„Souměrně s nepřetržitým růstem počtu obyvatel Králova Dvora rostou i požadavky na volnočasové aktivity. Naše město proto na tyto potřeby reaguje, a snaží se nejen modernizovat stávající sportoviště, ale také budovat nové. Králův Dvůr byl prvním městem v regionu, které vybudovalo pro své obyvatele speciální workoutové hřiště, které mohou využívat bezplatně. Vstup zdarma mají i na multifunkční sportoviště,“ poznamenal starosta Králova Dvora Petr Vychodil s tím, že letos chtějí v rámci revitalizace lesoparku v blízkosti počápelského hřbitova vybudovat lanové centrum. Jde o stavbu složenou z nízkých lanových překážek (maximálně 1,5 metru nad zemí) s lehkou obtížností. Jištění je vyřešeno permanentní instalací jistících sítí do konstrukce.

„Králodvorská radnice razí heslo Kdo si hraje, nezlobí! Naším přesvědčením je jít s dobou a moderními trendy. Z tohoto důvodu chceme obyvatelům našeho města nabídnout i nezvyklý typ sportovišť,“ dodal starosta. Menšího lanového herního prvku se letos dočkají i děti v Karlově Huti. Během posledních let vyrostly v Králově Dvoře například cyklostezky, multifunkční hřiště a hala nebo dětská hřiště.

Kromě lanového centra, město plánuje v letošním roce výstavbu dalších tří dětských hřišť. Jedno vybuduje v lokalitě Levíně, kde jsme získali velmi levně od developera pozemek. Další dětské hřiště vznikne v lokalitě Počapel poblíž bývalého kina.

„Nevadí nám, že je park v blízkosti hřbitova. Naopak. Je tady klid a téměř žádný provoz. Je tu hezky. Město zde nainstalovalo lavičky, je tady blízko i parkoviště. Chodím sem s dětmi hodně často na procházky. Na lanové centrum se těšíme,“ uvedla Karla Plecitá z Počapel.

Ilustrační foto.
KRÁTCE: přípravy na průvod, jarní jarmark či festival

Město Králův Dvůr si na lesopark a výstavbu lanového centra podalo v loňském roce žádost o dotaci.. Ta byla na částku dva miliony korun z celkových 2,5 milionu předpokládaných nákladů. „ Vše se samozřejmě může po výběrovém řízení změnit,“ poznamenal Petr Vychodil.
Lesopark v Počaplech je v borovém háji nad kostelem a hřbitovem. Hlavní jeho dominantou by mělo být velké přírodní lanové hřiště poblíž stávající

cyklostezky. Hlavní cílovou skupinou lanového centra budou školní děti, ale svoje si zde v podobě kolotočů, pískovišť a prolézaček najdou i ti nejmenší. Všechny cesty budou upraveny přírodními povrchy a na odpočinkových místech vznikne dobrodružná stezka či tobogán. „Myslím si, že lesopark nabídne využití pro lidi napříč všemi generacemi,“ poznamenal Petr Vychodil.

Jelikož se lesopark nachází ve svahovitém terénu, bude zpřístupněn jak po schodech, tak po spirálovité cestě. Současně město nechá vytvořit průřezy v lesním porostu, aby se otevřely výhledy na Králův Dvůr a mohla vzniknout klidná oddechová místa s lavičkami.

Kromě sportovišť pro děti a dospělé chtějí představitelé Králova Dvora udělat něco pro chovatele psů. Letos by mělo v Králově Dvoře vzniknout první agility hřiště pro psy.

„Agility hřiště u nás? To je super věc. Myslím, že tu ale bude nával. Chovatelů, kteří se svými psy tento druh sportu dělají, je v současné době už hodně. Podle mne sem budou jezdit i lidé z okolních obcí a Berouna. Naše základní škola pořádala na svém hřišti i soutěže v agility. Takže je to velmi dobré rozhodnutí,“ uvedla ke sportovnímu hřišti pro chovatele psů Jitka Nekolná z Králova Dvora.

Ilustrační foto.
Dva trestné činy, hodnotí policisté noční konflikt v baru