Konferenci pořádá koalice STOP HF. Cílem setkání je založit celosvětovou koalici proti metodě hydraulického frakování, zastavit tuto metodu na celém světě a vyzvat evropskou komisi a europarlament, aby doporučily svým členským státům zakázat tuto metodu na území celé EU.

Součástí konference budou i dva doprovodné programy. Jedním z nich je pochod na Karlštejn a druhým Koncert za živou vodu. Ten připravuje Janis Sidovský.

Koncert za živou vodu se stane součástí Mezinárodní konference bojující proti těžbě břidlicových plynů. Jak myšlenka koncertu vlastně vznikla?
Oslovila mne paní starostka Šárka Endrlová, zda bych neměl zájem aktivitu podpořit. S radostí jsem souhlasil a Koncert za živou vodu začal připravovat.

Představíte účinkující?
Jde o takový malý hudební festival, na jednom jevišti se setkají představitelé různých žánrů i generací. Myslím, že to tak má být, protože živou vodu potřebujeme a chceme všichni. Moje pozvání přijala třeba zpěvačka Leona Machálková nebo zpěvák David Deyl, jeho hity momentálně patří k nejhranějším v rádiích. Do Berouna přijede také legenda Jitka Zelenková nebo alternativní Vojta Lavička, který vystoupí s dětským sborem Chorus Angelus. A současnou generaci pop hvězd bude
 reprezentovat například Markéta Konvičková. Celým programem bude provázet herec Petr Vacek. Důležité je upozornit, že se umělci zřekli obvyklých honorářů ve prospěch akce.

Jsou vstupenky na koncert v předprodeji a kde?
Vstupenky jsou v prodeji v Městském informačním centru Beroun. Koncert za živou vodu proběhne v berounském společenském domě, a to ve čtvrtek 7. března od 19 hodin.

Pokud by měl koncert velký úspěch, uvažujete o přípravě dalších?
Koncert se váže k Mezinárodní konferenci, takže zatím ne. Ale uvidím, s jakým ohlasem se naše akce setká. Pak můžeme přemýšlet o pokračování.

Těžba břidlicových plynů se vás osobně dotýká. Bydlíte v Karlštejně a průzkum pro možnou těžbu zasahuje i do této oblasti. Kdy jste se o záměru těžby poprvé dozvěděl?
Upozornila mě na to loni petice. Od té doby se o aktivitu STOP HF zajímám.

V čem je podle vás největší problém s těžbou břidlicových plynů?
Především v narušení zdravého životního prostředí. Vnímám to jako ekologický problém. U nás na Karlštejně žijeme v chráněné krajinné oblasti a nikdo by neměl tu zdravou harmonii narušit.