Obyvatelé Trubské, Nového Jáchymova, Hudlic i Otročiněvsi se nechtějí smířit se zákazem průjezdu přes Zahořany, kde se staví kanalizace. Mnozí řidiči zákaz vjezdu ignorují a ti, kteří jezdí po objízdné trase přes Svatou, si stěžují starostům. „Mají dojem, že jsou oproti obyvatelům Zahořan znevýhodněni. Pro míst〜ní totiž objízdná trasa neplatí. Ti mohou denně jezdit kolem výkopů stejně jako autobusy. Naši lidé nechápou, proč nebyly do Zahořan umístěny semafory, na které by tam doprava mohla normálně fungovat. Když ne celý den, tak alespoň v ranních a odpoledních hodinách i o víkendech, kdy se na kanalizaci nepracuje,“ upozorňuje starosta Trubské Petr Vlasák.

Po silnici jezdí stovky aut

O tom, že by se přes Zahořany dalo normálně jezdit i při výstavbě kanalizace, jsou přesvědčeni i v Novém Jáchymově. „Lidé, kteří jezdí do Berouna autobusem, za mnou chodí a diví se, proč je silnice pro osobní dopravu zavřená, když je normálně průjezdná pro místní obyvatele a mnohá jiná auta,“ upozornila starostka No〜vého Jáchymova Iva Kinc〜lová. Průjezdnost silnice potvrzují i dělníci, kteří na výkopech pracují. „Denně zde projede přes sto aut – a nejsou to jen místní. Jsou zde sice značky se zákazem vjezdu, policii jsme tu ale neviděli. Ti, kteří jedou pomalu, nám nevadí, ale někteří jezdí dost rychle,“ tvrdí dělníci, kteří nestáli o zveřejnění jména.

Odbor dopravy semafory neřešil

K dopravě řízené v Zahořanech semafory se vedoucí odboru dopravy Městského úřadu Beroun Jaroslav Adášek nechtěl vyjadřovat. „Zda by to šlo, či nešlo, nemohu říct. Nikdo ze starostů dotčených obcí se s touto žádostí na mě neobrátil. Auta ale přece nemohou jezdit okolo hlubokých výkopů,“ uvedl k problému Jaroslav Adášek.

Uzavírka Zahořan zřejmě nepotrvá do konce srpna

Obyvatelé okolních obcí z autobusů pozorně sledují produktivitu dělníků, kteří na výstavbě kanalizace pracují. Podle nich práce nepostupují tak rychle, jak by mohly.

Výstavba kanalizace v Zahořanech zkomplikovala cestu do práce mnoha lidem z okolních obcí. Dělníky, kteří na stavbě pracují, proto denně pozorně sledují
z autobusů stovky lidí. „Já přes Zahořany nejezdím, ale lidé mi říkají, že se tam odpoledne už nedělá. V pátek kolem půl druhé tam byl na stavbě prý jen jeden člověk,“ upozornila starostka Nového Jáchymova Iva Kinclová.

Na pomalý postup prací si stěžuje stále větší počet lidí. „Přes Zahořany jezdím autobusem velmi často. Za ty tři týdny, co přes ně nesmí osobní auta, se tam ale moc práce neudělalo. Nyní to tam vypadá téměř stejně jako před třemi týdny,“ tvrdí Eva Adášková z Hudlic. Obavy z dlouhodobé objížďky má i starosta Trubské Petr Vlasák. „Ze všeho nejvíce mě mrzí, že se na kanalizaci v Zahořanech nedělá tak, jak nám bylo slíbeno. Aby byla uzavírka silnice co nejkratší. Původně nám tvrdili, že se tam bude dělat na dvě směny a o víkendech. Ve skutečnosti to tak ale není,“ je přesvědčen starosta Trubské.

Podle vyjádření party, která na kanalizaci v Zahořanech pracuje, by měla výstavba kanalizace v této obci skončit koncem června. Jejich slova nepřímo potvrdil i Jaroslav Adášek. „Zatím to není oficiální, ale termín uzavírky Zahořan bude kratší. V pondělí jsme o tom hovořili se stavitelem,“ připustil vedoucí odboru dopravy Městského úřadu Beroun Jaroslav Adášek.