Zloděje lidé často lákají sami. Hlavně ženy, které si odloží kabelku či tašku s peněženkou do nákupního vozíku. Policie už eviduje několik případů okradených zákazníků obchodních center. A nejedná se o malé finanční částky.

„V současné době řešíme případ, kdy neznámý zloděj okradl zákaznici jednoho místního nákupního centra o devatenáct tisíc korun. Celková škoda dosáhla částky pětadvacet tisíc korun,“ upozornila policejní mluvčí Marcela Pučelíková.

Žena měla otevřenou tašku odloženou v nákupním vozíku, čehož si všiml neznámý pachatel. „Na pořízených videozáznamech bylo vidět, jak ženu sledoval a čekal na vhodnou příležitost a pak ji z tašky vytáhl peněženku,“ popsala policejní mluvčí.

Ilustrační foto.
Předvánoční nákupy lákají zloděje

Podobným případům se snaží policie zabránit bezpečnostní akcí, kterou poprvé rozjela v loňském roce. Letos se uskutečnila ve středu od devíti hodin ráno v obchodním domě Lidl v Berouně. Spolupracovala na ní společně s Městskou policií Beroun a Městským úřadem Beroun. Společně s nimi se do akce Bezpečný nákup zapojili i žáci základní školy.

“Školáci dávají pozor, kam si nakupující odkládají tašky a kabelky a ty, co si je dají do košíků, zastaví a upozorňují je na možnost krádeže. Každému oslovenému zákazníkovi pak věnují malý dárek,“ vysvětlila policejní mluvčí Marcela Pučelíková.

Těch, které děti zastavily, protože měli své tašky odložené v nákupním vozíku, bylo překvapivě hodně. Lidé na děti reagovali pozitivně. Většina z nich tvrdila, že si svou odloženou tašku při nákupu stále hlídá. Což ale nebyla v některých případek tak docela pravda.

Ilustrační foto.
Zapomenuté věci na veřejných místech? Většinou hned zmizí