Je jich daleko více, než lidí, kteří vysokou školu vystudovali. A tak se v posledních době začali na pracovním trhu objevovat falešné diplomy i maturitní vysvědčení.

Také čtěte: Středočeskou fotbalovou volbu podpořil i Pelta

„Já sháním slušnou práci už několik let. Jsem jen vyučená. Maturitní vysvědčení nemám. Během letošního roku už mám třetí práci. Oba předchozí zaměstnavatelé mi dluží peníze. Myslím si, že kdybych měla třeba maturitu, tak bych na tom takhle nebyla," uvedla o svých problémech Kateřina Spurná. K trestnému činu tak některé lidi dožene i frustrace ze stávající pracovní situace.

Berounští kriminalisté v současné době vyšetřují případ falešného maturitního vysvědčení. „Z padělání a pozměnění veřejné listiny obvinili sedmatřicetiletého muže, který si nechal padělané vysvědčení o maturitní zkoušce vystavit na své jméno. Toto vysvědčení předložil jako pravé na personálním oddělení společnosti, ve které se ucházel o zaměstnání. Při svém nástupu do nového zaměstnání použil při vyplňování dotazníku nepravdivé informace z padělaného maturitního vysvědčení," uvedla mluvčí berounské policie Marcela Pučelíková.

Nepřehlédněte: Tmavý kouř z komínů zvedá úředníky ze židlí

Za to, že si obviněný muž vědomě opatřil a přechovával u sebe padělanou veřejnou listinu a úmyslně ji použil jako pravou, hrozí mu v případě odsouzení až tříletý trest odnětí svobody.