Městská rada uložila zástupcům školské, kulturní a sportovní komise, aby se zabývali otázkou umístění dětí do mateřské školy, které musí být v rámci předškolní výchovy ve škole umístěny ze zákona.

„Máme dobrou zprávu v tom, že minimálně do roku 2020 jsme schopní za stávající kapacity všechny tyto děti do školky umístit,“ konstatoval starosta Hořovic Jiří Peřina. „Byli bychom ovšem rádi, kdyby byla nad povinný počet ještě nějaká rezerva. Proto zvažujeme, že další kapacitu bychom získali přestěhováním naší příspěvkové organizace Domeček Hořovice,“ dodal starosta.

Pracoviště střediska volného času se totiž nachází ve Větrné ulici na západním okraji města nedaleko lesoparku Dražovka a cyklostezky, a to ve stejném areálu, v němž sídlí také mateřská škola. Ta má nyní k dispozici čtyři pavilony, ve kterých je celkově deset tříd, většinou po 20 až 25 dětech. Součástí každé třídy je sociální zařízení, výdejní kuchyňka a také šatna. V přilehlé rozlehlé zahradě se pak nachází několik pískovišť a spousta herních prvků.

Přesunutím Domečku jinam by vznikl dostatek nového volného prostoru pro navýšení kapacity a provozu mateřské školy. Město už má vytipováno několik objektů a míst, kde by mohl hořovický Domeček najít své nové zázemí. 

Hořovický zámek se Hradozámecké noci účastní pravidelně od testovacího ročníku v roce 2010.
Hradozámecká noc umožní neobvyklé prohlídky

Jedním z nich je například areál Starého zámku, kde by bylo samozřejmě potřeba udělat nějaké úpravy. Už nyní tam sídlí Rodinné centrum Kaleidoskop, které je také pod správou Domečku. Starý zámek by tím zase ožil,“ myslí si Jiří Peřina.

V úvahu ale připadají i další varianty. Radní diskutovali třeba o možnosti přesunout Domeček, který se zaměřuje na zájmové vzdělávání dětí, mládeže i dospělých a pořádá řadu kroužků a táborů, do budovy zvláštní školy v ulici Svatopluka Čecha, jež patří městu.

„Školu sice provozuje Středočeský kraj, ale s ním bychom dokázali jednat o přemístění do objektu bývalého internátu střední odborné školy. Pravděpodobně by se tam vešli. Domeček by měl tím pádem k dispozici celou budou zvláštní školy. Je ale fakt, že kapacita se v současné době zmenšuje,“ připomněl hořovický starosta.

Při jednání napadl diskutující i společenský dům, kde se také nacházejí prostory, které by hořovickému středisku volného času mohly dobře sloužit. V tomto případě se ovšem zase objevují určité protinázory v tom směru, že společenským dům není úplně v centru a je hůře dostupný.

Přes centrum Hořovic projede každý den na 150 kamionů. Nejvíc jezdí po hlavních silnicích v Tyršově a Masarykově ulici.
Města bojují za vytlačení kamionů ze silnic

„Konkrétně mně i místostarostovi Ondřeji Vaculíkovi se nejvíc líbí varianta přesunutí Domečku do areálu Starého zámku. Pokud samozřejmě budou prostory vyhovovat,“ řekl Jiří Peřina s tím, že vedení města ještě pochopitelně čekají jednání s vedením Domečku.

Jeho zástupci přišli také s návrhem, že by své pracoviště přesunuli do podnájmu v budově městské knihovny. Tu ovšem město prodalo, i proto je tato varianta pro hořovické radní politicky neprůchodná. Jinak by ovšem knihovna byla pro činnost Domečku vhodným objektem.

„V tom případě jsme ji ale neměli prodávat. Měli jsme ji zrekonstruovat a pak by to mělo větší logiku. Za těchto okolností je to problémová záležitost. V době prodeje knihovny takovýto požadavek ze strany Domečku nebyl. V tuhle chvíli je to pro nás passé,“ objasnil starosta Hořovic Jiří Peřina.

Festival Hrady.CZ, který si oblíbily tisíce fanoušků po celé České republice, zahájil letošní ročník opět na louce pod Točníkem.
OBRAZEM: Festival Hrady.CZ přilákal pod Točník tisíce lidí