Nekuřácká kavárna v prostorách bývalých kasáren v Berouně přivítala první návštěvníky. Ti ochutnali nejen výtečnou kávu, ale i tousty, které spolu s vegetariánským menu a bohatou nabídkou nápojů budou denně k dostání v příjemném prostředí Jiné kávy.


Kavárna bude sloužit jako chráněné pracoviště pro lidi s psychickými problémy, pro které bude Jiná káva vstupenkou k jejich dalšímu zaměstnání. „Kapacita, která zatím není zaplněná, činí 10 zaměstnanců, kteří zde budou pracovat nejdéle jeden rok. Po této době by se měli plně zapojit do pracovního procesu a nahradí je další zaměstnanci,“ vysvětlila Martina Pokorná, vedoucí provozovny Jiná káva.


Podle ní návštěvníci na první pohled rozhodně nepoznají, že je obsluhuje někdo s psychickými problémy. Těmto lidem budou v kavárně pomáhat přímo pracovníci z Lomikmaenu. „Mimo nás tady tedy budou pracovat například lidé s depresemi či sociálními fóbiemi. Mohou mít problémy se zařazením do společnosti, ale to na tom není to podstatné. Důležité je to, čeho chtějí tito lidé dosáhnout a v tom jim budeme pomáhat,“ sdělila Martina Pokorná.
Jiná káva bude otevřena od úterý do pátku od 11 do 22 hodin a v sobotu od 14 či od 15 hodin do 22. Na návštěvníky zde budou čekat i různé kulturní akce.

Do Jiné kávy zavítali první zvědaví návštěvníci

Několik druhů kávy, čajů, koktejly, teplé tousty, bagety i vegetariánské menu si budou moci objednat lidé, kteří přijdou posedět do Jiné kávy. Za projektem stojí občanské sdružení Lomikámen, podle jehož ředitele Tomáše Skleničky trvala jeho realizace přes čtyři roky.


„Tím hlavním impulzem bylo to, že v Berouně jsou minimální možnosti zaměstnání pro lidi se změněnou pracovní schopností. Tento problém jsme chtěli částečně vyřešit, a tak jsme se rozhodli vytvořit projekt Jiná káva,“ uvedl Tomáš Sklenička. Podle vedoucí provozovny Jiné kávy Martiny Pokorné se návštěvníci již od dnešního dne mohou těšit na vegetariánské menu, které bude v Berouně jedinečnou záležitostí. „Budeme dělat každý den jiné menu, ve kterém bude polévka, hlavní jídlo, salát a zákusek. Tento týden například plánujeme indické jídlo, takže se lidé mohou těšit třeba na zeleninové kofty a rajčatovou rajtu,“ prozradila Martina Pokorná, která také připomněla, že Jiná káva bude striktně nekuřáckým prostředím. „Určitě uvítáme i kuřáky, pro které máme popelník před vchodem do kavárny,“ dodala. Otevření Jiné kávy doplnila vernisáž k vystaveným obrazům a hudební vystoupení.