Skupinky podnapilých lidí ruší pravidelně noční klid města, a to hlavně na Palackého náměstí a v okolí obchodních domů. Hořovičtí nakonec novou vyhlášku neschválili. Přiměly je k tomu obavy ze zbytečné byrokracie a zahlcení přestupkové komise. Navíc nechtějí přebírat povinnosti policie.

Názory na novou vyhlášky nebyly jednotné nejen mezi radními, ale neshodli se ani zastupitelé. „Vyhláška by umožnila pádnějším způsobem zajistit pořádek a bezpečnost na kritických místech Hořovic," konstatoval starosta Hořovic Ondřej Vaculík na posledním jednání zastupitelů města. „Situaci ve městě jsme vyhodnotili s bezpečnostní radou, v níž zasedají policisté, hasiči, i zástupci samosprávy a občanů. Z jednání vyplynulo, že by tato vyhláška pomohla v prvé řadě policistům. Mohli by konat, co mají konat," doplnil starosta Hořovic.

Někteří zastupitelé však proti vyhlášce ihned vystoupili. „Nedodržení obecně závazné vyhlášky je jen přestupek, který opět skončí na přestupkové komisi. Nejsem proto, abychom odvraceli obličeje a nechali tyto problémy být. Všichni moc dobře víme, co nás ve městě trápí," upozornila zastupitelka Renata Wachtlová s tím, že k rušení nočního klidu s popíjením alkoholu dochází například v Panské zahradě.

Odmítavý názor na novou vyhlášku vyslovil i zastupitel Jan Skopeček. „Alkoholismus, zejména u mládeže, je v současné době velikým problémem. Nicméně mám pocit, že jako politici, si touto vyhláškou děláme alibi. Zvedneme sice ruku pro vyhlášku, která říká, že se nemá pít alkohol na veřejných místech, ale jakákoliv vymahatelnost a efekt bude nulový. Už dnes jsou v právních řádech instituty, které může policie použít, aby zasáhla. Jedná se o rušení nočního klidu a jde o demolování majetku, což je trestný čin. Pokud by policie chtěla problém v Hořovicích řešit, tak má v rukou daleko silnější instrumenty, kterými může problémy řešit," prohlásil zastupitel Hořovic Jan Skopeček. Podle něj se jedná o snahu povinnosti policie přesunout na město. „Policie v Hořovicích není optimálně nastavená, nedělá optimální práci," dodal Skopeček.

Pro schválení vyhlášky o zákazu požívání alkoholu se vyslovil například místostarosta Hořovic Petr Bakule a zastupitel Jiří Vlček, který je zároveň ředitelem hořovického gymnázia.

Reakce Policie ČR

Bezpečnostní situace na území města Hořovice není nijak výrazně odlišná od ostatních srovnatelných měst. Obvodní oddělení Policie ČR Hořovice má ve svém služebním obvodě mimo města Hořovice dalších 33 měst 
a obcí, kde plní úkoly, které vyplývají pro Policii ČR ze zákona. Vedení 
Policie ČR, Územního odboru Beroun mělo snahu o navýšení počtu policistů na tomto oddělení, ale současná ekonomická situace, kdy naopak počty policistů v rámci ČR klesají, toto neumožňuje. Nicméně policisté obvodního oddělení v Hořovicích reagují na aktuální bezpečnostní situaci nejen v Hořovicích ale i v ostatních obcích, které jsou jim svěřeny. Toto dokládá i skutečnost, že v poslední době se podařilo objasnit několik trestných činů a přestupků, které byly spáchány právě v místech, o kterých zastupitelé města hovořili.
Je však třeba zmínit, že bezpečnost není jen záležitostí Policie ČR, ale i dalších subjektů, zejména místních samospráv, ale i občanů samotných. Na dané problematice je potřeba spolupracovat a hledat společná řešení, jak zvýšit komfort občanů v této oblasti, která se týká nás všech.
plk. Mgr. Pavel Zít, zást. vedoucího ÚO Beroun