rozhodnutí o zabezpečení a odstranění staveb, které vydal stavební úřad už 16. listopadu 2010. Majitel staveb, kterým je Centrum pro neslyšící, ale s demolicí ani nezačal. Nemá peníze, vzkázal Berounu.

Město se tedy po dohodě s vlastníky pozemků i objektů obrátilo s žádostí o finanční prostředky na Státní fond životního prostředí na likvidaci této ekologické zátěže. Financování projektu by bylo realizováno z národních zdrojů na základě výjimky ministra životního prostředí. Ačkoli se město upínalo k tomuto řešení, Beroun nakonec peníze na likvidaci areálu od státu nedostal.

Celou kauzu převzal exekutor
A tak muselo město hledat další cestu, jak je problematického Hobexu zbavit, aby vše bylo legální a právně podložené.

V březnu letošního roku předal stavební úřad celou kauzu exekutorům.

„Majitel zdevastovaných staveb totiž v zákonem dané lhůtě nedoložil návrh technologického postupu prací nutný pro odstraňování staveb," vysvětluje město.

A co dál? „Exekutor 13. dubna předložil návrh na nařízení exekuce pro vymožení nepeněžitého plnění. Exekuce se v prvním kroku týká zpracování projektové dokumentace technologického postupu likvidace. Exekutor podal k soudu žádost o souhlas s touto exekucí. Teprve pak – pravděpodobně tedy na počátku května – bude moci exekutor vybrat projektanta, který projektovou dokumentaci technologického postupu zpracuje. Dalším důležitým krokem bude samotná exekuce na odstranění stavby. Tuto žádost by exekutor mohl k soudu podat přibližně na počátku června," vysvětlovala na jaře letošního roku další postup mluvčí radnice Pavla Švédová. Zároveň město vzkázalo veřejnosti, že pokud budou dodržené lhůty, mohl by exekutor do konce června vybrat firmu a zahájit samotnou likvidaci.

Případ je nyní 
u soudu
Jak se ale můžete sami při návštěvě berounského Závodí přesvědčit, je začátek srpna a pořád se nic neděje.
„Exekutoři již předložili soudu návrh na exekuci jak pro zpracování projektové dokumentace technologického postupu likvidace, tak i na samotnou likvidaci. Soud dosud ale nerozhodl. Do konání a rozhodování soudu nemá možnost město jako samospráva ani stavební úřad jako státní správa nijak zasahovat," uvedla k současné situaci Pavla Švédová.

A tak místním nezbývá nic jiného než vyčkávat. Třeba se opět dočkají doby, kdy se budou moci zhluboka nadechnout, větrat okna a v klidu snídat na zahrádce.