V lesích nyní houbaři najdou bohatou nadílku nejen podubáků neboli babek, ve velkém rostou už i hnědé hřiby a lidé nacházejí i křemenáče. Kdo má rád řízky z pýchavek, nepřijde letos zkrátka.

„Já už asi pět dnů nemusím na houby do lesa. Bydlíme u Berounky a na zahradě máme žně. Včera jsem ráno nasbírala asi třicet pýchavek a stále rostou další," svěřila se Věra Michalovská z Nižboru.

Pravé žně podle mykologů ale teprve nastanou. Měsíc je dnes v úplňku a ten prý vytahuje houby doslova ze země.

„Houby sbírám asi třicet let a mám zkušenosti, že v některých letech je na ně v létě bída, ale jak je úplněk, vždy nějaké najdu. Podle mne jich po úplňku najdu o pětinu více než jindy," uvedl Karel Platina z Berouna.
Ale už zhruba týden nachází houbaři v lesích velký počet ohromných a hlavně zdravých hřibů pravých.

„S rodinou jsme byli na houbách v Brdech. Les je tam plný hub. Najdete praváky, hnědáky i křemenáče. Ve třech jsme nasbírali tři koše. Měli jsme z nich ohromnou radost," poznamenal Karel Platina.

Podle něho svědčí růstu hub letošní počasí. Letos nejsou žádná obrovská vedra, je chladněji než v loňském roce a hodně prší. „Takové počasí houbám svědčí. S manželkou a synem na ně chodíme každý den a vždy jich máme plné koše. Sušíme je, obalujeme, zavařujeme a smaženici už nemohu ani vidět," konstatoval náruživý houbař.

Houby rostou i v katastru obce Holoubkov. Zde houbař nasbíral během hodiny plný koš hřibů, holubinek a masáků a u Hudlic ve smrčině další koš hřibů.

Chodíte také rádi na houby? Podělte se o letošní úlovky se čtenáři Berounského deníku a pošlete jejich foto na romana.simkova@denik.cz.