Zatímco si houbaři z lesů nosí plné košíky hřibů a ostatních jedlých hub, sběrači lysohlávek odcházejí z luk s rozšířenými zorničkami a s úsměvem od ucha
k uchu. Každoročně si můžeme všimnout shrbených sběračů chodících po louce sem a tam s PET lahví zbavenou hrdla, popřípadě s jinou nádobou, do níž nasbírané houby ukládají.

Lysohlávka česká a její další druhy, například lysohlávka modrající, moravská nebo tajemná, je halucinogenní houba rostoucí od října do prosince převážně na loukách, popřípadě v lesích, v závislosti na určitém regionu. Je to malá nenápadná houba s karamelově hnědým kuželovitým kloboukem o průměru 2 až 5 centimetrů. Její hlavní psychoaktivní látky jsou psilocybin a psilocin, které způsobují uživatelům změnu vnímání času a prostoru. „Je to taková sezonní droga. Ráno vstanu, vyrazím na louku, když mám štěstí, najdu jich na dvě stovky. Po obědě jich s kamarády sníme hrst a máme na zbytek dne o zábavu postaráno,“ říká jeden z uživatelů.

Její účinky mohou ale naopak od euforických stavů a mírných zvukových i zrakových halucinací vyvolat pocity úzkosti a deprese. „Je to hodně náročné na psychiku. Člověk nikdy moc nedokáže odhadnout, kolik jich má sníst. Jednou jsem jich nesnědl zrovna málo, co následovalo zhruba po hodině, se nedalo logicky vysvětlit, měl jsem těžký pocit úzkosti a obavu z toho, že se z toho stavu nevrátím do normálu,“ dodává.

Po objevení Nového světa se španělští misionáři seznámili s houbou Teonanacatl, což v překladu znamená „boží maso“. Tamější indiánští šamani užívali houbu jako prostředníka při komunikaci se svými bohy. V roce 1958 objevil švýcarský chemik Albert Hofmann účinné látky v těchto houbách a pojmenoval je.

V následujících letech byly látky psilocybin a psilocin objeveny v mnoha ostatních houbách, ať už ve stopovém množství, nebo v toxickém. I přes veškerá rizika spojená s užíváním lysohlávek se v našem regionu za poslední dva roky nevyskytl případ otravy lysohlávkami. „Ošetřujeme spíše akutní otravy muchomůrkou zelenou,“ uvedla mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Janečková.

Experti v této době již připravují první klinické testy s lysohlávkami. Výtažky z houby by v budoucnu mohly pomoci v boji s rakovinou.