„Využívat je mohou nejen místní, ale i cykloturisté," konstatoval starosta města Beroun Ivan Kůs.

Berounští od projektu očekávají, že jízdní kolo se pro lidi stane samozřejmým dopravním prostředkem. A to ať už budou mířit do centra za sportem či odpočinkem. „Jde o alternativní způsob dopravy, při kterém si cyklisté mohou kola v kontejnerech zamknout," doplnil Ivan Kůx.

Také čtěte: Hledáme nového kolegu

Boxy šedé barvy už mohli lidé zaregistrovat u knihovny, kempu, na sídlišti u bazénu nebo u památkové zóny v lokalitě Na Parkáně. Některé obyvatele města překvapilo jejich umístění, tvar i barva.

„Jsou mobilní. Pokud by se na konkrétním místě neosvědčí, dají se kdykoliv přemístit," vysvětlil starosta Ivan Kůs. Kontejnery jsou však pod dohledem, nežádoucí pohyb je ihned zaznamenaný.

Architekta města Dana Vilhelmová připomněla, že město mohlo boxy pořídit díky tomu, že zbyly finanční prostředky z projektu přesunu autobusového nádraží. Pro veřejná prostranství byly vybrané šedé boxy.

Nepřehlédněte: Středočeské strážníky láka za lepším Praha

„Tato barva zaniká v celkovém kontextu zástavby, stejně barevný je i mobiliář města," zmínila Dana Vilhelmová. Dále doplnila, že ve školách je situace jiná, jejich zástupci si barevnost určili sami.


V rámci veřejných boxů se dá platit mincemi i kartou. Sazba na 1 – 3 hodiny je 5 korun. Za 12 hodin lidé zaplatí deset korun.