VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Houbař Petr Knápek: Nejlepší konzervace hub je jejich sušení

Příbramsko /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ -  Houbami doslova žije a je jimi obklopen v celé sezoně. Petr Knápek. Za houbami vyráží nejen po celém Středočeském kraji, ale třeba i na Šumavu nebo Krkonoš. Houby čerstvé, sušené i nakládané totiž prodává.  

10.8.2017
SDÍLEJ:

Houbař Petr Knápek se z lesa s prázdnou nikdy nevrací.Foto: archiv P. Knápka

 Jak to letos vypadá ve Středočeském kraji s růstem hub?

Letos jsou snad nejextrémnější rozdíly v růstu hub, co za svoji houbařskou praxi pamatuji, zřejmě podle lokálních srážek. Nebetyčný rozdíl může být třeba v okruhu jednoho kilometru. Houbám po těch několika suchých měsících bude stačit málo a rozjedou se. Stačilo troška vláhy a hned vystřelila kvanta kovářů, bedel, masáků, kozáků habrových i pravých hřibů, jenže ke konci růstové vlny téměř stoprocentně červivých.

Takže jste vlastně shrnul letošní sezonu.

Natěšilo mě studené a vlhké jaro, ale stačilo pár tropických dnů beze srážek a s větrem, co jako fén vyfouká veškerou vlhkost z hrabanky, a člověk se bojí v lese říci: sirka!

Na houby vyrážíte podle situace po celé republice, rostou jinde než ve středních Čechách více?

Teď to bude trošku v čase minulém. Skončila růstová vlna na východ od Prahy až po střed Vysočiny, Krkonoše také končí, v Jizerkách začíná další vlnka smrkáčů a křemílků, probouzí se Šumava, hlavně vyšší nadmořské výšky.

Jaké houby máte nejraději?

Bedly a masáky na řízky, stročci, lišky a kotrče do čerstvých těstovin, holubinky jen tak se solí na plotně, to prostě nemá chybu.

Houbové recepty.

A jakou kuchyňskou úpravu hub upřednostňujete?

Čím jednodušší recept, tím lépe. Třeba ryzci na másle s kmínem je osmaženo za tři minuty a co se s tím nadělá parády.

Jaká je podle vás nejideálnější způsob konzervace hub?

Jednoznačně sušení. Pokud to člověk nepřežene s fermentací, získá třeba u hřibovitých produkt, který správným skladováním nejenže nedegraduje, ale naopak léty lépe a lépe chutná a voní. Pozor ale na moly. Proto hermeticky uzavřené sklenice ještě na 24 hodin zavřu do mrazáku a zcela spolehlivě to zničí jak případné dospělce, tak jejich larvy i vajíčka.

Autor: Karel Hutr

10.8.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Po dvou kolech divize Hořovicko neobdrželo branku a má na svém kontě pětibodový zisk.
13

Mág Herco začaroval svoji svatyni

Ilustrační foto.

Balšánek odmítl vyrovnání, gól přišel pozdě

Louka pod Okoří přilákala na festival tisíce návštěvníků

Střední Čechy /OBRAZEM/ - Miro Žbirka, MIG 21, Václav Neckář, No Name, Marek Ztracený & Marta Jandová, Eddie Stoilow, Vypsaná fiXa - legendy české populární hudby vystoupily v sobotu na louce pod hradem Okoř. Konal se zde oblíbený letní hudební festival.

Čtvrtý ročník WGM Beroun Czech Open je za dveřmi

Beroun - Čtvrtý ročník golfového turnaje WGM Berou Czech Open je už doslova za dveřmi. Hraje se od 24. do 27. srpna opět na hřišti Beroun Golf Clubu a stejně jako v předchozích třech letech je v banku částka 600 000 korun.

FOTOGALERIE: Srpnová děťátka se představují

Berounsko - Vážení čtenáři, prostřednictvím našeho Deníku se opět můžete podívat na miminka, která přišla na svět v měsíci srpnu roku 2017 v hořovické porodnici U Sluneční brány. Tentokrát přivítáme osm holčiček a sedm chlapečků.

Starosta Zálezlic: S velkou vodou se nedá bojovat, hrozbu musíte přijmout

Zálezlice /ROZHOVOR/ – Mám domluvené setkání a rozhovor se starostou Zálezlic Jiřím Čížkem. Traduje se o něm, a on sám to potvrzuje, že k médiím byl vždy vstřícný. Říká: „Kdyby se o nás nevědělo, za chvíli by se na nás zapomnělo. A to by byla škoda, protože ta vodní katastrofa byla vážně obrovská.“ Cestou do Zálezlic v autě s kolegou žertujeme, vtipkujeme, usmíváme se. Kozárovice. Obec spadající pod Zálezlice. V roce 2002 to schytaly také naplno. Najednou je v autě ticho. Oba cítíme dusno. Snad by se dalo říci, že nám naskočila husí kůže. To je ve chvíli, kdy míjíme Vltavu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení